Το Κονκλάβιο (21/11/19)

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίμα νερό…

Φαντάρος δεν έχω κάνει, αλλά κάθε νεοσύλλεκτος έχει να αφηγηθεί μια ιστορία για την πρώτη φορά που άκουσε κάτι για τα «είδη στρατωνισμού που παρέχει η υπηρεσία». Ε, φαντάζομαι ότι αν έχεις περάσει όλη σου τη ζωή μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις, το εν λόγω λεξιλόγιο γίνεται δεύτερη φύση. Κάπως έτσι, την ώρα που ο Αλκιβιάδης Στεφανής ανακοίνωνε στο χθεσινό μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών τα των κλειστών κέντρων και πώς αυτά θα διαρθρωθούν, είπε κάτι για τον χώρο «στον οποίο θα στρατωνίζονται»…

Oπως ήταν αναμενόμενο, στην αίθουσα προκλήθηκαν δυνατοί ψίθυροι. Ο Στεφανής δεν το άφησε να πέσει κάτω. Ευτυχώς δεν κάλεσε σε αναφορά, ούτε έριξε «καμπάνες». Αντιθέτως, σχολίασε με χιούμορ κάτι του τύπου «επειδή κατάλαβα ότι σχολιάζετε την ορολογία μου, 41 χρόνια στις Eνοπλες Δυνάμεις, το αίμα νερό δεν γίνεται…».

Γαλονάδες

Μιλώντας για το αίμα που δεν γίνεται νερό, στο χθεσινό μπρίφινγκ εμφανίστηκαν και «γαλονάδες». Πάντως, όταν ο Στεφανής τελείωσε το δικό του κομμάτι, αποχώρησε διακριτικά αφήνοντας τον Στέλιο Πέτσα να συνεχίσει. Στην έξοδο, κατάσκοπός μου τον συνέλαβε να χαιρετά με σταυρωτό φιλί τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, Μάνο Λογοθέτη, ο οποίος ήταν επίσης παρών στο μπρίφινγκ.

Χλιαρά

Μπορεί, όπως σας έλεγα, το συνέδριο του ΕΛΚ που άρχισε την Τρίτη στο Ζάγκρεμπ να μην είναι και των πιο υψηλών προσδοκιών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν εμφανίζονται και σημαντικοί γκεστ σταρ. Οπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μίλησε χθες στην ολομέλεια του συνεδρίου, λίγο πριν την ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο του ΕΛΚ. Ο Σόιμπλε είπε ότι ο λαϊκισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί και από τα δεξιά και από τα αριστερά και ότι το ΕΛΚ πρέπει να διαδραμ ατίσει τον ιστορικό του ρόλο ως τέτοιο. Μάλιστα. Με ποιους ακριβώς;

Απαντώντας στο ερώτημα, υποθέτω, αμέσως μετά εμφανίστηκε ο μοναδικός υποψήφιος Ντόναλντ Τουσκ. Πληροφορούμαι ότι τα συντηρητικά πλήθη δεν ενθουσιάστηκαν, αφού το χειροκρότημα ήταν πολύ χλιαρό. Κάποια στιγμή, μάλιστα, ο Τουσκ χρησιμοποίησε ως επιχείρημα υπέρ του το γεγονός ότι είναι  νεότερος από τον απερχόμενο Ζοζέφ Ντολ. Χωρίς σχόλιο.

From Larissa with love

Μένω στο Ζάγκρεμπ και στο συνέδριο του ΕΛΚ, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την τιμητική του και στην εκδήλωση με νέους βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων αλλά και νέους ευρωβουλευτές. Κάποια στιγμή, λοιπόν, τον κάλεσε στη σκηνή η νεαρή συντονίστρια της εκδήλωσης, της οποίας το όνομα ήταν Λαρίσα.

Ο Μητσοτάκης την ευχαρίστησε που του έδωσε τον λόγο και της είπε κάτι του τύπου «στην Ελλάδα έχουμε μια πολύ ωραία πόλη που τη λένε Λάρισα». Δεν ξέρω τι φαντάστηκε η Λαρίσα για τη Λάρισα, αλλά δεν είναι και το Παρίσι του Νότου.

Μεσόγειοι του Βορρά

Δυστυχώς ή ευτυχώς –η νεκροψία θα δείξει–, Νότιοι υπάρχουν παντού. Ακόμη και πολύ βόρεια. Οπως, ας πούμε, στην Ισλανδία. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι, στο ψυχρό περιβάλλον της έδρας του ΝΑΤΟ, ο Ισλανδός ομόλογος του Νίκου Δένδια δήλωσε χθες φανατικός της Ελλάδας.

Για την ακρίβεια τού είπε ότι οι Ισλανδοί είναι «οι Μεσόγειοι του Βορρά» και θυμήθηκε πόσο όμορφα είχε περάσει στην Αθήνα, όπου είχε βρεθεί το 2004, και μάλιστα όταν η Ελλάδα κέρδισε το Euro. Στη χώρα του η Ελλάδα θεωρείται μεγάλη δύναμη στο ποδόσφαιρο. Live your myth in Greece.

Μεγάλες στιγμές

Την αυριανή μέρα περιμένουν πολλοί κοινοβουλευτικοί, καθώς θεωρούν ότι η Ολομέλεια θα ζήσει μεγάλες στιγμές. Αυτό με αφορμή το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμφανιστεί στην «Ωρα του Πρωθυπουργού». Και μάλιστα για να απαντήσει τόσο στην ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για το μεταναστευτικό – προσφυγικό όσο και στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα που μοιάζει με τη Λερναία Yδρα. Το λέω διότι ο Τσίπρας καλεί τον Μητσοτάκη να απαντήσει για τα εγκλήματα «λευκού κολάρου», αλλά και για την περίφημη ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 του Συντάγματος και εντελώς τυχαία για εκδοχές του Συντάγματος που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παραγραφές για την υπόθεση Novartis. Είναι που η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία απαιτεί συναινέσεις. Ακούω, πάντως, ότι ο Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί και για τη δυνατότητα «λαϊκής» νομοθετικής πρωτοβουλίας μέσω συλλογής υπογραφών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή