«Εισαγόμενες» πιέσεις οδήγησαν σε νέες απώλειες το Χρηματιστήριο

«Εισαγόμενες» πιέσεις οδήγησαν σε νέες απώλειες το Χρηματιστήριο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες απώλειες σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να χάσει το επίπεδο των 880 μονάδων παρά τις επίμονες πιέσεις των πωλητών οι οποίοι συνέχισαν τις κινήσεις ρευστοποιήσεων σε τράπεζες και αρκετά blue chips. Αμυνες στην αγορά προσπάθησαν να προσφέρουν κάποιοι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, και συγκεκριμένα οι Coca-Cola, Fourlis, Lamda Development και ΓΕΚ-Τέρνα, οι οποίοι ήταν και οι μόνοι από τον σχετικό δείκτη που έκλεισαν στα θετικά, ωστόσο χωρίς σημαντικό αποτέλεσμα για τη γενικότερη εικόνα.

Η αγορά, παρά τα θετικά νέα των τελευταίων ημερών από τους διεθνείς οίκους, οι οποίοι προχώρησαν σε αναβάθμιση του Χ.Α. και των τραπεζών, επηρεάστηκε από το αρνητικό διεθνές κλίμα μετά τις νέες ανησυχίες γύρω από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας. Οπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον και η προσέγγιση ισχυρών επιπέδων αντιστάσεων σε δείκτες και σε μετοχές του Χ.Α. είναι οι εξελίξεις που βρίσκονται πίσω από τις απώλειες του προηγούμενου διημέρου.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,78% στις 883,39 μονάδες, κινούμενος στα αρνητικά στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, και ο τζίρος ανήλθε στα 61,09 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,73% στις 2.201,84 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση κατά 0,41% στις 1.218,82 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,35% στις 881,52 μονάδες. Η Alpha Bank δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις σημειώνοντας απώλειες 2,43% και ακολούθησαν η Τράπεζα Πειραιώς με απώλειες 1,22%, η Εθνική Τράπεζα με πτώση 0,98% και η Eurobank με πτώση 0,52%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Σαράντης, Βιοχάλκο, Titan και Cenergy.

«Οι χθεσινές πιέσεις της αγοράς αξιολογούνται (προς το παρόν) ως φυσιολογικές, αποσυμπιέζοντας βραχυπρόθεσμα την ανοδική κίνηση, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο», όπως σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Πάντως, δεν εξάλειψαν τις προσδοκίες για ένα καλύτερο χρηματιστηριακό Νοέμβριο, όσο αντέχει η ζώνη των 875-882 μονάδων στον Γενικό Δείκτη. Ετσι, ο ίδιος συνεχίζει να παραμένει μεσοπρόθεσμα αισιόδοξος για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια. Ελπίζοντας να μη «στραβώσει» το εύθραυστο διεθνές κλίμα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, όσοι ενδιαφέρονται για βραχυπρόθεσμο trading πρέπει να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε τίτλους που προσεγγίζουν σημαντικά επίπεδα στήριξης και δίνουν εύκολη δυνατότητα εξόδου, προσθέτει ο κ. Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας πως πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι διανύουμε την περίοδο κλεισίματος βιβλίων των θεσμικών επενδυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή