Από τα ΕΛΠΕ ο πρώτος σταθμός εφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο

Από τα ΕΛΠΕ ο πρώτος σταθμός εφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πρώτο σταθμό εφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο στην Ελλάδα θα κατασκευάσουν τα ΕΛΠΕ, όπως αποκάλυψε χθες μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο του ΙΕΝΕ ο πρόεδρος του ομίλου κ. Γιάννης Παπαθανασίου. Με την πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα αυτή κίνηση, τα ΕΛΠΕ θέλουν να επισημάνουν τη σημασία που δίνουν στη στρατηγική μετασχηματισμού τους στην κατεύθυνση της  βιώσιμης ανάπτυξης. Η στρατηγική αυτή, όπως είπε, περιλαμβάνει επενδύσεις σε βιοκαύσιμα δεύτερης και τρίτης γενιάς, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, ενώ ήδη σε αρκετά πρατήρια της ΕΚΟ υπάρχουν φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, στόχος είναι η ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών συνολικής ισχύος 600 MW, εκ των οποίων τα 300 MW είναι σε στάδιο ανάπτυξης. Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι ο όμιλος των ΕΛΠΕ προσυπογράφει τους στόχους του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που περιλαμβάνουν αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 35% ώς το 2030, κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ώς το 2028, κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας, ηλεκτροκίνηση και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Στο ΕΣΕΚ αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, ανακοινώνοντας ότι θα τεθεί σε διαβούλευση εντός των προσεχών δέκα ημερών. Ο κ. Θωμάς αναφέρθηκε στους στόχους για ανάπτυξη των ΑΠΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το «πνεύμα της καινοτομίας που έφερε παλαιότερα ο λιγνίτης στην Ελλάδα, θα πρέπει να το επαναλάβουμε τώρα, με τις ΑΠΕ». Στην ηλεκτροκίνηση, στα έξυπνα δίκτυα, στις έξυπνες πόλεις και στα έξυπνα νησιά και στις ευκαιρίες που παρουσιάζουν για νέες επενδύσεις αναφέρθηκε στην ομιλία της η γενική γραμματέας Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Το στρατηγικό ενδιαφέρον της  Εnel Green Power για την ελληνική αγορά των ΑΠΕ μετέφερε στο συνέδριο ο επικεφαλής για την περιοχή της Ευρώπης κ. Αριστοτέλης Χανταβάς. Οπως είπε, απόδειξη της δέσμευσης της εταιρείας τόσο στον κλάδο των ΑΠΕ όσο και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών είναι το αιολικό πάρκο Καφηρέα που λειτούργησε πρόσφατα. Η Εnel Green Power έχει επενδύσει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα περί τα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 320 εκατ. ευρώ για το πρωτοπόρο αιολικό πάρκο του Καφηρέα. Μιλώντας για την ελληνική αγορά ΑΠΕ, ο κ. Χανταβάς τόνισε ότι βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα αποτυπωθούν στο ρυθμιστικό και στο νομοθετικό πλαίσιο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή