Δημοπρασία ναζιστικών αναμνηστικών

Δημοπρασία ναζιστικών αναμνηστικών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες αναμνηστικά της ναζιστικής περιόδου, μεταξύ των οποίων το ημίψηλο του Χίτλερ, αλλά και ένα φόρεμα κοκτέιλ που είχε φορέσει η σύντροφός του και –λίγο πριν από το τέλος τους– σύζυγός του Εύα Μπράουν, εκπλειστηριάζονται ηλεκτρονικώς από γερμανικό οίκο δημοπρασιών, προκαλώντας την οργή εβραϊκών οργανώσεων και εκκλήσεις της εβραϊκής κοινότητας να σταματήσει η δημοπρασία, την οποία θεωρούν ανήθικη. Στη συλλογή «Γερμανικά ιστορικά συλλεκτικά είδη από το 1919 και μετέπειτα» περιλαμβάνονται αντικείμενα όπως η ταμπακέρα του επικεφαλής της ναζιστικής πολεμικής αεροπορίας Χέρμαν Γκέρινγκ, ναζιστικές στρατιωτικές διακρίσεις, σημαίες και μαχαίρια, αλλά και ένα αντίτυπο του ιδεολογικού μανιφέστου του Αδόλφου Χίτλερ «Ο αγών μου», επικαλυμμένο με ασήμι. Οι διοργανωτές της δημοπρασίας πιστεύουν ότι τα αντικείμενα θα πωληθούν έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η τιμή εκκίνησης για το ημίψηλο του Χίτλερ καθορίστηκε στις 50.000 ευρώ, ενώ αυτή για τον πολυτελή τόμο του ιδεολογικού έργου του Χίτλερ, που ανήκε στον Γκέρινγκ, στις 130.000 ευρώ.

Ο επικεφαλής του οίκου Hermann Historica, Μπερνάρ Πάτσερ, τόνισε ότι η εταιρεία έχει κατακλυστεί από ηλεκτρονικές επιστολές που καταδικάζουν τη δημοπρασία, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη. «Λάβαμε μόνο ένα φιλικά διακείμενο email, που μας έλεγε ότι βλέπουν τη δημοπρασία όπως εμείς, υπό την έννοια ότι αυτά τα αντικείμενα είναι ιστορικά», επεσήμανε. Ωστόσο,  συνέχισε ο Πάτσερ, «το 99% των επιστολών που λάβαμε ήταν γεμάτο ύβρεις, όπου όλο το θέμα συνοψιζόταν στο ότι είμαστε φιλοχρήματοι νεοναζί». Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος οίκος δημοπρασιών ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων και όχι μόνο με εκείνα της ναζιστικής περιόδου. Στις αρχές του μήνα, ο ραββίνος Μεναχέμ Μαργκολίν, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Ενωσης, με επιστολή του, κάλεσε τον Πάτσερ να ματαιώσει τη δημοπρασία, καθώς τα αντικείμενα θα αγοράζονταν από νοσταλγούς και υμνητές του Γ΄ Ράιχ, προκειμένου να εξυμνήσουν τον ναζισμό.

«Η έκκλησή μου δεν έχει νομική φύση, αλλά ηθική. Αυτό που κάνετε μπορεί να μην είναι ανήθικο, αλλά είναι εντελώς λάθος», έγραψε ο Μαργκολίν. Ο Πάτσερ επεσήμανε ότι τα αντικείμενα που δημοπρατεί αγοράζονται κυρίως από μουσεία, κυρίως της Ασία και των ΗΠΑ, όπου τα πολιτιστικά ιδρύματα διαθέτουν αφθονία χρημάτων. «Το υπολειπόμενο 20% των πελατών μας είναι ιδιώτες συλλέκτες ή και ιστορικοί, που χρειάζονται τα αντικείμενα αυτά για τα βιβλία τους. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα ο στόχος κάθε συλλογής είναι να καταλήξει σε κάποιο μουσείο». Πριν από τρία χρόνια, ο ίδιος οίκος, Hermann Historica, εκπλειστηρίασε ένα παντελόνι με δερμάτινες τσέπες που είχε φορέσει ο Χίτλερ, ένα μικρό μπρούντζινο κουτί όπου φυλασσόταν το υδροκυάνιο που έλαβε ανώτατος αξιωματούχος του ναζιστικού καθεστώτος για να αυτοκτονήσει, καθώς και πολλά ακόμη αναμνηστικά της περιόδου παντοδυναμίας του Χίτλερ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή