Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/11/19)

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικονομική πολιτική χωρίς ταξικό πρόσημο

«Οχι» στις ταξικές πολιτικές, υποστήριξε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ότι λέει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό, καθώς οι πολιτικές της απευθύνονται σε όλους τους Ελληνες, ενώ τα υπερπλεονάσματα αξιοποιούνται για τα χαμηλότερα εισοδήματα και τη μεσαία τάξη. Είναι σωστό, βεβαίως, να αποφεύγει η –όποια– κυβέρνηση να βάζει ταξικό πρόσημο στις πολιτικές της. Μαθαίνουμε, πάντως, ότι την ίδια ώρα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διακινείται η άποψη ότι μεσαία τάξη δεν είναι τα εισοδήματα 20.000-50.000 ευρώ, για τα οποία υπάρχει γκρίνια ότι δεν επωφελούνται από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αφού σε αυτή την κατηγορία ανήκει μόνο το 13% των φορολογουμένων. Το όριο είναι χαμηλότερα. Αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, πάντως, τόνιζε χθες ότι από τις πολιτικές της κυβέρνησης επωφελείται το 89% του πληθυσμού. Δεν εννοούσε μόνο το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά το σύνολο των παρεμβάσεών της, π.χ. σε ΕΝΦΙΑ και αλλού. Σε κάθε περίπτωση, σημείωνε, η κυβέρνηση εφαρμόζει επακριβώς αυτά που υποσχέθηκε.

Συμβόλαιο ύψους 1 δισ. δολ. για την Energean στο Ισραήλ

Την υπογραφή νέου συμβολαίου για την πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς στο Ισραήλ ανακοίνωσε η Energean. Το συμβόλαιο υπογράφηκε με την ισραηλινή MRC Alon Tavor Ltd., ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού, και αφορά την πώληση 0,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως ή έως 8 δισ. κυβικών μέτρων συνολικά στη διάρκεια του συμβολαίου. Η προμήθεια του αερίου θα ξεκινήσει με την έναρξη παραγωγής αερίου από το Καρίς για μια περίοδο 15 ετών από την ημέρα υπογραφής. Η Energean εκτιμά ότι το νέο συμβόλαιο θα προσθέσει έσοδα άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Την ένταξή της στο Χ.Α. δρομολογεί η R Energy 1

Aίτηση ένταξης στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπέβαλε η εταιρεία R Energy 1, βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο κ. Γεώργιος Ρόκας, που συνεχίζει την πορεία της ομώνυμης οικογένειας στην ελληνική αγορά της ανανεώσιμης ενέργειας. Η R Energy 1 είναι ήδη εισηγμένη, από τον Αύγουστο του 2016, στη «ΝΕΑ Αγορά» του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνονται σήμερα 27 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 7,4 MW, ενώ ξεκινά την κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 24 MW, επένδυση 19,2 εκατ. ευρώ.

Αγονος o πλειστηριασμός για τους Πεταλιούς

Αγονος κηρύχθηκε τελικά ο πλειστηριασμός για το 50% της εταιρείας Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε., με τις μετοχές συμφερόντων του κληρονόμου κ. Μαρή Εμπειρίκου, να ελέγχουν μεγάλο μέρος του συμπλέγματος των ιδιωτικών νησιών Πεταλιοί, απέναντι από το Μαρμάρι στην Εύβοια. Ο κ. Εμπειρίκος έχει ανεξόφλητη οφειλή της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ προς την Alpha Bank, η οποία και ήταν η επισπεύδουσα στην προκειμένη περίπτωση. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Εμπειρίκος εξασφάλισε ασφαλιστικά μέτρα από το Μονομελές Πρωτοδικείο, βάσει των οποίων η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε σε 25 εκατ. ευρώ από 2,7 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά! Ως εκ τούτου, δεν εμφανίστηκε κάποιος ενδιαφερόμενος.

Αργεί το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά

Νομοσχέδιο για την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με έμφαση στην εταιρική διακυβέρνηση, έρχεται στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2020, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να κατατεθεί τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, του προϋπολογισμού του 2020, καθώς και το προσεχές νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή» –αφού πρώτα δοθεί το πράσινο φως από την Κομισιόν– οδήγησαν σε αυτή την ολιγόμηνη καθυστέρηση. Πιο αναλυτικά, στο νομοσχέδιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις όπως η ενίσχυση του εποπτικού και νομικού πλαισίου κεφαλαιαγοράς, αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση, η θεσμοθέτηση οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, η ολοκλήρωση πλαισίου τυποποιημένης τιτλοποίησης με τη δημιουργία της σχετικής αγοράς, θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και θέματα της ηλεκτρονικής και άλλης εναρμόνισης και εκσυγχρονισμού που αφορούν το Fintech.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή