Handelsblatt: Πάμε Μύκονο, όχι Μαγιόρκα…

Handelsblatt: Πάμε Μύκονο, όχι Μαγιόρκα…

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt παρουσιάζει την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, η οποία προσελκύει όλο και περισσότερους ξένους επενδυτές, αλλά την ίδια στιγμή διώχνει τους Έλληνες ενοικιαστές.

Η ανταπόκριση από την Αθήνα, που επιγράφεται «Μύκονος, όχι Μαγιόρκα», αρχίζει με το παράδειγμα δύο ευκατάστατων Γερμανών συνταξιούχων, του Χορστ και της Γκέρτρουντ από το Μόναχο, που είχαν γνωριστεί πριν από 30 χρόνια στη Ρόδο. Τώρα, στα 55 τους, επιστρέφουν εκεί που άρχισαν όλα.

Το ζεύγος, ιατροί και οι δύο, αγόρασε έναντι 450.000 ευρώ μία βίλα στο νησί των Δωδεκαννήσων, 160 τετραγωνικά, θέα στη θάλασσα και πισίνα.

Επικαλούμενη στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, η Handelsblatt τονίζει ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2019 οι αγορές ακινήτων στην Ελλάδα από αλλοδαπούς έφτασαν στα 737 εκατομμύρια ευρώ έναντι μόλις 306 εκ. το 2007, πριν από την κρίση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στην πρώτη θέση (των αγοραστών) είναι οι Αμερικανοί, ακολουθούν Γερμανοί, Βρετανοί και Ολλανδοί.

Στην πέμπτη θέση είναι οι αγοραστές από την Κίνα: «πρόκειται για μία επιτυχία του προγράμματος Χρυσή Βίζα, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσελκύει επενδυτές από χώρες εκτός ΕΕ» αναφέρει το δημοσίευμα.

Μύκονος, Τήνος, αλλά και Κουκάκι στην κορυφή των προτιμήσεων

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται σε στατιστική καταγραφή ελληνικού πόρταλ για την ενοικίαση ακινήτων, σύμφωνα με την οποία οι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται κυρίως γιανησιά όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Τήνος και η Ρόδος.

Όλο και περισσότερο εστιάζουν όμως σε ακίνητα στην Αθήνα, στο παραλιακό προάστειο της Γλυφάδας, καθώς και στη Θεσσαλονίκη. Αυτό δείχνει ότι, εκτός από τα εξοχικά για ιδιοκατοίκηση, αυξάνεται η ζήτηση για ένα ακίνητο ως επένδυση.

Εδώ οι ιδιοκτήτες μπορούν να αποκομίσουν υψηλό κέρδος με βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως το Airbnb.

Σε κεντρικές αθηναϊκές συνοικίες όπως το Κουκάκι, το Παγκράτι και το Μετς, Κινέζοι επενδυτές έχουν ήδη προβεί σε μαζικές αγορές πολυκατοικιών και ενοικιάζουν σε τουρίστες τα διαμερίσματα.

«Αυτό είναι εξαιρετικά λυπηρό για τους Έλληνες ενοικιαστές, οι οποίοι εκδιώκονται από παραδοσιακές περιοχές κατοικίας» γράφει η γερμανική οικονομική επιθεώρηση.

Πηγή: Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή