Απομακρύνεται η άμεση υπογραφή συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας

Απομακρύνεται η άμεση υπογραφή συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας στο μέτωπο της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φαίνεται, σύμφωνα με την εκτίμηση της αγοράς, ότι έχουν μειώσει την πιθανότητα επίτευξης μιας αρχικής συμφωνίας σχετικά σύντομα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκριναν νομοσχέδιο για τη στήριξη των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, στέλνοντας μήνυμα στην Κίνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, αν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, σημαντικά θέματα παραμένουν ανοιχτά, μεταξύ αυτών το αίτημα της Κίνας για άρση των δασμών σε προϊόντα της που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου, καθώς και η αντίδρασή της στο ενδεχόμενο να δεσμευτεί για αγορές συγκεκριμένης ποσότητας αμερικανικών γεωργικών προϊόντων.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μιας εμπορικής συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται ότι μετατίθεται για το επόμενο έτος, γεγονός που ευνόησε τις αγορές κυβερνητικών ομολόγων με αποτέλεσμα να κινηθούν ανοδικά για δεύτερη συνεχή εβδομάδα. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) κυμαινόταν την Παρασκευή περίπου 23 μ.β. χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά τριών μηνών που είδαμε στις αρχές Νοεμβρίου. Θετική πορεία κατέγραψαν και οι κυβερνητικοί τίτλοι της Γερμανίας ευνοημένοι επίσης από τα στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ) της εταιρείας IHS Markit που έδειξαν ότι η ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα στην Ευρωζώνη έχει ανακοπεί, καθώς η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας επηρεάζει όλο και περισσότερο τον κλάδο των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε τον Νοέμβριο σε χαμηλό 10 μηνών 51,5, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τον μεταποιητικό τομέα σημείωσε μικρή βελτίωση στο 46,6 από 45,9 τον Οκτώβριο, παραμένοντας όμως κάτω από το όριο του 50, εξελίξεις που υποδηλώνουν συνεχιζόμενη συρρίκνωση του τομέα αν και με χαμηλότερο ρυθμό.

Στην αγορά συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολ. βρέθηκε προσωρινά στα μέσα της εβδομάδας κοντά στο 1,1100 για πρώτη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν υποχωρήσει στη συνέχεια στην περιοχή 1,1050/1,1060, παραμένοντας «εγκλωβισμένη» στο πρόσφατο εύρος διαπραγμάτευσης 1,09-1,11. Παράλληλα με τα στοιχεία για την Ευρωζώνη που υποδηλώνουν παρατεταμένη περίοδο χαμηλού ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι η οικονομία έχει επηρεαστεί αρνητικά από τον παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, με την πλειοψηφία των επενδυτών να εκτιμά ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2020.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή