Φωτιές ανάβει η δίωξη Νετανιάχου

Φωτιές ανάβει η δίωξη Νετανιάχου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aδηλο διαγράφεται το πολιτικό μέλλον του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ύστερα από την απόφαση του γενικού εισαγγελέα Αβιχάι Μάντελμπιτ να τον παραπέμψει σε δίκη με κατηγορίες για δωροδοκία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης για τρεις διαφορετικές, ποινικά κολάσιμες υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκεται.

Η ποινική δίωξη εναντίον του Νετανιάχου δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στο Ισραήλ, οι οποίες εξακολουθούν να είναι ατελέσφορες, δύο μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τόσο ο απερχόμενος πρωθυπουργός όσο και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Μπλε και Ασπρο, Μπένι Γκαντς, απέτυχαν να σχηματίσουν κυβέρνηση η οποία θα εξασφάλιζε την υποστήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Κατά συνέπεια, το Ισραήλ βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να οδηγηθεί στις τρίτες γενικές εκλογές σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου. Η μοναδική εναλλακτική λύση θα ήταν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τους Νετανιάχου και Γκαντς να εναλλάσσονται στην πρωθυπουργία, σενάριο το οποίο έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν. Ωστόσο, η παραπομπή του Νετανιάχου σε δίκη με τόσο βαριές κατηγορίες ακυρώνει εκ των πραγμάτων αυτή τη λύση, τουλάχιστον όσο ο ίδιος συνεχίζει να ηγείται του δεξιού κόμματος Λικούντ.

Ηδη, ο Μπένι Γκαντς κάλεσε τον Νετανιάχου «να παραιτηθεί άμεσα», επικαλούμενος ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία υπουργοί που παραπέμπονται σε δίκη δεν μπορούν να διατηρούν το αξίωμά τους. Εκτός από υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο Νετανιάχου έχει την ευθύνη τεσσάρων χαρτοφυλακίων. Ωστόσο, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην Ιστορία του Ισραήλ, με μια οργισμένη δήλωση, ύστερα από τις ανακοινώσεις του γενικού εισαγγελέα, έκανε λόγο για «απόπειρα πραξικοπήματος» και διεμήνυσε ότι δεν εννοεί να παραιτηθεί, ενώ οπαδοί του κινητοποιήθηκαν έξω από τα γραφεία του Λικούντ εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον αρχηγό τους.

Απομένει να αποδειχθεί αν η ηγεσία του Λικούντ θα στοιχηθεί πίσω από τον Νετανιάχου ή αν θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η μακρά πολιτική σταδιοδρομία του τελειώνει κάπου εδώ. Λίγες ώρες πριν από τις ανακοινώσεις του γενικού εισαγγελέα, ο Γκίντεον Σάαρ, εκ των ηγετικών στελεχών του κόμματος, δήλωσε ότι πρέπει να διεξαχθούν προκριματικές εκλογές στο Λικούντ, εάν η χώρα οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες, και ότι σε αυτή την περίπτωση ο ίδιος θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της παραπομπής Νετανιάχου, τα περισσότερα ηγετικά στελέχη του κόμματος απέφυγαν να τοποθετηθούν δημοσίως.

Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε πέντε παλαιστινιακά χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, στα περίχωρα της Ναμπλούς, όπου έκαψαν αυτοκίνητα και ελαιόδεντρα, ενώ έγραψαν γκράφιτι σε τοίχους κατοικιών. Οι ισραηλινές αρχές διερευνούν τις καταγγελίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή