Το μεγάλο ραντεβού των οινοφίλων: Από Malbec μέχρι Μαυρόστυφο

Το μεγάλο ραντεβού των οινοφίλων: Από Malbec μέχρι Μαυρόστυφο

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κωμόπολη Tain-l’ Hermitage, στην κοιλάδα του Ροδανού, γνωστή για την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας, βρίσκεται μία από τις καλύτερες κάβες της Γαλλίας, η Compagnie de l’ Hermitage. Ιδιοκτήτης της, από το 1988, είναι ένας Ελληνας, ο Γιώργος Λελεκτσόγλου από τις Σέρρες. Εχει μάλιστα μια μοναδική συλλογή κορυφαίων ετικετών του Ροδανού και εφοδιάζει τους πιο απαιτητικούς συλλέκτες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Αυτή την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, ο κ. Λελεκτσόγλου θα βρίσκεται στην Αθήνα, έχοντας μαζί του μερικές από τις πιο διάσημες φιάλες της συλλογής του –αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής το Hermitage 2016 Jean-Louis Chave, φιάλη magnum, βαθμολογημένη με 100 από το Decanter, 98 από τον Robert Parker και 97 από το Wine Spectator!–, για να συμμετάσχει στην εκδήλωση γευσιγνωσίας «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» (συνδιοργάνωση του ιστότοπου FNL και της εταιρείας οινικής επικοινωνίας Vinetum), που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Το μεγάλο ραντεβού των οινοφίλων: Από Malbec μέχρι Μαυρόστυφο-1

Η εκδήλωση, που αποτελεί συνδιοργάνωση του ιστότοπου FNL και της εταιρείας οινικής επικοινωνίας Vinetum, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. 

Τα κρασιά τα οποία οι οινόφιλοι θα μπορούν να δουν αλλά και να δοκιμάσουν είναι 140, από 26 ελληνικά και 32 ξένα οινοποιεία (από Αργεντινή, Αυστρία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία). Ανάμεσά τους μερικές δυσεύρετες και πανάκριβες. Οπως τo Gorgona Rosso του Marchesi Frescobaldi (χαρμάνι Sangiovese και Vermentino Nero), που παράγεται σε… απειροελάχιστες ποσότητες από τους τρόφιμους των φυλακών του ιταλικού νησιού Gorgona. Ή το Henry Pure Malbec 2011, ένα από τα καλύτερα και πιο ακριβοθώρητα κρασιά της Αργεντινής (μόλις 1.500 φιάλες), που εκφράζει την πεμπτουσία της στιβαρής λατινοαμερικάνικης ποικιλίας.

Δίπλα τους, πολλά ελληνικά και πραγματικά μεγάλα κόκκινα κρασιά. Oπως το Κτήμα Κατσαρού 1991, που έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες βρίσκεται ακόμα σε εξαιρετική… φόρμα και αποδεικνύει τις δυνατότητες παλαίωσης που έχουν οι ερυθροί οίνοι μας. Οι φιάλες Jeroboam (3 λίτρων) των Νaoussa Boutari 1994 και Grande Réserve Naoussa Boutari 2000 (Ξινόμαυρο), από το οινοφυλάκιο της εταιρείας στη Στενήμαχο Νάουσας. Αλλά και το The Unique Mavrostyfo, από Μαυρόστυφο, μια σπάνια ποικιλία της Αργολίδας, την οποία αναδεικνύει τα τελευταία χρόνια ο Γιάννης Παπαργυρίου.

Το μεγάλο ραντεβού των οινοφίλων: Από Malbec μέχρι Μαυρόστυφο-2

Τι είναι, όμως, μεγάλο κόκκινο κρασί; ρώτησα τον Απόστολο Μούντριχα, του Κτήματος Αβαντίς που θα συμμετέχει στην εκδήλωση με δύο ετικέτες: Αγιος Χρόνος (Syrah και Viognier) και Συλλογή (Syrah). «Ο χαρακτηρισμός “μεγάλο” για ένα κρασί και δη κόκκινο είναι ύψιστη τιμή και πολύ δύσκολα αποδίδεται. Από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις είναι να ταυτίζεται με ένα σπουδαίο αμπελοτόπι –με μοναδικά χαρακτηριστικά– και να έχει στην πλάτη του πολλές χρονιές με σταθερά κορυφαίες επιδόσεις. Πέρα όμως από την ποιότητα, ένα κρασί χρειάζεται απαραίτητα και τον μύθο, που επίσης με τα χρόνια δημιουργείται και χτίζεται. Αλλά και η σταθερότητα που θα το κάνει επιθυμητό σε οινόφιλους ανά τον κόσμο, οι οποίοι θα θέλουν να το αγοράσουν παρά την επίσης μεγάλη τιμή του. Τέλος, μαζί με όλα αυτά, απαιτούνται και τουλάχιστον δύο γενιές σπουδαίων οινοποιών», απαντά ο πολύ καλός οινοποιός από την Εύβοια.

Εχουμε πολλά τέτοια κρασιά στην Ελλάδα; είναι το ερώτημα που απευθύνω στον Στέλλιο Μπουτάρη της Κυρ-Γιάννη. «Οχι πολλά, μια που στα κόκκινα, σε αντίθεση με τα λευκά, έχουμε λίγο δρόμο ακόμα για να φτάσουμε τους ξένους συναδέλφους μας. Αν έβαζα στην κατηγορία αυτή κάποια κρασιά, πάντως, θα ήταν τα εξής: Μέγας Οίνος, Chateau Carras, Grande Reserve Boutari, ετικέτες των Παπαϊωάννου και Παρπαρούση. Σίγουρα ξεχνάω κάποιους και ας με συγχωρέσουν», εξηγεί. «Το καλό όμως είναι ότι έρχονται πολλά από πίσω! Σε δέκα χρόνια, η λίστα θα είναι πολύ μεγαλύτερη και το ελληνικό κρασί σε άλλο επίπεδο».

Το μεγάλο ραντεβού των οινοφίλων: Από Malbec μέχρι Μαυρόστυφο-3

Και πόσο δύσκολη είναι για έναν οινολόγο η δημιουργία ενός μεγάλου κόκκινου κρασιού. Ο Κυριάκος Κυνηγόπουλος, ο διεθνής Ελληνας οινολόγος με έδρα τη Βουργουνδία, έχει την απάντηση: «Η δυσκολία είναι μεγάλη. Απαιτείται “χειρουργική ακρίβεια” στην εκχύλιση του χρώματος αλλά ιδιαίτερα των τανινών που είναι διαφορετικά κάθε χρόνο και πρέπει να τα προσαρμόσουμε στις κλιματικές συνθήκες και στο προφίλ του σταφυλιού. Αλλά έτσι μόνο ένα κόκκινο κρασί μπορεί να παντρεύει την κομψότητα, την αρμονία και το βελούδο του με τη δύναμη της “φωτιάς” των τανινών, που του δίνουν τον όγκο, το σώμα, τη δομή αλλά και το δυναμικό για την παλαίωσή του».

Κυριακή 24/11, 13.00-20.00, ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Πληροφορίες στα www.fineredwines.gr και HYPERLINK «http://www.fnl-guide.com/»www.fnl-guide.com. Λόγω της σπανιότητας και του υψηλού κόστους των περισσότερων φιαλών της εκδήλωσης, η δοκιμή περίπου των μισών κρασιών δεν είναι δωρεάν. Το αντίτιμο εισόδου είναι 40 ευρώ και περιλαμβάνει το εισιτήριο και 10 κουπόνια των 3 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή