Θέμης Λαμπρίδης: Ιδρυτής του «The Thing About Greece»

Θέμης Λαμπρίδης: Ιδρυτής του «The Thing About Greece»

4' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντί οποιασδήποτε άλλης ιδιότητας, ο πιο σωστός τρόπος να συστήσει κανείς τον Θέμη Λαμπρίδη στο κοινό θα ήταν «λάτρης της περιπέτειας». Κάτω από αυτή την ομπρέλα δημιουργεί ταινίες με θέμα τα αγαπημένα του action sports, οργανώνει σχετικές δράσεις σε βουνό και θάλασσα, αλλά κυρίως προσπαθεί να προωθήσει με κάθε τρόπο τον βιώσιμο τουρισμό περιπέτειας στην ελληνική φύση. «Πρόκειται για έναν τομέα που δεν έχει λάβει την προβολή που του αξίζει. Το γεγονός ότι η Ελλάδα προσφέρεται για τουρισμό περιπέτειας είναι μια πληροφορία που δεν έχει φτάσει εκεί που πρέπει, δηλαδή σε ένα μεγαλύτερο κοινό. Εξακολουθεί να διαδίδεται από στόμα σε στόμα, αλλά όχι οργανωμένα. Και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αλλάξουμε», εξηγεί.

Τι είναι το «The Thing About Greece»;

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθούμε να προωθήσουμε τον βιώσιμο τουρισμό περιπέτειας στην Ελλάδα. Μας αρέσουν τα αθλήματα αυτά και θεωρούμε ότι η χώρα μας θα έπρεπε να είναι περισσότερο γνωστή ως προορισμός στον οποίο μπορείς να τα χαρείς. Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, όταν επέστρεψα από τη Νέα Ζηλανδία, όπου έζησα για ένα διάστημα. Μαζί με κάποιους φίλους άρχισα να γνωρίζω τα ελληνικά βουνά, για τα οποία στην πραγματικότητα δεν είχα ιδέα μέχρι τότε. Πήγαμε στον Παρνασσό και στη Βασιλίτσα, βγήκαμε εκτός πίστας με σνόουμπορντ και χιονορακέτες και είδα τοπία που δεν φανταζόμουν ότι υπήρχαν – λες και μου αποκαλύφθηκε ένα περίεργο σκοτεινό μυστικό. Εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ με τους ορεινούς όγκους της Ελλάδας, ώστε θέλησα να τους συστήσω και στον υπόλοιπο κόσμο.

Γιατί η Ελλάδα προσφέρεται για τουρισμό περιπέτειας;

Γιατί είναι μια χώρα που –πέρα από την ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων που προσφέρει και την ποικιλομορφία των τοπίων της– παραμένει αγνή. Διαθέτει από βουνοκορφές 3.000 μέτρων μέχρι τροπικά νερά –μπορείς να κάνεις από σνόουμπορντ και σκι μέχρι ελεύθερη κατάδυση–, αλλά δεν έχει καμία σχέση με κλασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως η Ελβετία και η Αυστρία, όπου πας στο βουνό και στοιβάζεσαι σαν τη σαρδέλα στα λιφτ. Στην Ελλάδα διατηρούμε ακόμη μια κάπως αφελή προσέγγιση στα πράγματα, με την καλή έννοια, η οποία είναι ακριβώς αυτό που ψάχνει ο εραστής των αυθεντικών εμπειριών. Παραμένουμε το μικρό αδελφάκι της Ευρώπης, που δεν έχει μεγαλώσει ακόμη.

Θέμης Λαμπρίδης: Ιδρυτής του «The Thing About Greece»-1

Στιγμιότυπο από camp ορειβατικού σκι/σνόουμπορντ στο ΚΕΟΑΧ Ολύμπου. © Jagged Melon Productions

Επαρκούν οι υποδομές για να προσεγγίσουμε αυτό το κοινό;

Υπάρχουν κάποιες, που όμως σίγουρα θέλουν αναβάθμιση. Η εξέλιξη στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι ραγδαία σε όλο τον κόσμο, με κορυφαίους εκπροσώπους του είδους τη Νορβηγία και τη Νέα Ζηλανδία, που δεν έχουν επενδύσει μόνο στις υποδομές τους, αλλά και στο μάρκετινγκ. Ωστόσο, υπάρχουν σπορ περιπέτειας, όπως το καγιάκ ή το canyoning, για τα οποία απαιτείται απλώς ο κατάλληλος εξοπλισμός. Το σίγουρο είναι ότι διαθέτουμε καλούς και εξειδικευμένους tour operators, που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Η ελληνική πολιτεία, ωστόσο, δεν προωθεί οργανωμένα τον τουρισμό περιπέτειας. Μοιάζει να μην έχουν αντιληφθεί αυτοί που πρέπει ότι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ενισχύσουμε το προϊόν μας, και μάλιστα με όρους αειφορίας.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Η βιωσιμότητα έχει γίνει μόδα τελευταία, τη βλέπουμε να «κολλάει» παντού. Στην περίπτωση του τουρισμού, ωστόσο, εννοούμε ότι το πρωταρχικό σου κίνητρο πρέπει να είναι να εξελίξεις το προϊόν σου χωρίς να καταπατάς το φυσικό περιβάλλον. Δεν χρειαζόμαστε άλλα λιφτ, άλλο τσιμέντο, άλλα κτίρια. Ας προσεγγίσουμε ανθρώπους που θέλουν να χαρούν το βουνό με χιονορακέτες και όχι με σκι στο χιονοδρομικό. Ας μην κατασκευάσουμε τελεφερίκ για να ανεβαίνει ο κόσμος αλλά ας του προτείνουμε να χρησιμοποιήσει το ποδήλατό του ή ένα shuttle bus. Ας δημιουργήσουμε δίκτυα καταλυμάτων και μεταφοράς με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που να αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για μας η επόμενη μέρα στον τουρισμό δεν είναι μοτοκρός που «σκίζουν» τα δάση. Αν με ρωτάς, προτιμώ να βλέπω 150 άτομα στη θάλασσα με kite surf.

Ελλάδα για σας θα πει θάλασσα ή βουνό;

Δεν γίνεται το ένα χωρίς το άλλο. Το βουνό μάς καθαρίζει το μυαλό από το αστικό περιβάλλον, η θάλασσα μας συνδέει με τα νησιά και με τις παιδικές μας αναμνήσεις. Και τα δύο θα μπορούσαν να έχουν την ίδια δυναμική στην περίπτωση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ωστόσο «πουλάμε» κυρίως το δεύτερο. Από την άλλη, όταν αντιληφθούμε τις προοπτικές που έχουν τα βουνά μας, φοβάμαι ότι θα τα διαλύσουμε – πρόκειται για ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ευάλωτο.

Διοργανώνετε διάφορα events μέσα στη χρονιά, από surf camps και igloo experiences μέχρι κινηματογραφικό φεστιβάλ. Τι σκοπό έχουν;

Κάποια στοχεύουν σε ανθρώπους που ξέρουν να κάνουν σνόουμπορντ, σκι και άλλα σπορ περιπέτειας, ενώ άλλα αποσκοπούν στην προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού, ώστε αυτό να έρθει κοντά σε αυτά που κάνουμε. Στο περσινό igloo camp συμμετείχε ένα ζευγάρι από τη Βέροια, που δεν είχε κοιμηθεί ποτέ στη φύση – δεν είχε καν υπνόσακο. Έφτιαξαν το δικό τους ιγκλού, κοιμήθηκαν εκεί μέσα παρέα με το σκυλάκι τους, μας ακολούθησαν σε μια βόλτα στο δάσος. Φέτος θα το επαναλάβουμε και στη βόρεια Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Θέλουμε πάντα να περνάμε ένα μήνυμα. Όσο σαχλό ή κλισέ κι αν ακούγεται, εμείς πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Το Flow Film & Eco Festival που ετοιμάζουμε, για παράδειγμα, δεν είναι απλώς ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ. Έχουμε μαζί μας και περιβαλλοντικές οργανώσεις που μας στηρίζουν. Με απλά λόγια, μας ενδιαφέρει το «ηθικό» στοιχείο κάθε δράσης που αναλαμβάνουμε.

Τι είναι αυτό που οι Έλληνες δεν ξέρουμε για τη χώρα μας; 

Ότι ο φυσικός πλούτος της δεν έχει τέλος. Όσα μέρη και να γυρίσεις, πάντα θα συναντάς τοπία, γεωγραφικά ανάγλυφα, είδη χλωρίδας και πανίδας που δεν έχεις ξαναδεί στη ζωή σου. Είναι τρομερό ότι μπορείς μέσα στην ίδια μέρα να βρεθείς στον χιονισμένο Όλυμπο, να ανεβείς στο καταφύγιο και το ίδιο βράδυ να κατεβείς στο Λιτόχωρο, να πιεις τσίπουρο και αργότερα να βγεις στην παραλία, ακόμα και να κάνεις βουτιά στη θάλασσα. Αυτή είναι άλλωστε η ουσία της Ελλάδας. Ότι δεν είναι μονοθεματική.

H ομάδα «The Thing About Greece» διοργανώνει στις 30 Νοεμβρίου, για πέμπτη χρονιά, το φεστιβάλ Flow Film & Eco Festival, στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Oι δράσεις, που έχουν θέμα τα action sports, περιλαμβάνουν κινηματογραφικές προβολές, ομιλίες, εργαστήρια κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή