Συνέδριο ΠΑΣΟΚ και ραντεβού το 2021 για ΚΙΝΑΛ

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ και ραντεβού το 2021 για ΚΙΝΑΛ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι πρόσημο αφήνει στο Κίνημα Αλλαγής το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ; Πρόκειται για ένα ερώτημα χωρίς σαφή απάντηση, καθώς η ερμηνεία των όσων εκτυλίχθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ –αλλά και των όσων είχαν προηγηθεί– διαφέρει ανάλογα με τη σκοπιά του παρατηρητή. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι δεν καταγράφηκαν «εκπλήξεις».

Για την ηγεσία, οι στόχοι που είχαν τεθεί επιτεύχθηκαν, έστω και μέσω μιας διαδικασίας που στηλιτεύτηκε πολυπλεύρως. Με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, το ΠΑΣΟΚ ενσωματώνεται στο ΚΙΝΑΛ, ενώ η Φ. Γεννηματά, ως… αυτόματη πλέον πρόεδρος και των δύο κομμάτων, μπορεί να νιώθει ασφαλής, έχοντας μπροστά της δύο «γεμάτα» χρόνια για να προχωρήσει το εγχείρημα εξέλιξης του ενιαίου φορέα και να κριθεί στη νέα εκλογή ηγεσίας από τη βάση, το 2021.

Παράλληλα, όπως διαμηνύεται από τη Χαρ. Τρικούπη, η σαφής προειδοποίησή της περί «μηδενικής ανοχής στην υπονόμευση» είχε τους αποδέκτες που έπρεπε και κλείνει οποιοδήποτε ζήτημα αμφισβήτησης. Αλλωστε, και στο γεγονός ότι η ίδια η κ. Γεννηματά επέλεξε να μην δευτερολογήσει, ώστε να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχθηκε από τους Π. Γερουλάνο και Ν. Ανδρουλάκη, αποτυπώνεται η πρόθεσή της να μην δοθεί συνέχεια σε αντιπαραθέσεις που τροφοδοτούν την εσωστρέφεια.

Βάσει των όσων είχε «δείξει» πριν από το συνέδριο κινήθηκε και ο Ν. Ανδρουλάκης. Ο ευρωβουλευτής, παρά το γεγονός ότι στελέχη του περιβάλλοντός του υιοθέτησαν σκληρή γραμμή, κάνοντας λόγο για μη νομιμοποιημένο συνέδριο, άσκησε μεν κριτική, αλλά δεν ώθησε την κατάσταση στα άκρα, δείχνοντας ότι δεν θεωρεί την παρούσα συγκυρία κατάλληλη για να προκαλέσει εξελίξεις. Απάντησε, πάντως, στο «θα είμαι εκεί και θα σας περιμένω» της κ. Γεννηματά για το 2021, σημειώνοντας με νόημα πως «το πού θα βρίσκεται τότε ο καθένας είναι προσωπική επιλογή, αλλά το πού θα είναι οι ψηφοφόροι είναι στοίχημα για όλους». Αποτυπώνοντας δηλαδή τις προθέσεις του, αλλά και δείχνοντας ότι προσώρας επικεντρώνεται στη «μεγάλη εικόνα». 

Από την πλευρά του ο Π. Γερουλάνος, που χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα στην ομιλία του και έθεσε ανοικτά ζήτημα ηγεσίας, καλείται πλέον να χαρτογραφήσει τις επόμενες κινήσεις του. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που «ανίχνευσαν» προαναγγελία δικής του πολιτικής κίνησης στα όσα είπε, ωστόσο, όπως διαμηνύεται από το περιβάλλον του, προσανατολίζεται σε συνέχιση των πρωτοβουλιών «αφύπνισης» της βάσης του κόμματος, έχοντας τις 2.000 υπογραφές που συγκέντρωσε το ψήφισμά του ως αφετηρία.

Τέλος, όσον αφορά το… υπόλοιπο ΚΙΝΑΛ, η Ανανεωτική Αριστερά προσέδωσε θετικό πρόσημο στις αποφάσεις, τονίζοντας ότι συμβάλλουν στην ανάδειξη του ενιαίου φορέα, ενώ στη γραμμή των αποστάσεων από το ζήτημα του συνεδρίου παρέμεινε σταθερό το ΚΙΔΗΣΟ, που, όπως και πριν τις διαδικασίες, δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή