Ο ΔΗΚΤΗΣ (26/11/19)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

SMPs και ΑΝFAs στο Εuroworking Group

Η Ελλάδα θα είναι σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων του Euroworking Group (EWG), ενόψει της απόφασης του Εurogroup στις 4 Δεκεμβρίου για την εκταμίευση του ποσού των 767 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs). Η απόφαση προβλέπεται θετική, αφού ήδη εισηγήθηκε υπέρ η Κομισιόν, αστην έκθεση της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Το ερώτημα, όμως, το οποίο θα κληθεί να χειριστεί με διπλωματικό τρόπο σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Στέλιος Αργυρού (φωτ.), ο οποίος μας εκπροσωπεί στο EWG, είναι αν θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν τα σχετικά ποσά για χρηματοδότηση επενδύσεων και όχι για εξόφληση χρέους, όπως γινόταν έως τώρα. Στο ερώτημα αυτό αναμένεται να αργήσει η απάντηση, δεδομένου και ότι συνδέεται εμμέσως με τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου. Και κάποιοι στον ευρωπαϊκό Βορρά δεν βλέπουν κάτι τέτοιο με καλό μάτι.

Τέσσερις «μνηστήρες» για έργο 50,46 εκατ. στα Χανιά

Ακτωρ Παραχωρήσεις, Αβαξ, ΑΤΕΣΕ και ο όμιλος Μυτιληναίου αναμένεται να διεκδικήσουν το ΣΔΙΤ των 50,46 εκατ. ευρώ για την κατασκευή / συντήρηση και διαχείριση νέων σχολείων στα Χανιά. Οπως έγινε γνωστό, όλοι οι ενδιαφερόμενοι προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού και αναμένεται να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο προωθείται με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτήσει πολύ χρόνο έως ότου ολοκληρωθεί, βάσει της μέχρι σήμερα εμπειρίας από ανάλογους διαγωνισμούς. Αναθέτουσα αρχή είναι ο Δήμος Χανίων.

Η Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση της ΦΑΓΕ

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΦΑΓΕ στο «Β2» από «Β1» προχώρησε ο οίκος Moody’s, με ταυτόχρονη όμως αναβάθμιση του outlook (προοπτικών) σε σταθερό από αρνητικό. «Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των λειτουργικών κερδών της ΦΑΓΕ εντός του 2019 και της εκτίμησης της Moody’s ότι η όποια ανάκαμψη θα αντιμετωπίσει πιθανώς τις προκλήσεις των διαρκώς δύσκολων συνθηκών της αγοράς, ειδικά στις ΗΠΑ», ανέφερε ο οίκος. Υπενθυμίζεται ότι στο 9μηνο η ΦΑΓΕ είχε μειωμένες πωλήσεις και καθαρά κέρδη κατά 11,6% και 33,3% αντιστοίχως.

Διήμερο επαφών για τον Π. Γουάτσα

Αύριο Τετάρτη φθάνει στην Αθήνα ο βασικός μέτοχος του ομίλου της Eurobank, Πρεμ Γουάτσα, για διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. O επικεφαλής του καναδικού ομίλου Fairfax θα συναντηθεί με μέλη της κυβέρνησης, αλλά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τηρώντας την παράδοση που έχει καθιερώσει, δηλαδή των επαφών σε ανώτατο επίπεδο. Η χρονική συγκυρία της επίσκεψής του είναι κρίσιμη για τη Eurobank ενόψει της οριστικής απόφασης για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo και την πώληση της FPS, που διεκδικούν Fortress και Pimco, καθώς αρκετοί συνδέουν την παρουσία του κ. Γουάτσα στην Αθήνα με εξελίξεις σε αυτό το κρίσιμο θέμα.

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για startups

Σειρά εξαγγελιών πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο τη χρηματοδότηση των startups και τη δημιουργία εργαλείων για τη στήριξή τους. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης (φωτ.), σε εκδήλωση για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου της θερμοκοιτίδας Invent ICT, αποκάλυψε ότι ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση των ελληνικών startups έρχεται να  συμπληρώσει το Equifund, αναπληρώνοντας το κενό που υπάρχει στην αλυσίδα χρηματοδότησης. Το νέο χρηματοδοτικό προϊόν ονομάζεται «grants to equity» και θα αφορά επενδύσεις μικρότερου μεγέθους από αυτές που τώρα χρηματοδοτεί το innovation window του Equifund. Από την άλλη, ο έτερος υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρίστος Δήμας, ανακοίνωσε χθες στο Digital Economy Forum 2019 ότι εντός του Δεκεμβρίου θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία η κάθε εταιρεία θα μπορεί να δηλώσει την παρουσία της. «Στόχος είναι να χαρτογραφήσουμε το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα», επισήμανε ο ίδιος στην εκδήλωση του ΣΕΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή