Κάπνισμα: η πρώτη μάχη κερδήθηκε

Κάπνισμα: η πρώτη μάχη κερδήθηκε

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολες οι οικογένειες έχουν έναν εκκεντρικό θείο, μια αθυρόστομη θεία, έναν σχεδόν ηλικιωμένο συγγενή που ντύνεται σαν εικοσάρης και στα μεγάλα εορταστικά τραπέζια κάθεται με τη «νεολαία». Στη δική μας έχουμε τον μεγάλο μου αδελφό, ο οποίος στα 54 του παίζει σε ροκ συγκρότημα. Δεν είναι αυτό που φαντάζεστε (κάποιος μακρυμάλλης με πέτσινα μπουφάν), τίποτα στην εμφάνισή του δεν προδίδει το κουράγιο του να παίρνει μέρος σε πρόβες και σε ζωντανές εμφανίσεις σε μικρούς συναυλιακούς χώρους της Αθήνας.

Σε έναν εξ αυτών, στην περιοχή του Μουσείου, έλαβε χώρα η εναρκτήρια εμφάνιση της νέας σεζόν. Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα πολύ γρήγορα ότι δεν κάπνιζε κανένας. Το αισθανόσουν αμέσως. Εμπαινες μέσα και δεν σε κατέκλυζε το γνώριμο αποπνικτικό σύννεφο καπνού που τόσο πολύ έχουμε (είχαμε;) συνηθίσει και το παίρναμε σαν δεδομένο. Ξέραμε πολύ καλά ότι έπρεπε να το υπομείνουμε και είχαμε συμβιβαστεί με την ιδέα ότι την επόμενη ημέρα έπρεπε να πάμε ολόκληροι, μαζί με τα ρούχα μας, στο κοντινότερο στεγνοκαθαριστήριο.

Μου έκαναν εντύπωση δύο πράγματα: ο σχεδόν αυτοματοποιημένος τρόπος που οι καπνιστές θαμώνες έβγαιναν έξω για να καπνίσουν (σαν να γινόταν από πάντα) και αυτό που άκουσα από ένα μέλος του συγκροτήματος όταν το ρώτησα πώς αισθάνεται χωρίς τον καπνό στο πρόσωπό του: «Νομίζω πως η αλλαγή οφείλεται κυρίως στους ιδιοκτήτες των χώρων και στην αποφασιστικότητά τους να τηρήσουν τον νόμο χωρίς εκπτώσεις».

Σκέφτομαι με τη σειρά μου τι άλλαξε στο μυαλό αυτών των ανθρώπων και τι άλλαξε στο μυαλό το δικό μας και είμαστε σήμερα πολύ πιο έτοιμοι να συμμορφωθούμε με έναν νόμο που ισχύει στη χώρα εδώ και 10 χρόνια. Είναι τα πρόστιμα; Είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός πήρε το θέμα στα χέρια του; Ολα έχουν τη σημασία τους, αλλά δεν μας δίνουν ολόκληρη την απάντηση. Γιατί στα 10 αυτά χρόνια αλλάξαμε εμείς. Γιατί αυτά τα 10 χρόνια δεν ήταν οποιαδήποτε χρόνια, ήταν χρόνια που μας πήραν από το 2009 και μας προσγείωσαν σε ένα πολύ διαφορετικό 2019. Ναι, οι άνθρωποι αλλάζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή