Διόρθωση στο Χρηματιστήριο με απώλειες της τάξεως του 0,71%

Διόρθωση στο Χρηματιστήριο με απώλειες της τάξεως του 0,71%

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα διόρθωσης ήταν η χθεσινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη νευρικότητα να είναι έντονη σε όλο το ταμπλό, ενώ ο τζίρος εκτινάχθηκε στο τέλος της συνεδρίασης, όπως άλλωστε αναμενόταν, λόγω της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων στο πλαίσιο των αλλαγών στους δείκτες του MSCI, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες. Αν και δεν υπήρχε ελληνικό ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά αυτές τις αλλαγές, ωστόσο οι ανακατατάξεις των κεφαλαίων στις οποίες προχώρησαν πολλοί επενδυτές, μετά και την αύξηση του βάρους των κινεζικών μετοχών σε αρκετούς δείκτες των αναδυόμενων αγορών, επηρέασαν πολλές αγορές, μεταξύ των οποίων και η ελληνική. Στο Χ.Α. οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, ενώ ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν και σε αρκετά blue chips όπως η Jumbo (-2,13%), ο ΟΤΕ (-1,72%) και η Lamda Development (-1,57%), παρά τις στηρίξεις που δόθηκαν από την αγορά ομολόγων όπου η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στo 1,37% από 1,41% τη Δευτέρα.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,71% στις 891,86 μονάδες, ενώ κινήθηκε στα αρνητικά σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με χαμηλό ημέρας τις 891,33 μονάδες (-0,77%). Ο τζίρος, αν και στο κλείσιμο της κύριας συνεδρίασης είχε διαμορφωθεί περίπου στα 60,1 εκατ. ευρώ, στις τελικές δημοπρασίες εκτοξεύθηκε στα 146,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,72%, στις 2.241,81 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά κατά 0,04% στις 1.206,05 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,87% στις 892,51 μονάδες, με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 2,84%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -2,10%, την Alpha Bank να σημειώνει πτώση κατά 1,47% και την Πειραιώς να κλείνει αμετάβλητη στα 3,13 ευρώ.

Στις παρυφές των 900 μονάδων κινείται στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. (για 3η φορά φέτος), με το σενάριο υπέρβασής τους, μέχρι το τέλος της εβδομάδος, να εκτιμάται ως ιδιαίτερα πιθανό, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πρόσφατης ανοδικής κίνησης του τραπεζικού κλάδου, από κοινού με ένα μικρό αριθμό επιλεγμένων δεικτοβαρών τίτλων. Σημαντική συμβολή στην εξέλιξη αυτή έχει η πρόοδος που συντελείται στην επικείμενη θεσμοθέτηση της διαδικασίας εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα κόκκινα δάνεια, με το σύνολο των τραπεζών να συμμετέχουν στις υπό νομοθέτηση τιτλοποιήσεις με κρατικές εγγυήσεις.

Ωστόσο, το Χρηματιστήριο παραμένει συναλλακτικά απονευρωμένο. Οι τίτλοι της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης υστερούν, καθώς πλειάδα επιχειρηματικών εξελίξεων καθυστερεί ως προς την ολοκλήρωσή της. Ετσι, πολλοί επενδυτές επιλέγουν να τηρήσουν στάση αναμονής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή