Αιματηρή σύγκρουση με 13 νεκρούς στο Μάλι

Αιματηρή σύγκρουση με 13 νεκρούς στο Μάλι

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Tη βαθιά του λύπη για την απώλεια 13 Γάλλων στρατιωτών στο Μάλι εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χθες, εξαίροντας το θάρρος τους στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στην αφρικανική περιοχή του Σαχέλ. Οι στρατιωτικοί της αντιτζιχαντιστικής επιχείρησης Μπαρχάν βρήκαν τον θάνατο κατά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Είναι μία από τις μεγαλύτερες απώλειες των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, μετά την επίθεση στο κτίριο Ντρακάρ, το 1983 στον Λίβανο, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 58 ανθρώπους. Η πρώην αποικιοκρατική υπερδύναμη απέστειλε στρατιώτες στη χώρα, όταν ένοπλοι ισλαμιστές εξεγέρθηκαν στο βόρειο Μάλι, το 2012, και κατέλαβαν το Τιμπουκτού, απειλώντας με περαιτέρω προέλαση. Η γαλλική επιχείρηση στο Σαχέλ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη διεθνή αποστολή της χώρας, καθώς η περιοχή θεωρείται ένα νέο αναδυόμενο μέτωπο τζιχαντιστικής βίας. Ο ίδιος ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, είχε συγχαρεί στις αρχές του 2019, πριν από τη δολοφονία του από αμερικανικές δυνάμεις, «τα αδέλφια του» στο Μάλι και στην Μπουρκίνα Φάσο για την πίστη τους στην οργάνωση. 

Ο Μακρόν χαιρέτισε «με τον μεγαλύτερο σεβασμό τη μνήμη αυτών των στρατιωτικών του στρατού ξηράς, έξι αξιωματικών, έξι υπαξιωματικών και ενός αρχιδεκανέα, που έπεσαν ενώ επιχειρούσαν και έχασαν τη ζωή τους για τη Γαλλία, στη σκληρή μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, στο Σαχέλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί διευκρίνισε πως ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες της τραγωδίας. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνεται ο γιος του πρώην υπουργού και γερουσιαστή της Γαλλίας Ζαν-Μαρί Μποκέλ, επιβεβαίωσε ο τελευταίος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Επτά από τους στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν ανήκαν στο 5ο Σύνταγμα Μαχητικών Ελικοπτέρων του Πο (νοτιοδυτική Γαλλία) και τέσσερις άλλοι στο 4ο Σύνταγμα του Γκαπ (νοτιοανατολική Γαλλία). Το δυστύχημα σημειώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, στο Λιπτάκο, στην περιφέρεια Μενάκα, στη μεθοριακή περιοχή ανάμεσα στο Μάλι, στον Νίγηρα και στην Μπουρκίνα Φάσο, στη διάρκεια «επιχείρησης μάχης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή