Μάλτα: Στον πρωθυπουργό πλησιάζει η έρευνα

Μάλτα: Στον πρωθυπουργό πλησιάζει η έρευνα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΛΕΤΑ. Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Μαλτέζο πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ, καθώς χθες παραιτήθηκαν ο υπουργός Τουρισμού Κόνραντ Μίτσι και ο διευθυντής του γραφείου του, Κιθ Σέμπρι. Η απόφαση ελήφθη παρότι ο Μίτσι αρνείται κάθε ανάμειξη στη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία και ο Σέμπρι φερόταν έτοιμος να κληθεί από την αστυνομία να καταθέσει, στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, πάντως, επανέλαβε χθες ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Το όνομα του Σέμπρι, που κατείχε τη θέση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου από το 2013, είχε αναφερθεί λόγω των σχέσεών του με τον επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και θεωρείται από την οικογένεια της δημοσιογράφου και ορισμένα μέσα ενημέρωσης ως ο εντολέας –ή εκ των εντολέων– της δολοφονίας. Ο Μουσκάτ ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας, ύποπτος για τον ρόλο του ενδιαμέσου στη δολοφονία, έλαβε ασυλία με αντάλλαγμα να αποκαλύψει ό,τι γνωρίζει.

Ο ύποπτος, γνωστός με το όνομα Μέλβιν Τέουμα, οδηγός ταξί και τοκογλύφος, έχει ήδη δώσει «σημαντικές πληροφορίες» στις Αρχές. Η Δικαιοσύνη της Μάλτας αναμένει ότι θα καταθέσει ενώπιον δικαστή, επαναλαμβάνοντας ό,τι είπε στην αστυνομία. Η Γκαλιζία, η οποία έχει χαρακτηριστεί «ένα WikiLeaks από μόνη της», δολοφονήθηκε με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της, το 2017. Η δημοσιογράφος, στο πλαίσιο έρευνας για τα Panama Papers, είχε ανακαλύψει έγγραφα που αποδείκνυαν ότι παναμαϊκές εταιρείες οι οποίες ανήκαν στον –τότε υπουργό Ενέργειας– Μίτσι και στον διευθυντή του γραφείου του Μουσκάτ λάμβαναν πολλά εκατομμύρια ευρώ ημερησίως από εταιρεία στο Ντουμπάι. Επειτα από σειρά συλλήψεων, οι Αρχές ανακάλυψαν ότι η εταιρεία ανήκε στον Μαλτέζο μεγιστάνα Γιόργκεν Φένεκ, ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς των ξενοδοχείων, της ενέργειας και του αυτοκινήτου.

Συνελήφθη την Τετάρτη καθώς επιχειρούσε να διαφύγει από τη Μάλτα με γιοτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή