Τριάντα δισ. ευρώ δαπανούν οι Ευρωπαίοι για ναρκωτικά

Τριάντα δισ. ευρώ δαπανούν οι Ευρωπαίοι για ναρκωτικά

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταχέως αναπτυσσόμενη και ψηφιακά ικανή να «κρυφτεί» από τις διωκτικές αρχές χαρακτηρίζεται η αγορά των ναρκωτικών στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση του 2019 για τις αγορές ναρκωτικών στην Ε.Ε., η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και τη Europol, οι Ευρωπαίοι ξοδεύουν σε επίπεδο λιανικής τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε ναρκωτικά, καθιστώντας έτσι τη συγκεκριμένη αγορά μια σημαντική πηγή εσόδων για τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος. Στην πλειονότητά τους τα ποσά αυτά αφορούν την αγορά κάνναβης, για την οποία υπολογίζεται ότι δαπανήθηκαν πέρυσι 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ (39% της αγοράς), και ακολουθεί η κοκαΐνη με 9,1 δισ. ευρώ (31%) και η ηρωίνη με 7,4 δισ. ευρώ (25%).

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, η συνολική διαθεσιμότητα των ναρκωτικών στην Ευρώπη παραμένει «πολύ υψηλή» και οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων υψηλής καθαρότητας και δραστικότητας. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η βία και η διαφθορά που παρατηρούνται διαχρονικά σε χώρες που παραδοσιακά παράγουν ναρκωτικά γίνονται πιο εμφανείς στο εσωτερικό της Ε.Ε., με ολοένα και περισσότερους φόνους να συνδέονται με ναρκωτικά, καθώς και έντονη και διευρυμένη δράση συμμοριών που τα εμπορεύονται. Επιπλέον, η έκθεση επιβεβαιώνει τη γενική εκτίμηση ότι η αγορά ναρκωτικών αποτελεί μια πηγή εσόδων τρομοκρατικών ομάδων, αλλά όχι και τη μοναδική.  

Εξετάζοντας τα «εργαλεία» διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών στην Ε.Ε., η έκθεση αναφέρει ότι «οι αγορές στο συμβατικό και στο σκοτεινό Διαδίκτυο, οι υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων και οι εφαρμογές κινητού τηλεφώνου συνιστούν διαύλους για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πωλήσεων ναρκωτικών.

Οι αγορές του σκοτεινού Διαδικτύου παραμένουν ανθεκτικές (περίπου 10 εξακολουθούν να βρίσκονται σε λειτουργία), ενώ παράλληλα έχουν εμφανιστεί ηλεκτρονικά καταστήματα χονδρικής και αγορές που απευθύνονται σε συγκεκριμένες εθνικότητες και γλωσσικές ομάδες».

«Οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος σπεύδουν να εκμεταλλευτούν κάθε νέα ευκαιρία για κέρδος και αξιοποιούν όλο και περισσότερο τις τεχνολογικές και υλικοτεχνικές καινοτομίες για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Yποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη εντατικοποίησης της μάχης που δίνεται διεθνώς κατά των ναρκωτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή