Ξεκίνησε στη Βουλή η μάχη του προϋπολογισμού

Ξεκίνησε στη Βουλή η μάχη του προϋπολογισμού

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σύγκρουσης, αυτή τη φορά με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2020, έχει τεθεί το πολιτικό σύστημα στη Βουλή. Οπως διαχρονικά συμβαίνει, η κυβερνώσα πλειοψηφία μόνη της υπερασπίζεται τη σχεδιαζόμενη οικονομική πολιτική, η αξιωματική αντιπολίτευση υπεραμύνεται των επιλογών της όσο βρισκόταν στη διακυβέρνηση, ενώ οι μικρότερες πολιτικές δυνάμεις στρέφουν τα βέλη τους κατά αμφοτέρων των μεγάλων κομμάτων.

«Ο προϋπολογισμός του 2020 αποτυπώνει τις προοπτικές που δημιουργούν σήμερα μια σειρά από πολιτικές που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά, υπερψηφίστηκαν από τον ελληνικό λαό και σήμερα υλοποιούνται», σημειώνει ο εισηγητής της Ν.Δ. Μ. Βολουδάκης. «Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης της Ν.Δ. επιβεβαιώνει την κριτική που ασκούμε ότι είναι πιστή στις νεοφιλελεύθερες ιδέες της, προχωρά σε παροχές για λίγους εις βάρος των πολλών», υποστηρίζει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου.

Για έναν «κυριολεκτικά παρόμοιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κρατικό προϋπολογισμό» κάνει λόγο ο κ. Κ. Σκανδαλίδης (ΚΙΝΑΛ) αναφερόμενος στον σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης της Ν.Δ. για το επόμενο έτος. «Ο κρατικός προϋπολογισμός, που κατέθεσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. για το 2020, αποτυπώνει με ανάγλυφο τρόπο, με ιδιαίτερη σαφήνεια, τη συνέχιση της πολιτικής που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Συνεχίζετε να τηρείτε τις προτεραιότητες των μνημονίων», λέει απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Β. Βιλιάρδος (Ελλ. Λύση). «Πρέπει να ψάξει κανείς για να βρει τις διαφορές από τον προηγούμενο προϋπολογισμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζει ο κ. Κρ. Αρσένης (ΜέΡΑ25).

Αναλόγου περιεχομένου ήταν και η συζήτηση που αναπτύχθηκε χθες το πρωί στην Ολομέλεια, με επίκεντρο την ψήφιση του απολογισμού-ισολογισμού του οικονομικού έτους 2017. «Δεν ξεχνούμε ότι το 2017 ήταν ένα δύσκολο έτος για τους πολίτες, ακόμη ένα χαμένο έτος για την οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Χαρ. Παπαδημητρίου (Ν.Δ.). Για επιτυχημένη χρονιά έκανε λόγο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ν. Συρμαλένιος, προκαλώντας το άμεσο σχόλιο του υφυπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη: «Μου έκανε εντύπωση και η τοποθέτηση του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί παρατήρησα ότι μιλώντας για τον χρόνο εκείνο δεν είχε τίποτε το αρνητικό να πει. Δεν είχε κανενός είδους αυτοκριτική γι’ αυτά που συνέβησαν το 2017», είπε. «Νομίζω ότι το 2017 ήταν η καμπή. Βεβαίως και έχει δίκιο ο κ. Σκυλακάκης. Εγιναν και λάθη. Θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, αλλά ήμασταν υπό του μνημονίου», είπε μεταξύ άλλων με αυτοκριτική διάθεση από την πλευρά του ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή