Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τον σεισμό στα ανοιχτά της Κρήτης

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τον σεισμό στα ανοιχτά της Κρήτης

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμησή τους για τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων δίνουν οι σεισμολόγοι. 

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, ανέφερε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν θα υπάρξει μετασεισμική ακολουθία.

«Ο σεισμός έγινε στα 70 χλμ. βάθος, κατά μήκος του ελληνικού τόξου εκεί όπου "συγκρούεται" η Ελλάδα με την Αφρική, μεταξύ των Κυθήρων και των Χανίων. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρχει συνέχεια δεδομένου ότι ήταν ένας σεισμός βάθους, χωρίς μετασεισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, είπε πως ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας. 

«Είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους του -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια. Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση» ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός και λόγω του ενδιάμεσου εστιακού βάθους συνήθως δεν έχει ούτε προσεισμούς ούτε μετασεισμούς.

«Το ενδιάμεσο εστιακό βάθος και το γεγονός ότι είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές βοήθησαν στο να μην έχουμε αρνητικές συνέπειες», σημείωσε. 

Πρόσθεσε ακόμη ότι «αυτή η εστία είναι γνωστή στους σεισμολόγους και έχει δώσει και άλλους μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή