Αμεση αλληλεγγύη στην Αλβανία από την Ελλάδα

Αμεση αλληλεγγύη στην Αλβανία από την Ελλάδα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης του Πυροσβεστικού Σώματος που αναχώρησαν εσπευσμένα χθες το μεσημέρι για την Αλβανία ήταν οι προπομποί της βοήθειας της Ελλάδας στον γειτονικό λαό που δοκιμάζεται. Τη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε άμεσα μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αλβανό ομόλογό του Eντι Ράμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έδωσε εντολή για την άμεση αποστολή στην Αλβανία κλιμακίου της ΕΜΑΚ. Ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε με την πρέσβειρα της Αλβανίας στην Αθήνα Αντριάνα Χομπντάρι, στην οποία διαβίβασε τα θερμά συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου προς τον Αλβανό ομόλογό του Ιλίρ Μέτα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι με τον αλβανικό λαό».

Στην Αλβανία μετέβη εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος χθες το απόγευμα βρέθηκε μαζί με τον κ. Ράμα στο Δυρράχιο, κοντά στις ομάδες των ΕΜΑΚ που επιχειρούσαν εκεί. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Είμαστε δίπλα στον αλβανικό λαό, στην κυβέρνησή του, για να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε», δήλωσε ο κ. Δένδιας. Στην Αλβανία μετέβησαν η 1η ΕΜΑΚ αποτελούμενη από 27 άτομα και η 5η ΕΜΑΚ με 15 άτομα. Η αποστολή της 1ης ΕΜΑΚ (μαζί με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό εξοπλισμό) μετέβη με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ πριν την αναχώρησή της από την Ελευσίνα δέχθηκε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Η 5η ΕΜΑΚ, από τα Ιωάννινα, μετέβη με πυροσβεστικά οχήματα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε την αποστολή κλιμακίου ιατρών στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Αλβανίας. Η αποστολή του ΙΣΑ θα μεταφέρει φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Στην Αλβανία μετέβησαν ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μαζί με τους καθηγητές Σπύρο Μαυρούλη και Παναγιώτη Καρύδη. «Ιστορικά το ρήγμα αυτό δίνει αρκετά μεγάλους σεισμούς. Πρόκειται για την πιο δραστήρια σεισμική ζώνη στην Αλβανία, η οποία ωστόσο δεν επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο, γιατί διακόπτεται από το ρήγμα της Κορυτσάς», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

«Πρόκειται για σφοδρό σεισμό και γι’ αυτό αναμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς. Hδη υπάρχει μια μετασεισμική ακολουθία των 5,1, 5,3 και 5,4 Ρίχτερ. Μέσα στα ενδεχόμενα είναι και μετασεισμός κοντά στα 6 Ρίχτερ. Είναι σημαντικό να το γνωρίζουν οι πολίτες και οι αρχές, καθώς παρόμοια συμβάντα είναι επικίνδυνα, ειδικά όταν βρίσκουν καταπονημένα κτίρια από τον κύριο σεισμό», λέει στην «Κ» ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο χθεσινός ισχυρός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ «δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους επιστήμονες, καθώς η περιοχή του Δυρραχίου έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρούς και καταστροφικούς σεισμούς, αν κι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε». Ερωτώμενος για το εάν μπορεί ο χθεσινός σεισμός να ενεργοποιήσει σεισμικό φαινόμενο ντόμινο, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «ο σεισμός του Δυρραχίου δεν έχει τη γεωφυσική δυνατότητα για να προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο». Δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο η δόνηση των 5,4 Ρίχτερ στη Βοσνία να ενεργοποιήθηκε από τον σεισμό στην Αλβανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή