Αλβανία: Μάχη με τον χρόνο για εντοπισμό επιζώντων

Αλβανία: Μάχη με τον χρόνο για εντοπισμό επιζώντων

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΡΑΝΑ. Ολονύκτιες προσπάθειες για την ανάσυρση ζωντανών από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν στον ισχυρό σεισμό που έγινε, χθες, τα ξημερώματα στην κεντρική Αλβανία κατέβαλαν σωστικά συνεργεία, στρατός και απλοί άνθρωποι.

Η δόνηση των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε επίκεντρο παράκτια περιοχή 10 χιλιόμετρα βορείως του Δυρραχίου, το οποίο υπέφερε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πόλη.

Τουλάχιστον δύο ξενοδοχεία και άλλα κτίσματα κατέρρευσαν στο Δυρράχιο, ενώ καταρρεύσεις κτιρίων σημειώθηκαν και στην πόλη Θουμάνι, η οποία βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Ως χθες το βράδυ, είχαν ανασυρθεί από τα ερείπια 21 νεκροί, ενώ εκφράζονταν φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί λόγω της ύπαρξης εγκλωβισμένων στα συντρίμμια.

Ο Εγκέλαδος χτύπησε τη χειρότερη δυνατή ώρα, στις 03.54 το πρωί, μία ώρα μετά τον προσεισμό που ξύπνησε πολλούς από τους κατοίκους, θυμίζοντάς τους τη δόνηση των 5,6 Ρίχτερ που είχε πλήξει την ίδια περιοχή στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Ξυπνήσαμε στις 3, αλλά αποφασίσαμε να μείνουμε γιατί το κτίριό μας ήταν καινούργιο», είπε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων κάτοικος του Δυρραχίου. «Στις 4, όμως, έγινε η συντέλεια του κόσμου, σκίστηκαν οι τοίχοι και έβγαιναν τα τούβλα, έπεφταν σοβάδες», περιγράφει.

Δήλωση Ράμα

Κάποια κτίρια δεν άντεξαν – το ποια ήταν αυτά και για ποιους λόγους θα το ερευνήσουν τα κλιμάκια μηχανικών που σπεύδουν στην περιοχή. Για την ώρα συνεχίζεται μέχρις εσχάτων η αναζήτηση επιζώντων, η οποία, χθες, είχε ως αποτέλεσμα την ανάσυρση 41 ανθρώπων ζωντανών στα ερείπια. «Η ανακούφιση για κάθε ζωή που σώζεται δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο για τις ζωές που χάθηκαν, για τους ανθρώπους που κλαίνε τους συγγενείς τους», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα. «Είναι μια δραματική στιγμή, πρέπει να σταθούμε ο ένας πλάι στον άλλο για να ξεπεράσουμε το σοκ», πρόσθεσε.

Μεταξύ των διασωθέντων περιλαμβάνεται πεντάχρονο αγόρι που το προστάτευσε από τα συντρίμμια, αφήνοντας την τελευταία της πνοή, η γιαγιά του. Στο Θουμάνι, ο Ηρακλής Σιμόνι, που ταξίδεψε 20 χιλιόμετρα για να φθάσει στην πόλη, δείχνει το αίμα στα χέρια του. «Είναι του άνδρα που προσπαθούμε να βγάλουμε τώρα», λέει. «Του μιλάω συνέχεια και προσπαθώ να τον κρατήσω στη ζωή. Εμενε στο διαμέρισμα του τετάρτου».

Η σφοδρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή ώς την Ηπειρο, την πόλη Νόβισαντ της Σερβίας και την επαρχία Μπαζιλικάτα της Ιταλίας, ενώ λίγες ώρες μετά την εκδήλωση του σεισμού, η Βοσνία επλήγη από δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Τα επίκεντρα των δύο σεισμών απείχαν περίπου 250 χιλιόμετρα μεταξύ τους.

Συσσωρευμένη ενέργεια

«Εχουμε να κάνουμε με μία πολύ ισχυρή ακολουθία σεισμών», είπε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» η καθηγήτρια σεισμολογίας στο ινστιτούτο Σεισμολογίας του Μαυροβουνίου, Τζαντράνκα Μιχαΐλοβιτς, «σεισμική ενέργεια που συσσωρευόταν εδώ και δεκαετίες απελευθερώνεται με τη μοφή σεισμού».

Ο σεισμός της 21ης Σεπτεμβρίου, ο οποίος είχε προκαλέσει μόνο υλικές ζημιές και τραυματισμούς ήταν ήδη ο ισχυρότερος της τελευταίας 30ετίας. Η χθεσινή δόνηση ήταν πολύ ισχυρότερη, ενώ επιπροσθέτως, βρήκε τις κατασκευές «λαβωμένες» από τον προηγούμενο σεισμό, ο οποίος σημειωτέον είχε υποχρεώσει τον Αλβανό πρωθυπουργό Ράμα να ακυρώσει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν ακόμη εκτιμήσεις για τον αριθμό των αστέγων από τον σεισμό, αν και ο στρατός της χώρας καταπιάστηκε με το στήσιμο μεγάλων αντισκήνων για να φιλοξενήσει τους σεισμοπαθείς. Κοιτάζοντας τις τουριστικές ιστοσελίδες του Δυρραχίου, έβλεπε κανείς χθες στις επιλογές διαμονής και το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων Villa Palma. Ομως, το ξενοδοχείο αυτό δεν υπάρχει πια, ενώ τέσσερις από τους ενοίκους του έχουν ανασυρθεί νεκροί.

Η Τετάρτη κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στην Αλβανία, ενώ τα μηνύματα υποστήριξης και τα συλλυπητήρια κατέφθαναν από όλη την Ευρώπη. Στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι τέθηκε σε εφαρμογή ο ευρωπαϊκός μηχανισμός αντιμετώπισης καταστροφών και συντονίστηκε η άφιξη ομάδων διάσωσης από πληθώρα χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή