Oι πιο ζεστές στιγμές μας

26' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξορκίζουμε το κρύο με 60 στάσεις στην Ελλάδα, από τη Θράκη έως την Κρήτη.

ΘΡΑΚΗ

Οι γκάιντες στο Πραγγί

Oι πιο ζεστές στιγμές μας-1

Στο καφενείο «Ο μπουφές και το μασάλι», στο Πραγγί Έβρου, οι γκαϊντατζήδες της περιοχής αναλαμβάνουν δράση. (Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

 

Στην άκρη της Ελλάδας, πάνω στα ελληνοτουρκικά σύνορα και μέσα στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού Πραγγί, βρίσκεται το καφενείο Ο Μπουφές και το Μασάλι, που σαν παλιό χάνι σε υποδέχεται μέσα στην παγωνιά. Στη μέση ένα μεγάλο τετράγωνο τζάκι και γύρω γύρω τραπέζια. Εκεί θα γευτείτε σπιτικές νοστιμιές από τα χέρια του Πάνου, με βιολογικά λαχανικά και ντόπια κρέατα, αλλά και το δικό του δυνατό τσίπουρο. Οι γκαϊντατζήδες του Διδυμότειχου είναι συχνά εδώ και, όταν αρχίζουν να παίζουν παρέα με τα νταούλια, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν (τηλ. 25530-92320).

Οι συγκινητικές ιστορίες του μεταξιού

Oι πιο ζεστές στιγμές μας-2

Στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί θα μάθετε τις συγκινητικές ιστορίες των ντόπιων για τη σχέση τους με τους μεταξοσκώληκες. © Βασίλης Καραβασίλογλου – Φωτογραφικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Οι ιστορίες που θα ακούσετε στο Σουφλί περιστρέφονται γύρω από το μετάξι, τον τοπικό «χρυσό» του 19ου-20ού αιώνα. Σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ θα δείτε τη σχεδόν συγκινητική σχέση των ντόπιων με τους μεταξοσκώληκες, τους οποίους φρόντιζαν σαν κατοικίδια: τους τάιζαν, τους τακτοποιούσαν στις κρεβάτες, ενώ ακόμα πιο παλιά οι κυράδες τούς εκκόλαπταν στον κόρφο τους. Μέχρι και τα σπίτια χτίζονταν με βάση τις ανάγκες των μεταξοσκωλήκων. Για όλα αυτά θα μάθετε στο Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (τηλ. 25540-23700) και στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού Τσιακίρη (τηλ. 25540-22371).

Τα γλυκά του Νεντίμ

Στην Κομοτηνή λειτουργεί από το 1950 το ζαχαροπλαστείο Νεντίμ, χάρη στο οποίο μάθαμε στην Ελλάδα το σουτζούκ λουκούμ. Διάφορα είδη –όπως το κλασικό με ζάχαρη άχνη ή με σοκολάτα, σουσάμι, φιστίκι Αιγίνης, ινδοκάρυδο ή αμύγδαλο, μπακλαβάδες, σαραγλί και άλλα– σας μεταφέρουν σε μία μπουκιά όλο το μεράκι της τεχνογνωσίας (Μεραρχίας Σερρών 50 και Ορφέως, τηλ. 25310-32444 και Συντ. Κρητών 15-17, τηλ. 25310-22036).

Η ταβέρνα Παλαιά Πόλις

Ατμοσφαιρικός χώρος σε ένα ιστορικό κτίριο με ξύλινα δοκάρια, ωραίο φωτισμό και περιποιημένο φαγητό με ανατολίτικες αναφορές. Από το γιαουρτλού κεμπάπ μέχρι το χουνκιάρ μπεγεντί, όπου ο βελούδινος πουρές μελιτζάνας μοιάζει με γιατρικό, τα πάντα φτιάχνονται με πρώτες ύλες από την Ξάνθη και φροντίδα. Δοκιμάστε επίσης τους τσιγεροσαρμάδες, το αντζέμ πιλάφι και τα σμυρναίικα σουτζουκάκια (Χασιρτζόγλου 7, τηλ. 25410-68685).


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πουπουλένια παπλώματα και τσάι

Oι πιο ζεστές στιγμές μας-3

Ο ξενώνας Robolo στο Λιτόχωρο. (Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

 

Παχιά χαλιά στα ξύλινα δάπεδα, αναμμένα τζάκια και κεριά στα δωμάτια, πουπουλένια παπλώματα και αφράτα μαξιλάρια. Στο σαλόνι αναπαυτικοί καναπέδες, πολυθρόνες και βιβλία, έξω ο Δίας να ρίχνει τους κεραυνούς του από το μυθικό βουνό. Στον ξενώνα Robolo, στο Λιτόχωρο, τη θαλπωρή συνοδεύει ένα φλιτζάνι με αχνιστό τσάι Ολύμπου, που θα σας ετοιμάσει η ιδιοκτήτρια Ρούλα Μάλτη, ή ένα κρασί από την κάβα του (τηλ. 23523-06715).

Το λικέρ της κυρα-Πασχαλίτσας

Στον ξενώνα Βιγλάτορας στα  Άνω Πορόια, στις πλαγιές του όρους Μπέλες, που αποτελεί φυσικό σύνορο με τη Βουλγαρία, ο Στέργιος Καλέσης σάς καλοδέχεται με το χαμόγελο και τον καλό λόγο στα χείλη και η μητέρα του, η κυρία Πασχαλίτσα, σας κερνά το λικέρ από σαμπούκο που φτιάχνει. Δυνατό αντίδοτο στις «πολικές» θερμοκρασίες της περιοχής και στην υγρασία της λίμνης Κερκίνη, δεν είναι το μοναδικό σπιτικό καλούδι που θα γευτείτε. Το πρωινό είναι επίσης σπιτικό και όλοι οι χώροι φιλόξενοι εδώ και έναν αιώνα, αφού ο ξενώνας υπήρξε το χάνι όπου διέμεναν οι κυρατζήδες των Βαλκανίων (τηλ. 23270-51231).

Μανιταριών εγκώμιο

Βελούδινη μανιταρόσουπα με διάφορα είδη ανάλογα με την εποχή, ταλιατέλες με βολίτες, παραδοσιακό κουρκούτι μανιτάρι και μια ποικιλία με επτά είδη, μαγειρεμένα με διαφορετικούς τρόπους. Όλα να τα δοκιμάσετε στη μεγάλη αίθουσα του πρώτου ορόφου, στο κέντρο των Γρεβενών, όπου εδρεύει το θεματικό μανιταροεστιατόριο Αυλαίς. Ο χώρος είναι ζεστός, με ένα μεγάλο τζάκι να τριζοβολά, το φαγητό εξαιρετικό και ο ιδιοκτήτης Θόδωρος Καραγιάννης πρόθυμος να σας εξηγήσει τα πάντα για το… κίνημα των μανιταρόφιλων Ελλάδας που γεννήθηκε στα Γρεβενά (τηλ. 24620-25402, aulais.gr).  

Οι σούπες του Γαστροδρόμιου εν Ολύμπω

Μια κουταλιά γεμάτη άρωμα: μπρόκολο, πράσο, σελινόριζα και μους κατσικίσιας φέτας. Η χορτόσουπα του εστιατορίου Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, με τη βελουτέ υφή, σερβίρεται σε ιδανική θερμοκρασία για να σε ζεστάνει. Ανάλογα με την ημέρα, βρίσκεις επίσης την καταπληκτική καστανόσουπα με τσάι Ολύμπου, ψαρόσουπα, μανιταρόσουπα σερβιρισμένη με μαύρη σοκολάτα, ενώ, ακόμα κι αν δεν παραγγείλεις κάποια, θα σου προσφερθεί ως σφηνάκι καλωσορίσματος. Όλες παρασκευάζονται από τον σεφ και ιδιοκτήτη Ανδρέα Γάβρη (τηλ. 23520-21300).

Οι υπαίθριες ψησταριές των Σερρών

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς στις Σέρρες μοιάζει περισσότερο με Τσικνοπέμπτη. Παρά το κρύο, τα περισσότερα καταστήματα στήνουν στο κατώφλι τους μια ψησταριά και από το πρωί μέχρι το βράδυ ψήνουν κρεατικά κερνώντας τους περαστικούς. Το κρασί ρέει άφθονο και οι πλανόδιοι μουσικοί φροντίζουν ώστε τα ψησίματα να εξελιχθούν σε γλέντια. Ο κόσμος ανανεώνεται διαρκώς, μικροί και μεγάλοι λένε τα κάλαντα και οι Σερραίοι αποχαιρετούν με αυτόν τον ιδιότυπο εορτασμό τον παλιό χρόνο αρκετά νωρίτερα πριν αυτός φύγει.

Κρασί και μεζές στο οινοποιείο Κούρτη

Η ξυλόσομπα σιγοκαίει μπροστά στη μεγάλη τζαμαρία και στο τραπέζι ο Αποστόλης Κούρτης γεμίζει τα ποτήρια με το κρασί «Όνειρος» ή κάποια άλλη από τις έξι ετικέτες του. Το σκούρο κόκκινο χρώμα του και η γεμάτη γεύση του από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Syrah και Cabernet Sauvignon θερμαίνουν καρδιές και συνοδεύονται από ζυμωτό ψωμί, χειροποίητο λουκάνικο και κατσικίσιο τυρί της οικογένειάς του. Μακριά από την εικόνα που έχουμε για τα σύγχρονα οινοποιεία, το Κτήμα Κούρτη μοιάζει περισσότερο με το σπίτι και το κελάρι κάποιου φίλου στο χωριό Ράχη, στον Όλυμπο – γι’ αυτό και η φιλοξενία είναι αντίστοιχη (τηλ. 6974-471230).

Η πιο διάσημη σόμπα της Φλώρινας

Σόμπες υπάρχουν πολλές, σαν του καφενείου Διεθνές όμως λίγες. Σε ένα περιβάλλον λιτό και κινηματογραφικό –ο χώρος ήταν στέκι του Θόδωρου Αγγελόπουλου–, με τα τζάμια υγρά και θολά από τη διαφορά της θερμοκρασίας, κι ένα κίτρινο φως να διαχέεται από τη φωτιά και τη φημισμένη φλωρινιώτικη μουντάδα, απολαμβάνεις τη ζεστασιά. Γύρω σου οι παππούδες πίνουν ελληνικό καφέ, διαβάζουν εφημερίδα και παίζουν μπουρλότ. Το μεσημέρι κάνουν την εμφάνισή τους παρέες νεαρών για τσιπουράκι και μεζέ, ενισχύοντας την αίσθηση θαλπωρής (τηλ. 23850-23585).

Η φωτιά στην πλατεία Ηρώων

Στη Φλώρινα, την προπαραμονή των Χριστουγέννων, συμβαίνει το εξής μαγικό: τεράστιες φωτιές ανάβουν στις γειτονιές, γύρω από τις οποίες στήνονται αληθινά γλέντια. Όσο πλησιάζεις τη φωτιά τόσο καίγεσαι, όσο απομακρύνεσαι όμως τόσο κρυώνεις, αφού οι θερμοκρασίες πέφτουν τον χειμώνα πολύ κάτω από το μηδέν. Τα ξύλινα ικριώματα λαμπαδιάζουν στις 12 τα μεσάνυχτα και η μεγαλύτερη φωτιά σάς περιμένει στην πλατεία Ηρώων, δίπλα στον ποταμό Σακουλέβα. Ντόπιο τσίπουρο και μπάντες με χάλκινα συμβάλλουν στη ζεστασιά.

Το σουτ μακαλό στον Κοντοσώρο

Μπορεί ο μεγάλος σεφ να μην είναι πια εδώ, το φημισμένο εστιατόριό του ωστόσο στο Ξινό Νερό συνεχίζει τον επιτυχημένο δρόμο που χάραξε εκείνος. Τα ηνία έχουν αναλάβει η κόρη και η σύζυγός του και η κουζίνα παραμένει υποδειγματική. Αγαπημένο μας πιάτο τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα είναι το φλωρινιώτικο σουτ μακάλο, το οποίο αποτελείται από μοσχαρίσιους κεφτέδες τηγανητούς, σερβιρισμένους σε πλούσια λευκή σάλτσα με σαφράν και σκόρδο – για τους μη κρεατοφάγους, αντί για κεφτέδες μπαίνει αυγό ποσέ (τηλ. 23860-81256, kontosoros.gr).

Τα χάλκινα στα Ραγκουτσάρια

Από 6 έως 8 Ιανουαρίου η Καστοριά ζει το καρναβάλι της. Τα διάσημα Ραγκουτσάρια διαρκούν τρία μερόνυχτα, κατά τα οποία όλοι μεταμφιέζονται και ξεσηκώνουν την πόλη χορεύοντας και τραγουδώντας στους ρυθμούς που επιβάλλουν οι μπάντες των χάλκινων που συνοδεύουν τα μπουλούκια. Τα κεράσματα δίνουν και παίρνουν, το τσίπουρο ρέει άφθονο και κανείς δεν νιώθει τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τον χειμώνα στην πόλη. Την τελευταία μέρα, που λέγεται Παταρίτσα, γίνεται η μεγάλη παρέλαση με τα άρματα.

Τα πιπεροθαύματα του Ναουμίδη

Στο κτήμα και στη μονάδα παράγονται και μεταποιούνται μοναδικά ντελικατέσεν αλείμματα και σάλτσες από γνήσιες πιπεριές Φλωρίνης, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε αλλά και να δοκιμάσετε στους δύο χώρους εστίασης των αδελφών Ναουμίδη στον Άγιο Παντεήμονα Βεγορίτιδας. Για τον χειμώνα προτείνονται το πιπερόμελο (σάλτσα πικάντικη και γλυκόξινη), το πιπερόκαμα (κόκκινο καυτερό πιπέρι) και η πεπεράνα (πηχτή σάλτσα που μοιάζει με ταμπάσκο). Μπορείτε, δε, να τα συνδυάσετε σε ένα και μόνο πιάτο, το οποίο σερβίρεται φέτος στο εστιατόριο Ναουμίδη: ντόπιο χοιρινό σοταρισμένο με βιολογικό λάχανο τουρσί, επίσης σοταρισμένο με βούτυρο και λουσμένο με πιπερόκαμα, πεπεράνα και πιπερόμελο (τηλ. 23860-61238).

Ζεστοί λουκουμάδες στο καϊμακτσαλάν

Ό,τι σερβίρεται στην ταβέρνα Πέτρος στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, στο Καϊμάκτσαλαν, είναι μια ωδή στη θαλπωρή: από τους φασουλοταβάδες και το αρνάκι στη γάστρα μέχρι τον τραχανά και τους λαχανοσαρμάδες. Η ιεροτελεστία δεν σταματά στο φαγητό. Τα σπιτικά λικέρ στο τέλος, οι απίθανοι αφράτοι λουκουμάδες αλλά και ο ελληνικός καφές απογειώνουν την εμπειρία (τηλ. 23810-31795).

Σερραϊκες μπουκιές από άχνη

Ο ακανές είναι το γλυκό των Σερρών: πρόκειται για ένα μικρό λουκούμι σε μέγεθος μπουκιάς, που φτιάχνεται από κατσικίσιο βούτυρο και έπειτα κολυμπά στη ζάχαρη άχνη. Δυναμωτικό και τονωτικό, αξίζει να το έχετε στο αυτοκίνητο τις μέρες της περιήγησής σας. Θα το προμηθευτείτε από τον Ρούμπο, πλάι στην πλατεία Ελευθερίας. Επιχειρήστε να τρυπώσετε στο εργαστήριο την ώρα παραγωγής, για να δείτε το ζεστό μείγμα να βγαίνει από το καζάνι (τηλ. 23210-23312).

Οι γίγαντες της Συντροφιάς

Οι Ψαράδες βρίσκονται στο Τριεθνές, πάνω στη Μεγάλη Πρέσπα, όπου συναντιούνται Ελλάδα, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Μέσα στην παγωνιά του χειμώνα, το καλύτερο καταφύγιο είναι η ταβέρνα Συντροφιά των αδελφών Χριστιανόπουλων, οι οποίοι θα σας φιλέψουν δικό τους δυνατό τσίπουρο και θα χορτάσουν την πείνα σας με ονομαστούς γίγαντες Πρεσπών με πιπεριές Φλωρίνης, καπνιστά κρεατικά και το διάσημο ψάρι γριβάδι με ντομάτα (τηλ. 23850-46107, syntrofia-prespes.gr).

Κεμπάπια με μπούκοβο στον Πολατίδη

Στην αγορά της Φλώρινας, μέσα στο μυστηριακό πέπλο που σχηματίζει το σινιάκι –το σύννεφο που κατακάθεται τον χειμώνα στην πόλη–, ακολουθήστε το μεσημέρι τους ντόπιους στο καφενείο του Πολατίδη. Παραγγείλτε, όπως κι εκείνοι, μια ρετσίνα και μια μερίδα κεμπάπια, βυθίστε τα στο μπούκοβο και στο κρεμμύδι που τα συνοδεύουν και ανεβάστε θερμοκρασία με τον τρόπο που μόνο οι Φλωρινιώτες ξέρουν (τηλ. 23850-22743).  

Η Ονειρούπολη της Δράμας

Ξύλινα σπιτάκια, εργαστήρια καραμέλας και άλλων παιχνιδογλυκισμάτων, παραμύθια, ξωτικά και καλικάντζαροι, παιχνίδια, συναυλίες και παραστάσεις, χριστουγεννιάτικα δώρα, κεράσματα: το χωριό του Αϊ-Βασίλη, η Ονειρούπολη, που στήνεται κάθε Χριστούγεννα και για έναν ολόκληρο μήνα στην καρδιά της Δράμας, στον Δημοτικό Κήπο και στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας, ζεσταίνει τις καρδιές μικρών και μεγάλων και κάνει τα παιδικά όνειρα πραγματικότητα (oneiroupoli-dramas.gr).

Τα Θεοφάνια στα χωριά της Δράμας

Ζωόμορφες φιγούρες με προβιές, τεράστια κουδούνια και πρόσωπα βαμμένα με φούμο ή με αλλόκοτες μάσκες περιφέρονται τα Θεοφάνια στα χωριά της Δράμας, γύρω από μεγάλες φωτιές ή από πόρτα σε πόρτα. Σείονται τελετουργικά, αγγίζουν την εξαγνιστική έκσταση, διώχνουν τα κακά πνεύματα και καλούν τη φύση να ξυπνήσει. Μαζί τους, μπουλούκια μουσικών με λύρες, γκάιντες και νταϊρέδες ενισχύουν τον διονυσιακό εορτασμό. Ξεχωρίζουν τα χωριά Βώλακας, Ξηροπόταμος, Καλή Βρύση, Μοναστηράκι, Πετρούσα και Πύργοι.


ΗΠΕΙΡΟΣ

Η βραστή γίδα του Ναπολέοντα

Oι πιο ζεστές στιγμές μας-4

Περπατήστε στους πανέμορφους Καλαρρύτες και κάντε στάση στο καφενείο -μπακάλικο του Ναπολέοντα Ζάγκλη. (Φωτογραφία: ΜΑΡΙΚΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ)

Μετά την περιήγηση στα γοητευτικά Τζουμέρκα και την περιπλάνηση στα σοκάκια του χωριού Καλαρρύτες ή και του γειτονικού Συρράκου, μπαίνεις στο καφενείο-μπακάλικο του Ναπολέοντα Ζάγκλη και ρουφάς ζεστασιά από την αύρα του. Ο χώρος μοιάζει βγαλμένος από περασμένες εποχές και ο Ναπολέων, ανεπιτήδευτος και χαλαρός, θα σου προσφέρει γίδα βραστή, φτιαγμένη με μεράκι από τα χέρια του, αλλά και τα γιαπράκια της Λαμπρινής. Διαθέτει και ξενώνα (τηλ. 26590-61518, xenonasnapoleon.com).

Οι βουτιές στο Aristi mountain resort

Φανταστείτε να απολαμβάνετε υπηρεσίες spa και, ενόσω κολυμπάτε σε μια θερμαινόμενη πισίνα, να χαζεύετε από την τεράστια τζαμαρία τους Πύργους της Αστράκας και το χιόνι να πέφτει τριγύρω. Η ιδιαίτερη εμπειρία προσφέρεται στο βραβευμένο Aristi mountain resort, στην Αρίστη. Τη ζεστασιά συμπληρώνουν τα κιλίμια και τα ποιοτικά υφάσματα, η πέτρα και το ξύλο στους κοινόχρηστους χώρους και στα δωμάτια, τα οποία επιπλέον διαθέτουν οικολογικά συστήματα ύπνου Coco-mat (τηλ. 26530-41330, aristi.eu).

Τα ζεστά ροφήματα στη Στέρνα

Μια κούπα με τσάι του βουνού, φασκόμηλο και μέντα αχνίζει μπροστά σας και σας μεταφέρει με το άρωμά της στην πλούσια φύση του Ζαγορίου, καθώς η Έλλη Παπαγεωργίου σάς εξηγεί τις θαυμαστές ιδιότητες των βοτάνων του Βίκου. Είναι τα ίδια που χρησιμοποιούσαν οι περίφημοι Βικογιατροί κατά τον 17ο-19ο αιώνα και έφτιαχναν θεραπευτικά μαντζούνια. Εναλλακτικά, θα πιείτε ζεστή σοκολάτα υγείας με κόκκινο πιπέρι, κάρδαμο και κανέλα ή κάποιο από τα σπιτικά λικέρ, και θα δοκιμάσετε τα γλυκά τους: σταφιδάτο ή κυδώνια με δαμάσκηνα, σταφίδες και μήλα, μουσταλευριά κ.ά. (τηλ. 6977-202817).

Τα κοκτέιλ στο Blue Gin

Το κοκτέιλ «Night memories» περιέχει ελληνικό τζιν, βασιλικό και σπιτική σόδα από γιασεμί και σερβίρεται με μαστίχα κουταλιού, ενώ το «Ούι» παλαιωμένο τσίπουρο από την τοπική ποικιλία Ντεμπίνα και μαρμελάδα βατόμουρο από το Μέτσοβο. Ο νέος κατάλογος με κόνσεπτ το #thimisoutapalia αναδεικνύει τα ηπειρώτικα και ελληνικά αποστάγματα και προϊόντα. Τσίπουρα, κρασιά, βότανα, γαλακτοκομικά τρυπώνουν μέσα στα σέικερ των bartenders του Blue Gin στα Γιάννενα και ζεσταίνουν τις νύχτες που εδώ, δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα, είναι γεμάτες υγρασία. Σύμμαχός τους οι funk, soul, rock μουσικές και, φυσικά, η καλή παρέα (Εθν. Αντιστάσεως 40, τηλ. 6932-020361).

Οι σπιτικές πίτες του Παπαδιώτη

Oι πιο ζεστές στιγμές μας-5

Καυτές, ηπειρώτικες πίτες φτιαγμένες από ντόπιες κυράδες στον Παπαδιώτη, στην Άρτα. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Στην Άρτα παραδοσιακά… βρέχει. Τα πρωινά του χειμώνα είναι υγρά και μες στην καταχνιά είναι η στιγμή που όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Παπαδιώτη, στην πλατεία Κιλκίς. Το μικρό μαγαζάκι που μοιάζει με κλασικό τυροπιτάδικο δεν τραβάει το βλέμμα, στα ταψιά του όμως θα βρείτε μέχρι το μεσημέρι τις ωραιότερες ηπειρώτικες πίτες: λαχανόπιτα, μακαρονόπιτα, κοσμιρή, ρυζόπιτα, γλυκιά κολοκυθόπιτα, φτιαγμένες με φροντίδα από δύο Ηπειρώτισσες κυράδες. Κόβονται καυτές και σε γενναία κομμάτια (τηλ. 26810-77011).

Χειροτεχνίες στην Aνέμη

Στον ξενώνα Ανέμη, στα Κάτω Πεδινά, θα βρείτε πολλά ετερόκλητα πράγματα, όλα όμως με προσανατολισμό τη θαλπωρή. Σόμπες και τζάκια, φλοκάτες και υφαντά, έναν αργαλειό και μπόλικο μαλλί ώστε –κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες– να μάθετε να υφαίνετε ή να φτιάχνετε φελτ. Και, ακόμα, υλικά ζωγραφικής για να δημιουργήσετε, αλλά και αδιάβροχα και ομπρέλες για τις βόλτες σας στην εξοχή. Τα δωμάτια είναι διακοσμημένα με ζεστά χρώματα και ποιοτικά υφάσματα, ενώ η ανοιχτή κουζίνα βγάζει καθημερινά απίθανες κασόπιτες, σούπες και άλλα νόστιμα για το πρωινό (τηλ. 26530-72003, anemi-zagori.gr).

Το Φλογερό στο Κατώγι Αβέρωφ

Το Φλογερό είναι ένα υπέροχο Merlot (ΠΓΕ Μέτσοβο) από τους ορεινούς αμπελώνες Γινιέτς, που εμφιαλώνεται σε συγκεκριμένο αριθμό φιαλών. Παλαιώνει για δώδεκα ολόκληρους μήνες στο βαρέλι και μένει άλλους έξι μήνες στη φιάλη, συνθήκες που του δίνουν ένα εξαιρετικό αρωματικό μπουκέτο και γεύση μεστή, ιδανική για να συνοδεύσει κόκκινο κρέας. Θα το προμηθευτείτε μόνο από το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο. Αξίζει να ξεναγηθείτε στο οινοποιείο και να συμμετάσχετε (μετά από συνεννόηση) σε μια γευσιγνωσία, όπου, εκτός από το Φλογερό, μπορείτε να γευτείτε και το βελούδινο Rossiu Di Munte Γινιέτς, συνοδεία καπνιστού μετσοβόνε, μετσοβέλας και άλλων τυριών του τοπικού τυροκομείου Ιδρύματος Τοσίτσα (τηλ. 26560-42505, katogiaveroff.gr).

Μπουγάτσα για το κρύο

Νωρίς το πρωί, μέσα στην υγρασία και τη μνημειώδη ομίχλη της Παμβώτιδας, η ζεστή μπουγάτσα του Select μοιάζει η καλύτερη παρέα. Με κριτσανιστό φύλλο, τυρί ή γλυκιά κρέμα, κάθεσαι στα παλιομοδίτικα τραπεζάκια και την αφήνεις να σε ζεστάνει. Παρόμοια απόλαυση παίρνεις και στις Σέρρες, όμως, οι οποίες θεωρούνται η πατρίδα της μπουγάτσας. Την ωραιότερη θα τη βρείτε στο Ρεκόρ, στην πλατεία Ελευθερίας (Select: Αβέρωφ 2, Ιωάννινα, τηλ. 26510-71073, Ρεκόρ: Μεραρχίας 57, Σέρρες, τηλ. 23210-55444).

Τζαμάλες και κονιάκ στα Τζουμέρκα

Πέντε δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν 35 άτομα, κουζίνα απλή, κάβα με τσιπουρόμελο, ρακόμελο, κονιάκ με σταφίδες και σοκολάτα. Τζάκι μέσα, τζαμάλες έξω, αν υπάρχει όρεξη για ξενύχτι. Το καταφύγιο των Μελισσουργών, με θέα στο βουνό της Κακαρδίτσας και στον καταρράκτη Κεφαλόβρυσο (350 μ.), είναι ιδανικό χειμερινό κρησφύγετο. Αν δεν έχει ρίξει πολλά χιόνια, μπορείτε να κάνετε πεζοπορίες στα μονοπάτια και να μαζέψετε τα τελευταία μανιτάρια που έχουν απομείνει στο δάσος (τηλ. 6974-374172, «Mountain Refuge Melissourgoi» στο Facebook). – Ε. Α.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Οι μουσικές βραδιές στο μεταξοχώρι

Μετά την περιήγηση στις υγρές πλαγιές του Κισσάβου, τα ζεστά δωμάτια στο παλιό κουκουλόσπιτο που αναστήλωσε ο Ρούλης Σουλιώτης, το καθιστικό με το τζάκι και την γκαλερί, το υπέροχο σπιτικό πρωινό και οι παρέες μουσικών που εμφανίζονται απρόσμενα και στήνουν γλέντια αρκούν για να κάνουν τη διαμονή σας στο Αρχοντικό Σουλιώτη, στο Μεταξοχώρι, αξέχαστη (τηλ. 24940-22040, souliotismansion.com).

Ζεστή σοκολάτα στο Κεχρί

Η Ελάτη, το πιο δημοφιλές χωριό στην περιοχή του Ασπροποτάμου Τρικάλων, θα αποτελέσει τη βάση σας στην περιοχή, καθώς διαθέτει τους περισσότερους ξενώνες και εστιατόρια. Εδώ θα βρείτε και το Κεχρί, όπου θα ζεσταθείτε με ρόφημα σοκολάτας, διαλέγοντας μάλιστα ανάμεσα σε είκοσι διαφορετικές γεύσεις. Εξαιρετικά είναι και τα γλυκά ταψιού (τηλ. 24340-71341).

5.000 χριστουγεννιάτικα φαναράκια

Φανταστείτε την αγαλλίαση της ψυχής όταν 5.000 φαναράκια υψωθούν στον ουρανό του Βόλου, ταξιδεύοντας τις γιορτινές ευχές σας στα σύννεφα. Θα τα δείτε τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, οπότε κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στην πόλη, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χριστουγεννιάτικα δέντρα και λαμπιόνια, έλκηθρα, παιχνίδια και το σπίτι του Αϊ-Βασίλη.

Country-chic στον Χαμένο Μονόκερο

Oι πιο ζεστές στιγμές μας-6

Στον Χαμένο Μονόκερο στην Τσαγκαράδα τίποτα δεν είναι ικανό να σε κουνήσει από τον φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης. (Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος)

Η διαμονή στον Χαμένο Μονόκερο στην πλατεία Αγίας Παρασκευής, στην Τσαγκαράδα Πηλίου, είναι έτσι κι αλλιώς γεμάτη θαλπωρή: οι χώροι αποπνέουν πρωτόγνωρη οικειότητα και ειδικά η βιβλιοθήκη με τον ωραίο φωτισμό. Καθίστε στους αναπαυτικούς καναπέδες, χαζέψτε τους πολυελαίους και τα όμορφα σερβίτσια, απολαύστε τη ζεστασιά από το βικτοριανό τζάκι, αλλά και το πρωινό ή το δείπνο σας στον ωραίο χώρο του εστιατορίου, όπου ένας πιανίστας θα παίζει ειδικά για εσάς τις ημέρες των εορτών (τηλ. 24260-49930, lostunicornhotel.gr).

Ο τραχανάς με λουκάνικο στην Κρίτσα

Ζεστός και λιπαρός όσο πρέπει, για να τα βάλει με το κρύο του Πηλίου, αυτός ο τραχανάς στο εστιατόριο Κρίτσα στην Πορταριά, που σερβίρεται με λουκάνικο, θα σας ζεστάνει τα σωθικά. Η Ελένη και η Νίκη, όμως, δεν περιορίζουν εκεί το ταλέντο τους: πίτες σπιτικές, ζυγούρι με χειροποίητα ζυμαρικά και πλήθος άλλων νοστιμιών σάς περιμένουν. Πολλές από τις πρώτες ύλες προέρχονται από την ιδιόκτητη φάρμα τους (τηλ. 24280-99121).

Από τα χέρια της νοικοκυράς

Στην ταβέρνα Μεϊντάνι στη Ζαγορά Πηλίου, η σόμπα καίει νύχτα μέρα κι εκεί πάνω η κυρία Νίκη, η οικοδέσποινα, μαγειρεύει την ονομαστή κοκκινιστή γίδα της, που μοιάζει να μη θυμίζει καμία άλλη από όσες έχετε έως τώρα γευτεί. Ο χώρος είναι απλός, με πέτρα και ξύλο, οι πρώτες ύλες ντόπιες και η κυρία Νίκη χρυσοχέρα: ριγανοκεφτέδες χωρίς κρέας, τράγος με φασολάκια χάντρες, κόκορας κρασάτος και χυλοπίτες είναι μερικά μόνο πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε (τηλ. 24260-22626, meintani.gr).

Τα κρασιά του Μεσενικόλα

Το χωριό Μεσενικόλας φημίζεται για τα ερυθρά και ροζέ κρασιά του, που παράγονται από την ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα. Εδώ στα ορεινά αμπελοτόπια, που μετρούν αρκετές δεκαετίες ζωής, λειτουργεί και το οινοποιείο Monsieur Nicolas. Επισκεφτείτε το (κατόπιν συνεννόησης) για να απολαύσετε μερικά από τα εξαιρετικά ΠΟΠ κρασιά του ή για να τα προμηθευτείτε για τον ξενώνα ή το σπίτι σας (τηλ. 24410-70871).

Τα εκλεκτά ουίσκι του μπιστρό Άρνη

Ένας μεγάλος πολυέλαιος, στο κέντρο μια μαρμάρινη μπάρα, επιτοίχια ρολόγια και μια κάβα ζηλευτή, εφοδιασμένη με εκλεκτά ουίσκι, ιδανικά για τον χειμώνα: Aberlour, καπνιστό Lagavulin, Glenfiddich, Singleton, Connemara, γιαπωνέζικο Nikka, Jura και στην κορυφή του στέμματος ένα Chivas Royal Salute 21 ετών, για τους πολύ φανατικούς. Στο μπιστρό Άρνη, από τα καλύτερα μαγαζιά της Καρδίτσας, θα βρείτε επίσης κονιάκ, επιλεγμένα κρασιά και ένα προσεγμένο μενού για φαγητό (Καραϊσκάκη 4, τηλ. 24410-22272).  – Ε. Α.

Ρεμπέτικα ακούσματα στην Καρδίτσα

Oι πιο ζεστές στιγμές μας-7

Ρεμπέτικη μουσική και καλή παρέα στο Ρεμπέτικο, στην Καρδίτσα. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

«Το ρεμπέτικο, κι αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο, έχει πια επιβάλει τη δύναμή του λίγο πολύ σε όλους μας», έλεγε προ επτά δεκαετιών ο Μάνος Χατζιδάκις στην περίφημη διάλεξή του στο Θέατρο Τέχνης. Ο χρόνος επιβεβαίωσε τα λεγόμενά του. Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Χιώτης, Τζουανάκος αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο νέων ρεμπετών μέχρι σήμερα, όπως είναι οι αδελφοί Οικονόμου. Περάστε από το μουσικό καφενείο τους Το Ρεμπέτικο –ένα βράδυ που ίσως βρέχει κάπως μονότονα– για να τους ακούσετε με κιθάρα και μπουζούκι, σε ένα πρόγραμμα καθαρό, βαρύ και αμιγώς ρεμπέτικο (Ηρακλείτου 12, τηλ. 24410-76013). – Ε. Α.

Ο Μύλος των Ξωτικών

O ιστορικός Μύλος Ματσόπουλου στα Τρίκαλα ζωντανεύει κάθε χρόνο ως Μύλος των Ξωτικών. Κρυστάλλινα παλάτια, σοκολατένια εργοστάσια, σπιτάκια για ατελείωτα μαγικά παιχνίδια, το πηγάδι των ευχών, fun park και παγοδρόμιο αγκαλιάζονται από ένα κεντρικό θέμα, που φέτος είναι ο Καρυοθραύστης, και μεταφέρουν τα παιδιά σε ένα απόλυτο χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Τα έκπληκτα μάτια τους και τα αυθόρμητα χαμόγελα που σκορπίζουν μεταφέρουν τόση ζεστασιά, που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη (τηλ. 24310-38890, milosxotikon.gr).  

Τα τσίπουρα στον Κάβουρα

Τα βολιώτικα τσιπουράδικα φημίζονται για την τελετουργία που ακολουθούν: εσείς παραγγέλνετε αποκλειστικά και μόνο το 25αράκι σας, με ή χωρίς γλυκάνισο, τυρναβίτικο συνήθως και σπανιότερα σπιτικό, και οι μεζέδες –τα «πεινάσματα» όπως λέγονται– έρχονται μόνοι τους στο τραπέζι. Η συνήθεια ήρθε μαζί με τους πρόσφυγες και ήταν αντρικό προνόμιο μέχρι το 1967. Όσο τα 25αράκια θα φτιάχνουν πυραμίδα στο τραπέζι, τόσο οι μεζέδες θα αναβαθμίζονται, κι από παστά και τουρσιά θα μετατρέπονται σε χταπόδια, μύδια, καραβίδες. Δοκιμάστε τα στον Καβούρα (Χατζηαργύρη 3, τηλ. 24210-28520).  


ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Τα φιλέματα της Κυρά Νίκης

Να οδηγείς για 10 χλμ. σε χωματόδρομο με φουρκέτες, κάτω από τις επιβλητικές αγραφιώτικες κορυφές, και να φτάνεις στο χωριό Άγραφα. Κουρασμένος και παγωμένος να μπαίνεις στον ξενώνα-εστιατόριο Κυρά Νίκη και να σε υποδέχεται η ίδια με ένα πλατύ χαμόγελο. Η συνέχεια είναι προβλέψιμη: θα σας καθίσει στο τζάκι ή στη σόμπα, θα χαζεύετε έξω από τα παράθυρα με τα φροντισμένα κουρτινάκια και εκείνη θα σας φιλεύει τις μοσχοβολιστές πίτες της, τις σούπες, την κοκκινιστή γίδα, αλλά και τα σπιτικά της γλυκά, σαν τη γιαγιά που όλοι θα θέλαμε να είχαμε στο χωριό (τηλ. 22370-93209, kyra-niki.gr).

Το καλύτερο γιουβέτσι των Αγράφων

Ο Κώστας Μάκκας είναι ένας άξιος άνθρωπος, που ζει στον Κρέντη Αγράφων και διαχειρίζεται την ταβέρνα-ξενώνα Μάκκας μαζί με τους αδελφούς του. Τα προϊόντα που χρησιμοποιεί στην κουζίνα είναι όλα δικά του, αφού εκτρέφει ζώα, παράγει τυριά και διατηρεί μποστάνι. Η έννοια του για τους φιλοξενουμένους αυτής της δυσπρόσιτης περιοχής αποτυπώνεται και στο βλέμμα του και στο φαγητό που ετοιμάζει: το γιουβέτσι του στο πήλινο, το κοκκινιστό κατσικάκι, τις τηγανητές πατάτες (τηλ. 22370-31350, makkashotel.com).

Το κέρασμα μούρο των Καλημεράδων

Oι πιο ζεστές στιγμές μας-8

Οι Καλημεράδες της Ευρυτανίας κερνιούνται κρασί και τσίπουρο μούρο, για να σπάσει η παγωνιά. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Την παγωνιά δεν τη γλιτώνεις αν παραμονή των Φώτων ακολουθήσεις την πομπή των Καλημεράδων στην Ποταμιά της Ευρυτανίας. Το ιδιότυπο μπουλούκι λέει τα κάλαντα από πόρτα σε πόρτα στα χωριά Γάβρος και Μεγάλο Χωριό, προσαρμόζοντάς τα μάλιστα στον κάθε νοικοκύρη. Η υγρασία δίπλα στον ποταμό Καρπενησιώτη τσακίζει κόκαλα, αλλά το κέρασμα μούρο (τοπικό, δυσεύρετο δυνατό τσίπουρο από μούρα) στα κατώφλια των σπιτιών και μαζί οι ευχές για καλοζωία είναι μια γερή ένεση ζεστασιάς, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη ημέρα στο μεγάλο γλέντι που στήνεται για όλους με τα χρήματα από τα κάλαντα.

Στο καταφύγιο Οίτη μετά τα σπορ

Το Katafygio Oiti δεν είναι ένα συνηθισμένο καταφύγιο. Για την ακρίβεια, δεν είναι καν ορεινό καταφύγιο, αλλά πάρκο περιπέτειας ανάμεσα στην Καλοσκοπή και την Παύλιανη, στις εγκαταστάσεις του οποίου θα κάνετε snowcatski, snowboard και snowmobile αν έχει χιόνι. Θα περπατήσετε στην Οίτη ή θα κάνετε ποδήλατο ακολουθώντας τις οδηγίες των υπευθύνων κι έπειτα θα μπείτε στο ζεστό εσωτερικό του και θα απολαύσετε ποτά και ροφήματα δίπλα στο υπερμέγεθες τζάκι (τηλ. 22650-62496, katafygio-oiti.gr).

Το οινόμελο και τα έργα του River Αrt

Έξω από το Καρπενήσι, στον δρόμο προς Προυσό, μέσα στο δάσος και δίπλα στο ποτάμι, σε ένα οίκημα από πέτρα και ξύλο θα ζεσταθείτε δίπλα στο τζάκι απολαμβάνοντας οινόμελο ή ζεστή σοκολάτα. Αυτό που θα σας ζεστάνει περισσότερο, όμως, θα είναι τα έργα τέχνης που θα δείτε εδώ. Το River Art είναι στην ουσία ένας πολιτιστικός πολυχώρος, όπου η ζωγράφος Δώρα Τερζή έχει φτιάξει μια όμορφη γκαλερί και εργαστήριο ζωγραφικής. Λειτουργεί εστιατόριο και γλυκοπωλείο, ενώ συχνά διοργανώνονται ειδικά events (τηλ. 22370-25588).

Η ατμόσφαιρα στο Μεγάλο Καφενείο

Ενεργό από το 1929, διατηρητέο μνημείο σήμερα και με διαχρονική ατμόσφαιρα, παρότι πέρασε σε νέα χέρια τα τελευταία χρόνια, το Μεγάλο Καφενείο της Άμφισσας στην πλατεία Κεχαγιά είναι και θα είναι ένας χώρος μοναδικός. Εδώ γυρίστηκε η σκηνή του γλεντιού στον «Θίασο» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ για χρόνια δίνονταν μουσικές ή θεατρικές παραστάσεις στη σκηνή του. Μέχρι σήμερα, η αύρα του Μεσοπολέμου καλά κρατεί, η σκηνή παραμένει στη θέση της και παραστάσεις συνεχίζουν να φιλοξενούνται (τηλ. 6948-245729).

Γαλακτομπούρεκο στο Μεγάλο Χωριό

Στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας όλοι ξέρουν πια πού θα απαγκιάσουν για θαλπωρή. Το καφενείο της κυρα-Παρασκευής είναι μικροσκοπικό, αλλά χίλιοι καλοί χωράνε, για να απολαύσουν τις πίτες της και το φημισμένο γαλακτομπούρεκο (γνωστό και ως του Καρβέλη) που βγαίνει ζεστό από τον φούρνο. Επίσης, φτιάχνει και εκμέκ καταΐφι και ωραία ροφήματα με βότανα από τα ευρυτανικά βουνά. Ή μεζέδες, αν το προτιμάτε (τηλ. 22370-41339).

Ευβοιώτικες σπεσιαλιτέ στον Κισσό

Η Στενή Ευβοίας φημίζεται για τις ταβέρνες με τα σουβλιστά κρεατικά, όπου κάθε Σαββατοκύριακο μοιάζει με Τσικνοπέμπτη. Μία από αυτές είναι η ταβέρνα Κισσός του Σπύρου Ντουμάνη, όπου, εκτός από κοκορέτσια, κοντοσούβλια κ.λπ., θα δοκιμάσετε την ευβοιώτικη (και άλλων περιοχών) σπεσιαλιτέ: μακαρόνια με καμένη στο βούτυρο μυζήθρα, αλλά και το τοπικό τυροπιτάρι, που μοιάζει με τηγανόψωμο. Όσο περισσότερες οι θερμίδες τόσο μεγαλύτερη η ζεστασιά. (τηλ. 6977-332576).

Η πισίνα του Elatos resort

Oι πιο ζεστές στιγμές μας-9

Με θέα στα χιόνια και στο ελατοδάσος θα απολαύσετε τη διαμονή σας στα σαλέ του Elatos Resort. © studio reskos

Διαμονή σε κάποιο από τα 39 αυτόνομα σαλέ διάφορων τύπων. Ξύλο και θερμά χρώματα παντού, αναμμένα τζάκια, σοφίτες που σε κάνουν να νιώθεις πρωταγωνιστής παραμυθιού. Γύρω τα πάντα χιονισμένα, θέα στα έλατα και παροχές πριγκιπικές: το wellness spa διαθέτει μια μεγάλη θερμαινόμενη πισίνα και jacuzzi, περιβάλλεται από τζαμαρία από όπου χαζεύετε το ελατοδάσος και τις χιονισμένες πλαγιές και προσφέρει θεραπείες ευεξίας. Επιπλέον, διαθέτει εστιατόριο και διοργανώνει θεματικά Σαββατοκύριακα (τηλ. 22340-61162, elatosresort.gr).

 

Ποτά του Μεσολογγίου

Πελάδες είναι οι καλύβες των ψαράδων στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, από τις οποίες δανείζεται το όνομά του το ούζο και το τσίπουρο Πελάδα. Το πρώτο παρασκευάζεται από γλυκάνισο, αστεροειδή γλυκάνισο και μαστίχα Χίου, είναι ελαφρύ και δεν χτυπάει στο κεφάλι, ενώ το δεύτερο από Μοσχάτο Ρίου, Μοσχάτο Αμβούργου, Ροδίτες και έχει ευχάριστη χειμωνιάτικη γεύση. Θα τα βρείτε στην Κάβα Πασιόπουλου, στο κέντρο του Μεσολογγίου (Ανδρέα Μεταξά 1, τηλ. 26310-22247). – Ε. Α.

Τα πάρτι στο Βελούχι  

Μπορεί το ίδιο το σκι να μην προσφέρει ζεστασιά, όμως ο ολοκαίνουργιος, κλειστού τύπου χιονοδιάδρομος 80 μ. (θεωρείται ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων), που μόλις απέκτησε το άρτι ανακαινισμένο χιονοδρομικό στο όρος Βελούχι, εξασφαλίζει ευκολότερη μετακίνηση στους αρχάριους σκιέρ. Με 25 πίστες, 5 αναβατήρες, παιχνίδια και καρουζέλ για παιδιά, το Βελούχι διεκδικεί τις χιονισμένες μέρες αλλά και νύχτες μας: 5 πίστες προσφέρονται για νυχτερινό σκι, μετά το οποίο όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ice bar για τα φημισμένα πάρτι με επώνυμους DJ που ανεβάζουν θερμοκρασίες. (τηλ. 22370-22002).


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Το χαγιάτι του Μπελλαιίκου

Oι πιο ζεστές στιγμές μας-10

Τζάκι, φλοκάτες, σπιτικό πρωινό ή λικέρ: η απόλυτη θαλπωρή στον ξενώνα Μπελλαίικο στη Στεμνίτσα.

Φλοκάτες, σαΐσματα και παντανίες (τοπικά υφαντά), πάντες στους τοίχους, ένα τζάκι που δεν σβήνει ποτέ και μυρωδιά από ζυμωτό ψωμί και αρκαδικά πιτάκια που ετοιμάζονται στο ανοιχτό κουζινάκι από τη Νένα Γκριντζιά. Όλα αυτά, μπροστά στο τζαμωτό με θέα στα βουνά και στο φαράγγι του Λούσιου, στον κοινόχρηστο οντά του ξενώνα Μπελλαίικο στη Στεμνίτσα. Και τα πέντε δωμάτια αποτελούν μέρος του παλιού σπιτιού της γιαγιάς της ιδιοκτήτριας (τηλ. 27950-81286, belleiko.gr).

Βουνίσιες γεύσεις στον Ιωσήφ

Oι πιο ζεστές στιγμές μας-11

Βόλτα στα Μαγούλιανα και κατόπιν ολοταχώς στη χασαποταβέρνα Ιωσήφ. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

 

Τις καθημερινές, η χασαποταβέρνα του Ιωσήφ συνήθως είναι κλειστή, αν όμως πάρετε τηλέφωνο, θα ανοίξουν μόνο και μόνο για σας. Θα βάλουν τα κάρβουνα στη φωτιά και, μέχρι να φτάσετε, όλα θα είναι έτοιμα για το ψήσιμο (η Αρκαδία φημίζεται για τα κρέατά της – άλλωστε ο άντρας της οικογένειας είναι κτηνοτρόφος). Εδώ θα δοκιμάσετε γνήσια βουνίσια πιάτα: ρεβιθάδα, παϊδάκια, παστό (χοιρινό παστωμένο με αλάτι, ρίγανη, ξύσμα πορτοκαλιού) και δικά τους τυροκομικά, μυζήθρα και φέτα (Μαγούλιανα Αρκαδίας, τηλ. 27950-82359). –  Ε. Α.

Το τσάι στο καφενείο Γερουσία

Στο καφενείο Γερουσία, στην πλατεία της Στεμνίτσας, μπροστά στη στρογγυλή ξυλόσομπα που καίει ασταμάτητα, θα πιείτε τσάι και φασκόμηλο Μαινάλου και θα γευτείτε ζεστή πορτοκαλόπιτα και γαλακτομπούρεκο από τα χέρια της κυρα-Σοφίας, μητέρας του νεαρού ιδιοκτήτη, που λειτουργεί και το ολοκαίνουργιο ζαχαροπλαστείο Αρμπαρόριζα (τηλ. 27950-81253).

Ο ξυλόφουρνος της Ζέρζοβας

Σπιτική φροντίδα αποπνέει κάθε πιάτο που θα σας σερβίρουν ο Γιάννης και η Βαγγελιώ στην ταβέρνα Ζέρζοβα στην Παναγία Αρκαδίας. Το αγριογούρουνο σιγοψήνεται για ώρες με κονιάκ στον ξυλόφουρνο και ζεσταίνει καρδιές. Το ίδιο και η προβατίνα στη λαδόκολλα, ο κόκορας με χυλοπίτες και τα χειροποίητα ζυμαρικά με καμένο βούτυρο. Με δικά τους ζώα και μποστάνι, με άγρια χόρτα, μανιτάρια κ.λπ. μαζεμένα από το βουνό και έναν χώρο από πέτρα και ξύλο, η ταβέρνα έχει κάνει το χωριό προορισμό καλοφαγάδων (τηλ. 27950-31753).

Ένα ποτηράκι τεντούρα Πατρών

Ο χειμώνας θέλει λικέρ και η Πάτρα έχει το καλύτερο όλων, την τεντούρα, με τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση. Ειδική στην παρασκευή τεντούρας είναι η ποτοποιία Κάστρο και η οικογένεια Χάχαλη. Περάστε από το κατάστημα της Αγίου Νικολάου για τεντούρα κλασική, ημίγλυκη, με βύσσινο ή με μαστίχα, τεντούρα λουκούμι (σκέτο ή αμυγδάλου) και τεντούρα ξερολούκουμο. Όσοι ασχολείστε με τη ζαχαροπλαστική θα βρείτε και σιρόπι τεντούρας χωρίς αλκοόλ (Αγίου Νικολάου 95, τηλ. 26102-77077). – Ε. Α.

Το χαμάμ στο δωμάτιο 14 του Αρδάμη

Τα κύματα του Μυρτώου πελάγους χτυπούν με δύναμη το θαλασσινό τείχος της καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς. Μαύρα σύννεφα και βροχή τυλίγουν το παραμυθένιο σκηνικό και μέσα στον ξενώνα του Αρδάμη, που ήταν κυβερνείο επί Ενετών και διοικητήριο επί Τουρκοκρατίας, ξεχειλίζει η θαλπωρή. Το δωμάτιο 14 διαθέτει χαμάμ και κάνει ακόμα πιο ζεστή τη διαμονή. Στο κεντρικό κτίριο του πύργου βρίσκεται το σαλόνι με το μεγάλο τζάκι (τηλ. 27320-61887, ardamis.gr).

H Master Suite του ξενοδοχείου Κυρίμαι

Η θάλασσα λυσσομανά πάνω στα βράχια, ακριβώς στο σημείο όπου είναι χτισμένο το ιστορικό κτίριο που σήμερα αποτελεί το ξενοδοχείο Κυρίμαι. Ο βράχος του Κάβο Γκρόσο μαγνητίζει το βλέμμα κι εσείς χαζεύετε από τα παράθυρα τη φουρτούνα, απολαμβάνοντας το τριζοβόλημα του τζακιού και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της Master Suite. Όλος ο ξενώνας ξεχωρίζει για την ατμόσφαιρα και τη γοητεία του, η οποία ολοκληρώνεται στο εστιατόριο με τις δημιουργικά εκτελεσμένες μανιάτικες γεύσεις (ανοιχτά από 20/12, τηλ. 27330-54288, kyrimai.gr).  

Ζεστή σοκολάτα στη Ζαρούχλα

Το ιδιαίτερο jazz-bar Στο Ρέμα αναλαμβάνει κάθε Παρασκευοσαββατοκύριακο να ζεστάνει τις ημέρες και τις νύχτες στη Ζαρούχλα Αχαΐας, ακριβώς δίπλα στο ρέμα. Εκτός από τα ποτά, όλοι το θυμούνται για τη ζεστή σοκολάτα και για τις τζαζ μουσικές του, που δεν περιμένεις να συναντήσεις στην επαρχία. Επιπλέον, σερβίρει τσάι του βουνού από τον Χελμό και σπιτικά γλυκά, όπως σοκολατόπιτα, γαλατόπιτα ή κιουνεφέ (τηλ. 26960-34039).  


ΚΡΗΤΗ

Μαλοτήρα στα Λευκά Όρη

Κάθε Σαββατοκύριακο, σε υψόμετρο 1.680 μ., στη δυτική άκρη των Λευκών Ορέων, μπορείτε να απολαύσετε το βουνό, αλλά και τη θαλπωρή του καταφυγίου Καλλέργη, όπου θα σας υποδεχτεί ο Χρήστος Πατεράκης. Πάνω από το φαράγγι της Σαμαριάς, προσελκύει αρκετό κόσμο ακόμα και όταν έχει πολύ χιόνι, χάρη στην εύκολη πρόσβασή του από τα Χανιά. Χωρίς περιττές πολυτέλειες, με τζάκι και ξυλόσομπα, πρωινό, σούπα, φασολάδα ή μακαρονάδα και αχνιστή μαλοτήρα (φαρμακευτικό βότανο της Κρήτης) και τις νύχτες προβολή ορειβατικών ταινιών από προτζέκτορα (τηλ. 6973-400077).

Η γνήσια φροντίδα του Νεκτάριου

Η σόμπα σιγοκαίει και γύρω της παρατάσσονται φιγούρες Σφακιανών ή και επισκέπτες που ξέρουν ότι ο Νεκτάριος θα τους φροντίσει όλες τις εποχές του χρόνου. Το καφενείο είναι γνήσιο, όπως παλιά, χωρίς καλλωπισμούς και διακόσμηση, το ίδιο και η εξυπηρέτηση. Το τσιγαριαστό του μένει αξέχαστο και είναι από δικά του κρέατα, τα τυριά δικής του παραγωγής, ενώ οι σούπες και το πιλάφι του ισοδυναμούν με γιατρικά – ειδικά μέσα στην παγωνιά του οροπεδίου Ασκύφου όπου βρίσκεται (τηλ. 28250-95228).

 

Στο τζάκι του ξενώνα Θαλόρη

Ένα πραγματικό κρησφύγετο καταμεσής των Αστερουσίων ορέων, με θέα από ψηλά στο Λιβυκό πέλαγος και στην κορυφή του Κόφινα. Ο ξενώνας Θαλόρη αποτελείται από τα αναστηλωμένα σπίτια του χωριού Καπετανιανά στο Ηράκλειο, αλλά ξεχωρίζει επιπλέον για το εστιατόριό του. Στο οίκημα που είναι φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο, μπροστά στο τζάκι, θα απολαύσετε ένα ρίφι στον ξυλόφουρνο που δεν θα ξεχάσετε ποτέ, το τοπικό καπρικό χοιρινό και άλλες νοστιμιές. Όλα συνοδεία της αυθεντικής φιλοξενίας της Πόπης και του Μάρκου (τηλ. 28930-41762).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή