Γιατί ο Τραμπ αντέχει ακόμα

Γιατί ο Τραμπ αντέχει ακόμα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Ντόναλντ Tραμπ παραμένει αμετακίνητος, παρά το γεγονός ότι σημαντικοί μάρτυρες επιβεβαίωσαν την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της έρευνας του Κογκρέσου για την καθαίρεσή του, πως εκβίασε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι ότι η χώρα του δεν θα λάβει αμερικανική στρατιωτική βοήθεια παρά μόνο αν ανακοινώσει εισαγγελική έρευνα για τη δραστηριότητα του γιου τού Τζον Μπάιντεν, Χάντερ Μπάιντεν, που ήταν μέλος του Δ.Σ. ουκρανικής εταιρείας ενέργειας. Αγανακτισμένος αρθρογράφος του New Yorker έγραψε ότι ενώ ο Νίξον έμοιαζε σαν να έλεγε: «Δεν είμαι απατεώνας», ο Τραμπ μοιάζει σαν να λέει: «Είμαι απατεώνας. Και τι έγινε;».

Ο Τραμπ επιβιώνει γιατί οι Αμερικανοί ψηφοφόροι ενδιαφέρονται πολύ λιγότερο από το αμερικανικό κατεστημένο για την τύχη της Ουκρανίας και το αν θα επιστρέψει ή όχι κάτω από τη ρωσική επιρροή. Είναι αρκετοί οι Αμερικανοί που υποστηρίζουν τον απομονωτισμό και θεωρούν ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε έναν πολύ μακρινό γαλαξία, στον οποίο κακώς επεμβαίνει η Ουάσιγκτον σπαταλώντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, αντί να αφήσει το πεδίο ελεύθερο στη Ρωσία για να κάνει ό,τι θέλει. Γι’ αυτούς τους Αμερικανούς η Ουκρανία, όπως και η Συρία, την οποία ο Τραμπ «χάρισε» στη Ρωσία, είναι χώρες στις οποίες επεμβαίνει το αμερικανικό κατεστημένο και πουλάει δήθεν πατριωτισμό για να εξασφαλίζει deals που εγκρίνει ένα Κογκρέσο εξαρτημένο από τους χρηματοδότες του, την ίδια ώρα που τον λογαριασμό πληρώνουν οι απλοί φορολογούμενοι. Γι’ αυτούς τους πολίτες ο Τραμπ μπορεί να είναι απατεώνας, όπως είναι και οι άλλοι, αλλά είναι ο απατεώνας που αντιστέκεται στους άλλους. Κατ’ επέκταση, οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, που θέλουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους, δεν πρόκειται να εξοργίσουν τους ψηφοφόρους τους καθαιρώντας τον Τραμπ.

Πρόσφατα, οι New York Times δημοσίευσαν ρεπορτάζ με διαδοχικές μετρήσεις κοινής γνώμης, που επιβεβαιώνει ότι στις πολιτείες που κρίνουν την προεδρική εκλογή έχουν αλλάξει ελάχιστα πράγματα από το 2016. Οικογένειες, κοινότητες, πόλεις και πολιτείες σε παρακμή, με εργοστάσια-φαντάσματα που έχουν «μετενσαρκωθεί» στην Κίνα, μάζες ανθρώπων σκυθρωπών και εξαρτημένων από οπιούχα που ζουν σε σκηνικά Blade Runner και «ψεκάζονται» νυχθημερόν από την επιστημονικά σχεδιασμένη παραπληροφόρηση των social media έχουν διαμορφώσει νέες σταθερές στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει τεράστια μειονεκτήματα, ξεσηκώνει μεγάλες αντιδράσεις, αλλά, μέχρι στιγμής, δεν έχει αντίπαλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή