«Τρομοκρατικές οργανώσεις» σκοπεύουν να χαρακτηρίσουν τα μεξικανικά καρτέλ οι ΗΠΑ

«Τρομοκρατικές οργανώσεις» σκοπεύουν να χαρακτηρίσουν τα μεξικανικά καρτέλ οι ΗΠΑ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εντάξουν τα μεξικάνικα καρτέλ ναρκωτικών στη λίστα της χώρας με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Μέσω αυτής της κίνησης, οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να διευρύνουν τη δράση τους κατά του εμπορίου ναρκωτικών στα νότια σύνορα τους και της γενικότερης διασυνοριακής δράσης των καρτέλ.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι έχει επικοινωνήσει με τη μεξικανική κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες «να μπουν μέσα και να καθαρίσουν» τα καρτέλ ναρκωτικών. Εντούτοις, το Μεξικό απάντησε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα επιτρέψει καμία «παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας» και ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί από τις μεξικανικές αρχές, χωρίς καμία εξωτερική επέμβαση.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να «κηρύξει πόλεμο στα καρτέλ ναρκωτικών», μετά τη δολοφονία Αμερικανών πολιτών στο Μεξικό. Συγκεκριμένα, στις 4 Νοεμβρίου, τρεις γυναίκες και έξι παιδιά, Μορμόνοι με διπλή υπηκοότητα, δολοφονήθηκαν σε μία ενέδρα εμπόρων ναρκωτικών, ενώ ταξίδευαν σε μία απομακρυσμένη περιοχή στο βόρειο Μεξικό.

Στον απόηχο του εγκλήματος, η θρησκευτική κοινότητα των θυμάτων απέστειλε έκκληση στον Λευκό Οίκο, ζητώντας να χαρακτηριστούν τα καρτέλ «τρομοκρατικές οργανώσεις». «Είναι τρομοκράτες και είναι καιρός να το αναγνωρίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η έκκληση της «Εκκλησίας του Πρωτότοκου» (Church of the Firstborn).

Μιλώντας στον διάσημο παρουσιαστή Μπιλ Ο' Ράιλι, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι τα καρτέλ θα χαρακτηριστούν στο κοντινό μέλλον «τρομοκρατικές οργανώσεις», προσθέτοντας ότι εργάζεται για αυτό τον σκοπό τους τελευταίους τρεις μήνες.

Εφόσον τελικά τα καρτέλ ενταχθούν στη λίστα των «τρομοκρατών», θα καταστεί παράνομη οποιαδήποτε συνεργασία Αμερικανών πολιτών με αυτά, τα μέλη τους δεν μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ, ενώ αν έχουν ήδη περάσει τα αμερικανικά σύνορα, θα τιμωρούνται με απέλαση. Σημαντικές θα είναι επίσης και οι οικονομικές επιπτώσεις για τους εμπόρους ναρκωτικών, καθώς θα «μπλοκάρει» οποιαδήποτε ροή κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, ενώ όπως αναφέρουν ορισμένοι αναλυτές, θα επηρεαστεί και η χορήγηση όπλων των καρτέλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης, περισσότερα από 150.000 όπλα που έχουν στην κατοχή τους τα διάφορα καρτέλ, προέρχονται από καταστήματα όπλων και εργοστάσια στις ΗΠΑ. Βάσει της αμερικάνικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, όσοι αγοράζουν τα όπλα στις ΗΠΑ για τα μεξικάνικα καρτέλ, θα έρχονται αντιμέτωποι με εξαιρετικά αυστηρές ποινές.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα χάνουν τη ζωή τους ετησίως στο πλαίσιο του μεξικανικού «πολέμου των ναρκωτικών», με τα διάφορα πανίσχυρα καρτέλ να πολεμούν μεταξύ τους και με τις αρχές για έλεγχο εδαφών και επιρροή, διαπράττοντας δολοφονίες, απαγωγές και εκβιασμούς. Ενδεικτικά, το 2017, περισσότερα από 30.000 άτομα σκοτώθηκαν στο πλαίσιο του «πολέμου», με τα ποσοστά των δολοφονιών να έχουν τριπλασιαστεί από το 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή