«Στάση» πριν από τις 900 μονάδες για τον Γ.Δ. με υποτονικό τζίρο

«Στάση» πριν από τις 900 μονάδες για τον Γ.Δ. με υποτονικό τζίρο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι 900 μονάδες αποδείχθηκαν για άλλη μία συνεδρίαση ένα οχυρό που δύσκολα μπορεί να πέσει, καθώς ο Γενικός Δείκτης σταμάτησε και πάλι λίγες μονάδες μακριά του, σε μία συνεδρίαση κατά την οποία οι τάσεις ήταν γενικότερα ήπιες, οι αγοραστές περιορισμένοι και συγκρατημένοι και ο τζίρος επέστρεψε στα υποτονικά επίπεδα που κυριαρχούσαν προ της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI. Οι πωλητές σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν έλειψαν, όπως έχει άλλωστε συμβεί και τις προηγούμενες φορές που η αγορά προσέγγισε τα υψηλά έτους, κρατώντας έτσι τον Γενικό Δείκτη σε ασφαλή απόσταση από το να… γράψει μπροστά το «9». Εν τω μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στην αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται ελαφρώς, στο 1,39%.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,36% στις 895,03 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως τις 898,65 μονάδες με άνοδο 0,76% και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,42 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,57%, στις 2.254,67 μονάδες, ενώ στο -0,18% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση και στις 1.203,82 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,38% στις 889,12 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -0,37%, την Εθνική στο -0,75%, τη Eurobank στο -0,27% και την Πειραιώς να ξεχωρίζει στα θετικά με οριακή άνοδο 0,06%.

Για άλλη μία φορά, οι θετικές εκθέσεις και συστάσεις των διεθνών αναλυτών δεν φάνηκαν αρκετές ώστε να δώσουν πειστική ώθηση στην αγορά, με το Χ.Α. να αφήνει και πάλι θετικούς καταλύτες να περνούν. Ωστόσο, η έλλειψη ισχυρής αντίδρασης δεν σημαίνει πως αυτοί οι καταλύτες δεν αναμένεται να κεφαλαιοποιηθούν στο μέλλον, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγορές. Οπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους, οι επενδυτές κλείνουν τα βιβλία τους για τη χρονιά και δεν προχωρούν σε μεγάλες αλλαγές στις θέσεις τους, και αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί η αγορά δεν μπορεί να ξεπεράσει τα επίπεδα του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι προοπτικές για την Ελλάδα και για τις ελληνικές μετοχές παραμένουν θετικές και ενώ το Χ.Α. ασφαλώς επηρεάζεται από το διεθνές κλίμα, ωστόσο η σταθερή υπεραπόδοσή του φέτος σε σχέση με όλους τους διεθνείς δείκτες, δείχνει πως διαθέτει «προσωπικές» δυνάμεις.

Μεικτή ήταν η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,32% στα υψηλά τεσσάρων ετών, εξαιτίας δημοσιεύματος στην Handelsblatt πως η γερμανική Deutsche Telekom εξετάζει συγχώνευση με τη γαλλική Orange, ενώ ευνοϊκά επηρέασε το κλίμα και η δήλωση Τραμπ ότι «η Ουάσιγκτον βάζει τις τελευταίες πινελιές για τη συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας». Η τιμή της Deutsche Τelekom ενισχύθηκε 1,3% με αφορμή το δημοσίευμα, ενώ της British Tobacco είχε άνοδο 3% μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων για ετήσια κέρδη. Με κέρδη έκλεισαν το Λονδίνο με τον FTSE 100 στο +0,36%, τη Φρανκφούρτη με τον DAX στο + 0,38% και τη Μαδρίτη με τον ΙΒΕΧ στο +0,41%. Mε αρνητικό πρόσημο έκλεισαν το Παρίσι με τον CAC 40 στo -0,05% και το Μιλάνο με τον FTSE MIB στο – 0,26%.

Στην αμερικανική αγορά λόγω των θετικών στοιχείων για το ΑΕΠ, με ελαφρά αύξηση το γ΄ τρίμηνο, οι δείκτες σημείωναν άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ. Η δε σταθερή αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες τον Οκτώβριο φανερώνει ότι η οικονομία θα διατηρήσει τον ήπιο βηματισμό της το δ΄ τρίμηνο. Ο Dow Jones είχε άνοδο αργά χθες πριν από το κλείσιμο κατά 0,17% και κατά 0,39% ο S&P 500. Το ευρώ προς το δολάριο παρέμεινε αμετάβλητο στο 1,1002 δολ., ενώ, τέλος, το αργό Ν. Υόρκης υποχώρησε 1% στα 57,83 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή