Μια φιλοτελική διαδρομή 75 χρόνων αποκαλύπτεται στη Μυτιλήνη

Μια φιλοτελική διαδρομή 75 χρόνων αποκαλύπτεται στη Μυτιλήνη

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τότε που η ηλεκτρονική αλληλογραφία εξαφάνισε τη συμβατική, ο φιλοτελισμός συρρικνώθηκε διεθνώς, αφού το γραμματόσημο δεν μπαίνει στο σπίτι. Σε πείσμα των καιρών, η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου (ΦΕΛ) συμπλήρωσε φέτος τα 75 της χρόνια και έχει διοργανώσει πλήθος εκδηλώσεων με αποκορύφωμα την έκθεση «Μυτιλήνη 2019» που εγκαινιάζει την προσεχή Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, στο νέο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1944, λίγο πριν από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από τη Λέσβο (σ.σ. τον Σεπτέμβριο 1944) και είναι από τα δυναμικά σωματεία της Ελλάδας ανάμεσα στα περίπου 30 όλης της χώρας. Εχει εκδώσει τα τελευταία 45 χρόνια 273 τεύχη της περιοδικής έκδοσης «Φιλοτελική Λέσβος», επιμένοντας στον έντυπο Τύπο.

Η πρώτη λανθασμένη ερώτηση που μπορεί να κάνει κάποιος στους φιλοτελιστές είναι πόσα γραμματόσημα έχουν, αφού δεν τα μετράνε. Η δεύτερη και… αδιάκριτη είναι πόσο σπάνια είναι η συλλογή τους, αφού κάποια από αυτά μπορεί να είναι πολύ μεγάλης αξίας.

Ο Μιχάλης Βαΐτης, σημερινός πρόεδρος της ΦΕΛ, θυμάται τον εαυτό του 10 ετών, πριν από λίγες δεκαετίες, να τρέχει στην πόρτα να υποδεχθεί τον ταχυδρόμο για να περιεργαστεί τον φάκελο, να αποκολλήσει τα γραμματόσημα, να τα τοποθετήσει στο άλμπουμ και να καλέσει τους συμμαθητές του στο σπίτι για να μιλήσουν για την ιστορία τους, να βρουν της ίδιας σειράς ή και να τα ανταλλάξουν. Μάλιστα, στα 14 του, επωφελήθηκε της ευεργετικής διάταξης του καταστατικού για να εγγραφεί ως επίκουρο μέλος.

«Τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα που εκδόθηκαν το 1861, χρήζουν ακόμα μελέτης. Εκείνη την εποχή από τις ίδιες μήτρες έβγαιναν επί 25 χρόνια γραμματόσημα και από τις τυπογραφικές γνώσεις μπορείς να εξάγεις ποικίλα συμπεράσματα», λέει ο κ. Βαΐτης, εξηγώντας πως ο Λέσβιος Χαριλής Μπίνος (1909-1978), επανιδρυτής της ΦΕΛ, τιμήθηκε από τα ΕΛΤΑ στην αναμνηστική σειρά «Μορφές του Ελληνικού Φιλοτελισμού» το 2017.

Μια φιλοτελική διαδρομή 75 χρόνων αποκαλύπτεται στη Μυτιλήνη-1

Ο αείμνηστος Μπίνος εξέθεσε σε πανελλήνιες και διεθνείς φιλοτελικές εκθέσεις, κερδίζοντας μεγάλα βραβεία και χρυσά μετάλλια, υπήρξε ακόμα μέλος της «Επιτροπής για τα πλαστά γραμματόσημα» της FIP και η έκθεση φιλοξενεί τα γραμματόσημα που τον απεικονίζουν.

Η ιστορία της Λέσβου

Η Λέσβος έχει αποτυπωθεί πολλάκις στα ελληνικά γραμματόσημα, τα οποία θα εκτεθούν στην επικείμενη εκδήλωση. Το 2017, το Βατικανό εξέδωσε γραμματόσημο καταγράφοντας την ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, με τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, τον Απρίλιο του 2016 στη Λέσβο. Αλλά και έναν αιώνα πριν, το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο που εκδόθηκε στη Λέσβο ήταν την επομένη της απελευθέρωσης του νησιού από τον οθωμανικό ζυγό. «Προφανώς ήταν από τα τουρκικά εναπομείναντα γραμματόσημα. Δεν μπορούσαν να τυπωθούν στη Μυτιλήνη γραμματόσημα. Αλλά επειδή δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιηθούν αμέσως μετά την απελευθέρωση, αυτά τα εναπομείναντα επισημάνθηκαν στα γραφεία της τοπικής εφημερίδας “Σάλπιγγα” με τη φράση “Ελληνική κατοχή Μυτιλήνης”», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Βαΐτης.

Τα επόμενα γραμματόσημα ήταν το 1944, με την απελευθέρωση του νησιού από τη γερμανική κατοχή, όπου η νεοϊδρυθείσα τότε ΦΕΛ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία σε συνεννόηση με την τοπική νομαρχία να τυπωθούν με τον τίτλο «Ελεύθερη Λέσβος», όταν η ελληνική κυβέρνηση ήταν ακόμα στην Αίγυπτο, καθώς η Αθήνα απελευθερώθηκε μετά τη Λέσβο. Η σειρά κυκλοφόρησε από τις 20 Σεπτεμβρίου ώς τις 15 Οκτωβρίου 1944.

Σε ανάμνηση της πρώτης δράσης της ΦΕΛ πριν από 75 χρόνια, η σημερινή διοίκηση της Εταιρείας θα εκδώσει για τα εγκαίνια της έκθεσης μία βινιέτα εν είδει γραμματοσήμων με το κάστρο της Μυτιλήνης και την ελληνική σημαία-σύμβολο ανεξαρτησίας και ελληνικότητας, και έργο του καλλιτέχνη Κώστα Μανιατόπουλου.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν επίσης να δουν από ιδιωτικές συλλογές μελών της ΦΕΛ, γραμματόσημα με τον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, την αρχαία λυρική ποιήτρια Σαπφώ, έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, έργα του ζωγράφου Ιακωβίδη. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα εκθέματα με τις σφραγίδες των ξένων ταχυδρομείων που λειτουργούσαν στη Μυτιλήνη πριν από το 1912 και την απελευθέρωσή της (οθωμανικό, ρωσικό, γαλλικό, αυστριακό και αιγυπτιακό), καθώς και σφραγίδες των ελληνικών πόλεων της Μικρασίας πριν από την καταστροφή της Σμύρνης.

Επίσης, τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα με τις κεφαλές του Ερμού, καθώς και κρητικά πριν η Κρήτη προσαρτηθεί στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή