Στο τέλος της συνεδρίασης γύρισε στα κέρδη το Χρηματιστήριο

Στο τέλος της συνεδρίασης γύρισε στα κέρδη το Χρηματιστήριο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα δυναμικό «γύρισμα» στα θετικά στο τελευταίο μισάωρο, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε απλώς να ξεφύγει από τις πιέσεις που ασκούσαν οι πωλητές σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά και να φτάσει λιγότερο από μονάδα μακριά από τον «στόχο» των 900 μονάδων. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει χωρίς τη βοήθεια των τραπεζών οι οποίες έκαναν ένα ισχυρό φίνις, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει στα υψηλά ημέρας και με κέρδη 1,78% από απώλειες 2,24%, που σημείωνε νωρίτερα, αλλά και το άλμα του ΟΠΑΠ κατά 5,38% λόγω των εκτιμήσεων των αναλυτών για διανομή υψηλού έκτακτου μερίσματος.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,53% στις 899,75 μονάδες, ενώ έφτασε έως και τις 899,96 μονάδες με άνοδο 0,55% και ο τζίρος ανήλθε στα 59,66 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε με κέρδη 0,76% στις 2.271,78 μονάδες, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση έκλεισε στο +0,08% και στις 1.204,84 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,79% στις 895,12 μονάδες, ανακάμπτοντας σημαντικά από τις ισχυρές ενδοσυνεδριακές απώλειες, με την Εθνική να κλείνει στο +2,26%, τη Eurobank στο 2,23%, την Alpha Bank στο +1,82% ενώ πτώση 0,38% σημείωσε η Πειραιώς.

Το Χρηματιστήριο αποδεικνύει για ακόμη μία φορά πως δεν έχει καμία πρόθεση να χάσει τα κέρδη που σημειώνει από τις αρχές του έτους (+46,8%) και τα οποία παραμένουν τα υψηλότερα διεθνώς, έστω και αν το τελευταίο διάστημα έχει «εγκλωβιστεί» κάτω από τις 900 μονάδες χωρίς να μπορεί να κάνει το αποφασιστικό αυτό άλμα και να καταγράψει νέα υψηλά έτους. Με τη σημερινή συνεδρίαση να είναι η τελευταία του μήνα, ο Νοέμβριος θα καταγραφεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ως ακόμη ένας θετικός μήνας για το Χ.Α. σε αυτήν την εξαιρετική χρονιά, όπου πάνω από 25 μετοχές έχουν σημειώσει κέρδη άνω του 100%, μεταξύ των οποίων και δύο συστημικές τράπεζες (Πειραιώς και Εθνική).

Η προσέγγιση ισχυρών επιπέδων αντιστάσεων, τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές, δυσκολεύουν την ανοδική εκτόνωση του Χ.Α. πάνω από τις 900 μονάδες, αλλά δεν εξάλειψαν τις προσδοκίες για ένα καλύτερο χρηματιστηριακό κλείσιμο έτους, εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Ομως η «ωραιοποίηση» του τελευταίου 5λέπτου στη χθεσινή συνεδρίαση γεννά υποψίες, όπως προσθέτει, μήπως οφείλεται στο κλείσιμο μήνα, που για πολλούς θεσμικούς επενδυτές ταυτίζεται και με το κλείσιμο έτους για τα βιβλία τους. «Θα θέλαμε να δούμε τη θετική συμπεριφορά της αγοράς να διατηρείται από Δευτέρα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη μας ότι: 1) οι όγκοι συναλλαγών συνεχίζουν να παραμένουν χαμηλότεροι του επιθυμητού, 2) Αμερικανοί θεσμικοί απείχαν λόγω αργίας (Thanksgiving Day), καθιστώντας τη χθεσινή “ωραιοποίηση” ευκολότερη και λιγότερο κοστοβόρα», τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή