Η Ευρώπη πληρώνει ακριβά τον εμπορικό πόλεμο

Η Ευρώπη πληρώνει ακριβά τον εμπορικό πόλεμο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σοβαρότερο χτύπημα από την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου υφίσταται το τρίτο τρίμηνο η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για τις είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (Ομάδα των Είκοσι – G20).

Στο σύνολο των είκοσι οικονομιών οι εμπορικές συναλλαγές παρέμειναν αδύναμες το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. H αβεβαιότητα σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. (Brexit) και η εξασθένηση της γερμανικής βιομηχανίας επιτείνουν την αναστάτωση που ήδη έχει προκληθεί από τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο, επισημαίνουν οι Financial Times. Eιδικότερα, η κάμψη του εμπορίου στην Ε.Ε. ήταν σοβαρή και εμφανής σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της. Οι εξαγωγές στη Γαλλία ελαττώθηκαν κατά 3,6% και κατά 1,7% οι εισαγωγές, ενώ στη Γερμανία η αντίστοιχη κάμψη ήταν της τάξεως του 0,4% και 1,8%. 

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., οι εμπορικές συναλλαγές περιορίστηκαν για τρίτο τρίμηνο στη σειρά, με τις εξαγωγές να μειώνονται 1,2% και τις εισαγωγές 1%. Το τι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σαφώς σοβαρότερο από τη συνολική πτώση 0,7% στις εξαγωγές της Ομάδας των Είκοσι, η οποία αντιστοιχεί στο 85% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. Αναφορικά, τώρα, με τις εισαγωγές του G20, αυτές ελαττώθηκαν κατά 0,9%, γεγονός το οποίο εν μέρει φανερώνει μια πτώση της τάξεως του 20% στις τιμές του πετρελαίου και το ότι υπήρξε υποτίμηση στα περισσότερα μεγάλα νομίσματα εν συγκρίσει με το δολάριο. Στη Βρετανία, πάντως, οι εξαγωγές ελαττώθηκαν 3,3% και 1,6% οι εισαγωγές – και η εικόνα αυτή συνδέεται ώς ένα βαθμό με τη δραστική αποδυνάμωση της στερλίνας έναντι του δολαρίου κατά 4,3% κυρίως λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας για το Brexit.

Ειδικότερα, το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ελαττώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 0,7% και οι εξαγωγές οριακά κατά 0,2%. Επιπλέον, οι εισαγωγές περιορίστηκαν και σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της νοτιοανατολικής Ασίας, της Κίνας συμπεριλαμβανομένης. Οι εξαγωγές τα πήγαν καλύτερα, όπως παρατηρεί ο ΟΟΣΑ, καθώς ενισχύθηκαν στην Ινδονησία, στην Ιαπωνία και στην Κίνα κατά 4,1%, 2,2% και 1,6% αντίστοιχα, ενώ ελαττώθηκαν στην Ινδία κατά 3,1% και 0,4% στη Νότια Κορέα. Οι εισαγωγές περιεστάλησαν 9,7% στην Ινδία, 2,3% στην Κορέα, 1,8% στην Κίνα και 0,4% στην Ινδονησία. Ωστόσο, ειδικά στην Ιαπωνία οι εισαγωγές της ανήλθαν κατά 0,5%, διότι το γιεν ανατιμήθηκε ως προς το δολάριο. Στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, οι εξαγωγές της περιορίστηκαν το τρίτο τρίμηνο κατά 6,8%. Και αυτό δείχνει την κάμψη στην τιμή του πετρελαίου, του βασικού εξαγωγικού της αγαθού. 

Κατά τη Λοράνς Μπόουν, επικεφαλής οικονομολόγο του Οργανισμού, η έντονη αβεβαιότητα στο πεδίο της διεθνούς εμπορικής πολιτικής και της γεωπολιτικής έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται στασιμότητα στο εμπόριο. Κατά συνέπεια, η οικονομική δραστηριότητα στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου επιβραδύνεται. Αλλωστε, όπως αναφέρoυν οι FT, εν κατακλείδι, η δυσμενής κατάσταση του εμπορίου διεθνώς επηρεάζει ως επί το πλείστον οικονομίες σχετικά ανοικτές, όπως η ευρωπαϊκή – λόγου χάριν, για τη Γερμανία οι εξαγωγές ισοδυναμούν με το 87% του ΑΕΠ, όταν στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε μόλις 27%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή