«Οχι» σε κλειστά κέντρα στα νησιά από δημάρχους

«Οχι» σε κλειστά κέντρα στα νησιά από δημάρχους

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οχι» σε όλα απαντά η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα νησιά όσον αφορά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών κέντρων παραμονής μεταναστών σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αφίξεις καθημερινά από την Τουρκία, με αποτέλεσμα οι μεταφορές που πραγματοποιούνται στην ενδοχώρα να μην έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα στην κατάσταση στα ΚΥΤ, κυρίως στη Μόρια της Λέσβου, στο Βαθύ της Σάμου και στη ΒΙΑΛ της Χίου.

Με κοινή δήλωσή τους οι δήμαρχοι Κω, Λέρου, Μυτιλήνης, Ανατολικής Σάμου, Χίου τονίζουν ότι δεν αποδέχονται τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με τον σχεδιασμό που ανακοινώθηκε πρόσφατα. «Ζητάμε από την κυβέρνηση την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της να αποσυμφορήσει άμεσα και μαζικά τα νησιά και να σεβαστεί τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων μας», αναφέρουν, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στο γεγονός ότι η αποσυμφόρηση δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσο οι αφίξεις συνεχίζονται. Και οι δήμαρχοι καταλήγουν: «Η κυβέρνηση να προβεί στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων». Παράλληλα, την προηγούμενη ημέρα, και το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου είχε εκδώσει αρνητική απόφαση σε σχέση με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη δημιουργία κλειστών κέντρων, παρά το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης –που είχε παρευρεθεί στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες πριν από δύο εβδομάδες– φάνηκε θετικός στη δημιουργία των κλειστών κέντρων και εξέφρασε διαφωνία μόνο ως προς τη χωρητικότητά τους. 

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο κοινοτάρχης Μόριας δηλώνει απολύτως σύμφωνος με τον κυβερνητικό σχεδιασμό και ζητεί την άμεση εφαρμογή του. Με επιστολή του προς την «Κ» διευκρινίζει ότι, σε σχέση με την τοποθέτησή του στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο στη Μυτιλήνη, «το κυβερνητικό πρόγραμμα κινείται στο ίδιο πνεύμα με αυτά που ζητούσαμε». Μάλιστα δηλώνει ότι θα βοηθήσει «να εφαρμοσθεί το συντομότερο», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «αν όσα εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση εφαρμοστούν σωστά και γρήγορα, το πρόβλημα θα ελαχιστοποιηθεί».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στα όριά της», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκος μιλώντας κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης κοινοβουλευτικών επιτροπών, όπου παρών ήταν και ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκράντι συμφώνησε αναφορικά με την πίεση που έχουν δεχθεί οι τοπικές κοινωνίες, σημείωσε ωστόσο εμφατικά ότι «πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής» και να υπάρξει άμεση μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή