Η Παρασκευή των Βιβλίων στη Θεσσαλονίκη

Η Παρασκευή των Βιβλίων στη Θεσσαλονίκη

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως γνωστόν, όλα τα πρωτοποριακά πράγματα έρχονται διαχρονικά από τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη του Θερμαϊκού έχει μια διπλή φύση, είναι μέσα και έξω από τον εαυτό της σχεδόν ταυτόχρονα. Ας μην το αναλύσουμε τώρα, ας το δεχθούμε για λίγο για να σας εξηγήσω τι εννοώ.

Η χώρα ζει σήμερα σε ρυθμούς Black Friday. Τηλεοράσεις πολλών ιντσών θα φορτωθούν σε καρότσες, κινητά και λαπτοπ θα γίνουν ανάρπαστα, μαθητές θα κάνουν κοπάνες για ψώνια και πιστωτικές κάρτες θα φουσκώσουν. Η επικοινωνιακή καμπάνια που έγινε τις τελευταίες μέρες για να βγούμε στις αγορές άλλη μία μέρα ήταν πραγματικά συγκλονιστική.

Είμαι διπλά χαρούμενος λοιπόν και το καταθέτω χωρίς αιδώ για το νέο που έρχεται από τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα από τον τόπο όπου μεγάλωσα, τον Δήμο Καλαμαριάς.

Αντί για Black Friday, λοιπόν, η Καλαμαριά διοργανώνει Book Friday. Καλά διαβάσατε. Στην Καλαμαριά η σημερινή Παρασκευή δεν ανήκει στους ατμομάγειρες αλλά στα βιβλία. Οι έξι δημοτικές βιβλιοθήκες της Καλαμαριάς δανείζουν μόνο για σήμερα, με μία δανειστική κάρτα, 15 βιβλία τα οποία μπορείτε να επιστρέψετε τον Ιανουάριο αντί για το σύνηθες, δηλαδή έξι βιβλία για ένα δεκαπενθήμερο. Για να περάσουμε ένα Σαββατοκύριακο διαβάζοντας και όχι ξοδεύοντας, όπως λέει η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του δήμου.

Να, λοιπόν, ένας απλός και ευφάνταστος τρόπος για ένα δημοτικό δίκτυο βιβλιοθηκών να προσελκύσει νέο κοινό και να τραβήξει την προσοχή. Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία, αλλά δεν γίνεται και συχνά. Ζούμε σε μια εποχή και σε μια χώρα που οι συστηματικοί αναγνώστες βιβλίων είναι μια μικρή κοινότητα και το βιβλίο θεωρείται είδος πολυτελείας. Ο χρόνος και η προσοχή που απαιτεί ένα βιβλίο από τον αναγνώστη έχει αντικατασταθεί από την ταχύτητα της τεχνολογίας, τα επεισόδια της ανάγνωσης από τις σειρές του Νέτφλιξ που σερβίρονται σαν ένα μεγάλο, ενιαίο, επεισόδιο χωρίς διακοπή.

Η πρωτοβουλία της Καλαμαριάς είναι μία ανάσα ποιότητας. Το χειρότερο είναι ότι μπορεί να περάσουμε δίπλα από το Book Friday και να μην το προσέξουμε καν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή