Ματιές στον κόσμο

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύγχρονη ελληνική κεραμική στο Παρίσι

ΓΑΛΛΙΑ

H άνθηση της κεραμικής τέχνης διεθνώς είναι ένα φαινόμενο που φέρνει στο προσκήνιο πολλούς και σημαντικούς καλλιτέχνες από διάφορες παραδόσεις. Η Chris Boicos Fine Arts, με έδρα το Παρίσι, έχει εντάξει στις δραστηριότητές της, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τη στήριξη και ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής και στο εξωτερικό. Κατά την τελευταία τριετία έχει συστηματικά εστιάσει στην κεραμική και έχει διοργανώσει στους Παξούς, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, εκθέσεις και δράσεις που προασπίζουν και προωθούν τη δημιουργικότητα Ελλήνων κεραμιστών. Γι’ αυτό η νέα πρωτοβουλία της Chris Boicos Fine Arts στο Παρίσι είναι και αυτή προϊόν συστηματικής ενασχόλησης με την κεραμική και αποτελεί καρπό προσπάθειας ετών. Επεκτείνoντας, συνεπώς, την επιτυχία των διοργανώσεων στους Παξούς, η Chris Boicos Fine Arts παρουσιάζει τώρα μια έκθεση –«Πέντε Ελληνες κεραμίστες στο Παρίσι»– πέντε εκ των πιο αναγνωρισμένων Ελλήνων κεραμιστών που δρουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Η έκθεση εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη και θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεμβρίου στο Petit Espace του 10ου διαμερίσματος στο Παρίσι. Τα έργα των Γιώργου Βαβάτση, Χαρούλας Κοροπούλη, Ιωσηφίνας Κοσμά (στη φωτογραφία), Αγγελικής Παπαδοπούλου και Ηλία Χριστόπουλου έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα, αλλά επίσης και σε Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Τουρκία, Κορέα, Κίνα, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες, αλλά σχεδόν ποτέ στη Γαλλία, όπως μας ενημερώνει ο Χριστόφορος Μπόικος:  «Οι συγκεκριμένοι πέντε κεραμίστες επιλέχθηκαν λόγω των διακριτικών γνωρισμάτων και του αναγνωρίσιμου χαρακτήρα των έργων τους. Στο σύνολό τους αθροιστικά αντιπροσωπεύουν την αυθεντικότητα, την πρωτοτυπία και την ποικιλότητα των διαφορετικών υφών, τεχνοτροπιών και καλλιτεχνικών προσεγγίσεων που συνυπάρχουν στη σύγχρονη ελληνική κεραμική. Κοινό τους στοιχείο, ωστόσο, είναι ο σεβασμός τους στις παραδοσιακές τεχνικές του τροχού και της χειροποίητης φόρμας, όπως και η θεμελιώδης επικέντρωση στη φύση και στη χρήση του πηλού ως βασικού υλικού δημιουργίας. Επιπλέον, μοιράζονται όλοι τους την ίδια αγάπη για το ελληνικό τοπίο, τα βουνά, τη γη, τη θάλασσα και τον ήλιο». Πέντε κεραμίστες υψηλού επιπέδου από την Ελλάδα στο Παρίσι.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Για την Τζέσι Νόρμαν

Στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης έγινε το μουσικό μνημόσυνο για την Τζέσι Νόρμαν, με συμμετοχή φίλων, συγγενών και συναδέλφων που αφηγήθηκαν αναμνήσεις τους. Το μουσικό μνημόσυνο είχε σπιρίτσουαλ και τραγούδια του Γιόχαν Στράους, μια τελετή μνήμης και αγάπης. Ελάχιστοι τυγχάνουν μιας τόσο μεγάλης τιμής.

Στο παρελθόν, αντίστοιχα μουσικά μνημόσυνα είχαν γίνει για τον Ενρίκο Καρούζο, τον Λουτσάνο Παβαρότι και την Μπέβερλι Σιλς.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Φωτογραφίες του Ρίχτερ

Η συλλογή του Τόμας Ολμπριχτ στο Βερολίνο είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο με έμφαση στη σύγχρονη φωτογραφία. Στεγάζεται σε έναν σχετικά νέο χώρο στο Μίτε του Βερολίνου, σε ένα μουσείο με λευκούς τοίχους που έχει το όνομα me Collectors Room. Εκεί, και έως τα τέλη Ιανουαρίου, παρουσιάζεται μια μεγάλη έκθεση φωτογραφίας του κορυφαίου Γερμανού φωτογράφου Γκέρχαρντ Ρίχτερ. Στη συλλογή Ολμπριχτ υπάρχει το έργο του Ρίχτερ σχεδόν πλήρες.

ΠΑΡΙΣΙ

Το πέρασμα στη νέα τέχνη

Αφιέρωμα στην επίδραση του λογοτέχνη και τεχνοκριτικού μεγάλης επιρροής Ζορίς-Καρλ Ισμάν (1848-1907) οργανώνει το Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι με έκθεση έργων τέχνης που συμβολίζουν το πέρασμα από την ακαδημαϊκή στη νέα τέχνη, με έμφαση στα ιμπρεσιονιστικά και μεταϊμπρεσιονιστικά ρεύματα. Ο Ισμάν ήταν πολέμιος της ακαδημαϊκής τέχνης και της εξουσίας των Salons, ανακάλυψε τον Ντεγκά και υποστήριξε πολλούς καλλιτέχνες (στη φωτογραφία, έργο του Τζοβάνι Μπολντίνι).

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Τα σχέδια της Vija Celmins

Στο εντυπωσιακό, μοντέρνο Breuer Building, στη λεωφόρο Μάντισον, και προτού το Μητροπολιτικό Μουσείο το παραδώσει στη Frick Collection, υπάρχει το δέλεαρ της έκθεσης έργων μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδος, της Λετονής Βίγια Τσέλμιν. Eίναι αναδρομική έκθεση σε συνεργασία με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο, που αποκαλύπτει τα εξαίρετα φωτορεαλιστικά σχέδια με μολύβι με ουρανούς και κύματα.

ΝΤΑΚΑΡ

Τοιχογραφίες στη Σενεγάλη

Τρία αφρικανικά αγαλματίδια είναι το θέμα του καλλιτέχνη Ερνέστο Νόβο, ο οποίος ακροβάτησε σε ένα χώρο δίπλα στον ταύρο του οικήματος για να ζωγραφίσει τον εξωτερικό τοίχο, στη Μέδινα, μια γειτονιά του Ντακάρ, της πρωτεύουσας της Σενεγάλης. Σε αυτήν τη φτωχή γειτονιά, κοντά στο κέντρο της πόλης, προσκλήθηκαν καλλιτέχνες του δρόμου από διάφορες χώρες του κόσμου και με διάφορες τεχνοτροπίες για να συμβάλουν στη δημιουργία ενός εφήμερου «μουσείου του ουρανού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή