Τα ονειρικά κορίτσια του κυρίου Αλμπέρτο Βάργκας

Τα ονειρικά κορίτσια του κυρίου Αλμπέρτο Βάργκας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια έκφανση της χαράς της ζωής. Της απόλαυσης του να είσαι ζωντανός. Να αισθάνεσαι, να βλέπεις. Να αγγίζεις, φυσικά. Το κατάλαβε εκείνο το μεσημέρι, στη Νέα Υόρκη του 1920. Βολτάριζε στην Μπρόντγουεϊ και τη 14η Οδό, όταν περικυκλώθηκε από κομψές υπαλλήλους γραφείων, που ξεχύνονταν στους δρόμους για το γεύμα τους. Καταγοητευμένος, έβαλε σκοπό της ζωής του να αποθεώσει την ομορφιά της Αμερικανίδας.

Ο ίδιος δεν ήταν Αμερικανός. Το όνομά του ήταν Αλμπέρτο Βάργκας και είχε γεννηθεί στο Περού το 1896. Σπούδασε σχέδιο στην Ευρώπη, αλλά λίγο καιρό μετά το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τον Οκτώβριο του 1916, αποβιβάστηκε γεμάτος όνειρα στο Ελις Αϊλαντ.

Εκείνο το μεσημέρι στη λεωφόρο Μπρόντγουεϊ άλλαξε η ζωή του: βρέθηκε να σχεδιάζει για λογαριασμό των Zigfield Follies και περιτριγυρισμένος από τις χορεύτριες και τις θεατρίνες αισθανόταν τον παλμό της ζωής ολόγυρά του, την ενέργεια, τη δύναμη της κίνησης. Κάποια στιγμή, ξεχώρισε ανάμεσα στα κορίτσια και τον έρωτα της ζωής του. Την έλεγαν Αννα Μέι Κλιφ και με αυτήν πέρασε όλη του τη ζωή στο πλάι της. Ο Βάργκας έγινε διάσημος με τα «Πιν απ Γκερλς» που σχεδίασε και ζωγράφισε. Pin-Up Girls: Υπαρκτά ή ανύπαρκτα, διάσημα ή ανώνυμα κορίτσια με καμπύλες, από αυτά που σήμερα μπορεί να θεωρούνταν «υπέρβαρα» ή, ακόμη χειρότερα, «προσβλητικά» (για τα δυσκοίλια ήθη της πολιτικής ορθότητας).

Το γεγονός-σταθμός στη ζωή του Βάργκας ήρθε το 1940, όταν τον προσέλαβε το περιοδικό Esquire. Μέσα στην επόμενη πενταετία έγινε παγκόσμια γνωστός και περιζήτητος κυρίως γι’ αυτά τα μοναδικά σχέδια των φανταστικών κοριτσιών του – αλλά και των σχεδίων φημισμένων σταρ του Χόλιγουντ.

Το 1946 οι δρόμοι του Βάργκας και του Esquire χώρισαν, ο πρώτος άρχισε να σχεδιάζει τα δικά του ημερολόγια, συνεργάστηκε με το Playboy, παρέμεινε ακάματος. Μόνον όταν έχασε τη γυναίκα του, το 1974, ο ζήλος του εξατμίστηκε. Ο ίδιος έφυγε από τη ζωή το 1982. Τα μυριάδες ονειρικά κορίτσια του βρίσκονται σήμερα, στην πλειονότητά τους, στο Spencer Museum of Art, του Πανεπιστημίου του Κάνσας.

Ο Βάργκας παρηγόρησε πολύ κόσμο, και σε πολύ δύσκολες στιγμές. Υπάρχει μια φωτογραφία που βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου: Αύγουστος 1943 και, μέσα σε ένα αποβατικό σκάφος, Αμερικανοί πεζοναύτες οδεύουν προς την ατόλη Τάραουα, την οποία κατέχουν οι Ιάπωνες, για μία από τις πλέον αιματηρές μάχες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Λίγα λεπτά μετά τη λήψη της φωτογραφίας, πολλοί από τους στρατιώτες θα είναι νεκροί ή ανάπηροι. Ακόμη και σε μια τόσο οριακή στιγμή ανάμεσα στη ζωή (τη σφύζουσα ζωή νέων, υγιών ανδρών) και στον θάνατο (τον πρόωρο, βίαιο θάνατο ενός νέου άνδρα) υπάρχει χώρος για χαμόγελο: ένας από τους πεζοναύτες δείχνει προς την κάμερα το κεντρικό δισέλιδο, το centerfold, τεύχους του Esquire· είναι η ζωγραφιά ενός ξανθού, λαχταριστού, ζουμερού Pin-Up Girl. Υπογραφή: Αλμπέρτο Βάργκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή