500 λέξεις με τη Μαριάννα Κόκοτα

500 λέξεις με τη Μαριάννα Κόκοτα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μαριάννα Κόκοτα γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε παιδαγωγικά στα Ιωάννινα και στο Λονδίνο. Εξειδικεύθηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις κοινωνικές διακρίσεις, καθώς και στο θεατρικό παιχνίδι. «Τα δεδομένα μου» είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μελάνι.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Τα «Επιστολές στην αδελφή του Ιωάννα, 1934-1939», του Γιώργου Σεφέρη, «Να τελειώνουμε με τον Εντυ Μπέλγκελ», του Εντουαρ Λουί, «Αυτό ήταν η ζωή; Τότε άλλη μία φορά», του Ιρβιν Γιάλομ, «Πάρα πολλή ευτυχία», της Αλις Μονροέ, «Τα ανείπωτα», της Ελευθερίας Παναγιωτοπούλου.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Ντιν Μοριάρτι από το «On The Road» του Τζακ Κέρουακ, για την απέραντη περιπλάνηση νου και σώματος και την αίσθηση ελευθερίας σπάζοντας τα κοινωνικά ταμπού.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Τίτο Πατρίκιο, τον Κωνσταντίνο Καβάφη, την Μαρία Πολυδούρη και τη Σίλβια Πλαθ. Ο στοχασμός και η εξομολογητική τους γραφή έχουν καταπραΰνει πολλές αγωνίες μου. Τους οφείλω ένα ωραίο δείπνο σε έναν ήσυχο κήπο.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Ολοκληρώνοντας την τριλογία του Θέμελη, ανακαλύπτω για άλλη μία φορά τον τρόπο που η Ιστορία συνδέεται με τις ατομικές επιλογές. Υπάρχει πλήρης συνάφεια και αυτό σίγουρα παρηγορεί τα «μοιραία» λάθη, ματαιώνει όμως την προσωπική προσπάθεια.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το «Ευτυχισμένες μέρες» του Μπέκετ. Η πραγματικότητα της Γουίνι είναι ο εφιάλτης που με κινητοποιεί να δρω.

Το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Την «Αμοργό» του Νίκου Γκάτσου. Μου υπενθυμίζει τη φευγαλέα όμορφη και μοναδική μας ζωή.

Εχετε Facebook, Twitter κ.τ.λ.; Βοηθάει τη συγγραφή, την προώθηση ενός συγγραφέα;

Για τη συγγραφή προσφέρουν ιδέες και υλικό, ενώ αφαιρούν τον χρόνο και τη συγκέντρωση. Σίγουρα βοηθούν στην προώθηση ενός συγγραφέα και αυτό δικαιώνει την ενασχόλησή μας με αυτά.

Τι θα βρει κανείς στα «Δεδομένα» σας;

Οικειότητα και συμπόνια για όσα βιώνουμε και ντρεπόμαστε να παραδεχθούμε. Αγωνία για τα δεδομένα της ζωής μας, που πλέον δεν είναι σταθερά σε κανένα επίπεδο. Συμφιλίωση με τα όνειρά μας, που δικαιούνται να υπάρχουν σε όποιο ασταθές περιβάλλον.

Στο βιογραφικό σας αναφέρετε ότι υποστηρίζετε «την ωραία εκδοχή των ανθρώπων». Ποια είναι αυτή;

Αυτή που αναδύεται κάθε φορά που το σώμα, το μυαλό και η ψυχή επιλέγουν δυσκολότερα μονοπάτια: προτιμούν να ακούσουν από το να μιλήσουν, προτιμούν να συμφωνήσουν επιμέρους και να γεφυρώσουν δημιουργικά τις διαφωνίες, προτιμούν να συναισθανθούν από το να κρίνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή