Η βιομηχανία των διαζυγίων αποκαλύπτεται

Η βιομηχανία των διαζυγίων αποκαλύπτεται

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορία γάμου ★★★★

ΔΡΑΜΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Νόα Μπάουμπαχ

Ερμηνείες: Σκάρλετ Γιόχανσον, Ανταμ Ντράιβερ, Λόρα Ντερν, Ρέι Λιότα

Από τους πιο ταλαντούχους σύγχρονους δημιουργούς που ξεπήδησαν μέσα από το ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά, ο Νόα Μπάουμπαχ υπογράφει εδώ αδιαμφισβήτητα την καλύτερη, πιο ολοκληρωμένη ταινία του έως τώρα. Ειρωνικά μια, κατά τα φαινόμενα, κλασική ιστορία χωρισμού τιτλοφορείται ως «Ιστορία γάμου», όντας τελικά μάλλον κάτι το ενδιάμεσο.

Οι λαμπεροί Σκάρλετ Γιόχανσον και Ανταμ Ντράιβερ υποδύονται τη Νικόλ και τον Τσάρλι, ένα ζευγάρι καλλιτεχνών, το οποίο βρίσκεται στο κατώφλι του διαζυγίου. Εκείνος είναι διευθυντής ενός θιάσου της Νέας Υόρκης κι εκείνη η σχεδόν μόνιμη πρωταγωνίστριά του· όταν η Νικόλ αποφασίζει να δεχθεί έναν τηλεοπτικό ρόλο και να φύγει για το Λος Αντζελες, στη μέση θα βρεθεί ο μικρός γιος τους και η ένταση θα ανέβει, με αποτέλεσμα στην υπόθεση να μπουν και δύο αδίστακτοι δικηγόροι.

Ο Μπάουμπαχ χειρίζεται με τέτοια μαεστρία και πληρότητα το θέμα του χωρισμού, όπως μόνο ο Ασγκάρ Φαραντί κατάφερε με το δικό του αριστούργημα («Ενας χωρισμός») προ μερικών ετών. Μοιράζοντας τη δράση του ανάμεσα στις δύο σπουδαίες αμερικανικές πόλεις, οι οποίες επίσης με έναν τρόπο αντιπαρατίθενται, το φιλμ κατασκευάζει συνεχώς αφηγηματικά ζεύγη, επιτυγχάνοντας θαυμαστή ισορροπία. Χαρακτηριστικά η ταινία ξεκινά με τους δύο πρωταγωνιστές να μιλούν για όλα όσα αγαπούν ο ένας στον άλλο. Από εκεί και έπειτα παρακολουθούμε πώς αυτή η πραγματικά τρυφερή σχέση οδηγείται στην παρακμή, στο τέλος, ακόμη και στην καθαρή παράνοια.

Γλυκόπικρο μείγμα

Κι εδώ είναι που μπαίνουν στο παιχνίδι οι δικηγόροι. Η Λόρα Ντερν, πρωτίστως, αλλά και ο Ρέι Λιότα είναι απολαυστικοί ως Καλιφορνέζοι δικηγόροι, οι οποίοι χρεώνουν εξωφρενικά ποσά με σκοπό να ισοπεδώσουν τον αντίπαλο. Είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτη όσο και σοκαριστική η σάτιρα μιας ολόκληρης βιομηχανίας, στημένης πάνω σε ένα τόσο ανθρώπινο ζήτημα. Από την άλλη, αυτές οι σκηνές, όπως και αρκετές άλλες, είναι αληθινά ξεκαρδιστικές, σε ένα φιλμ-ορισμό του γλυκόπικρου μείγματος.

Τελευταίους αφήσαμε τους πρωταγωνιστές. Αν και σχεδόν συνομήλικοι, Γιόχανσον και Ντράιβερ βρίσκονται σε αρκετά διαφορετικές φάσεις της καριέρας τους, όμως εδώ συναντιούνται πολύ αρμονικά.

Ειδικά ο δεύτερος έχει και μια-δυο σκηνές φανερά στοχευμένες προς την οσκαρική δόξα, η οποία ωστόσο φέτος είναι αρκετά αμφίβολη λόγω του τρομερού ανταγωνισμού.

HOME CINEMA

Αξιοπρεπές δωράκι για τους φανατικούς του «Breaking Bad»

El Camino: μια ταινία του «Breaking Bad» ★★★ ΔΡΑΜΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Βινς Τζίλιγκαν

Ερμηνείες: Ααρον Πολ, Τζόναθαν Μπανκς, Ματ Τζόουνς

Για τους φανατικούς θαυμαστές της σειράς, οποιαδήποτε σχετική είδηση ή ελπίδα επιστροφής ήταν βέβαιο ότι θα καλωσοριστεί με ενθουσιασμό. Πόσο μάλλον που ο Βινς Τζίλιγκαν, δημιουργός του «Breaking Bad», αποφάσισε, αυτή τη φορά μέσω μιας δίωρης τηλεταινίας, να μας δείξει τι συνέβη αμέσως μετά τα συγκλονιστικά γεγονότα που έκλεισαν τον τελευταίο κύκλο του σόου το 2013. Το «El Camino» έχει για πρωταγωνιστή τον γνωστό μας Τζέσι Πίνκμαν (Ααρον Πολ), ο οποίος, δίχως πια τον θρυλικό Heisenberg στο πλευρό του, προσπαθεί να διαφύγει στην Αλάσκα, με ολόκληρο το αστυνομικό σώμα στο κατόπι του. Οσα έχει περάσει ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια τον στοιχειώνουν –μερικά τα βλέπουμε και σε σύντομα φλας μπακ– κάνοντας ακόμη δυσκολότερα τα πράγματα και ανεβάζοντας τη δραματική ένταση.

Η βιομηχανία των διαζυγίων αποκαλύπτεται-1

Ο Ααρον Πολ υποδύεται ξανά τον χαρακτήρα του Τζέσι Πίνκμαν.

Για να λέμε την αλήθεια, το δέλεαρ των χρημάτων του Netflix ήταν προφανώς πολύ μεγάλο για να αρνηθεί ο Βινς Τζίλιγκαν να πραγματοποιήσει το, έστω σύντομο, σίκουελ. Ηταν μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών (και) επειδή οι εξαρχής πέντε προγραμματισμένες σεζόν της δεν «ξεχείλωσαν» λόγω της μεγάλης εμπορικής επιτυχίας. Παρ’ όλα αυτά, το «El Camino» παραμένει ένα ωραίο δωράκι για τους φίλους του «Breaking Bad». Μπορεί να μην έχει κάποια στιγμή που να σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό, όπως έκανε τόσο συχνά το… ορίτζιναλ, όμως διαθέτει την ίδια σκοτεινά παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα και κάποιους από τους γνώριμους κώδικες που μας έκαναν να το ερωτευτούμε.

Ο δε Ααρον Πολ, ο οποίος έγινε γνωστός παγκοσμίως μέσα από τη σειρά, είναι εδώ εξαιρετικός, καταφέρνοντας να θυμίσει σε όλους το φορτίο που κουβαλά ο χαρακτήρας του, που τον έχει αλλάξει για πάντα. Στην ταινία, βλέπουμε μερικούς γνώριμους, όπως ο μειλίχιος εκτελεστής Μάικ (Τζόναθαν Μπανκς) ή το ανεκδιήγητο δίδυμο των κολλητών του Τζέσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή