Σε νέο υψηλό έτους έκλεισε το Χρηματιστήριο

Σε νέο υψηλό έτους έκλεισε το Χρηματιστήριο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών τον ιστορικά δύσκολο για την αγορά Νοέμβριο, καθώς όχι μόνον κατάφερε να κλείσει τον μήνα με κέρδη, αλλά και να σπάσει το φράγμα των 900 μονάδων σημειώνοντας νέο υψηλό έτους, έστω και με οριακή άνοδο αλλά με αυξημένο τζίρο. Το θετικό πρόσημο της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας και του μήνα δεν οφείλεται στις τράπεζες, καθώς η εικόνα στον κλάδο ήταν μεικτή, αλλά σε άλλα blue chips όπως Ελλάκτωρ (+3,18%), Μυτιληναίος (+2,64%), Βιοχάλκο (+3,44%), Σαράντης (+2,69%), ΟΠΑΠ (+1,82) και ΔΕΗ (+1%) τα οποία στήριξαν την αγορά σε αυτήν την προσπάθειά της να «γράψει» νέα υψηλά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,20% στις 901,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 87,46 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,13%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε κατά +0,09%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,12% στις 903,89 μονάδες λόγω των πιέσεων σε Εθνική (-1,66%) και Eurobank (0,52%). Στο +1,92% έκλεισε η Πειραιώς και στο +0,58% η Alpha Bank.

Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 2,15%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 1,99%.

Το Χρηματιστήριο πέτυχε κάτι μοναδικό στην ιστορία του: Να κλείσουν 10 από τους 11 μήνες της χρονιάς με θετικό πρόσημο όταν η προηγούμενη καλύτερη επίδοση σε όρους δωδεκαμήνου ήταν 9 θετικά κλεισίματα, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Ολη αυτή η δυναμική ως φαινόμενο αντανακλά την εγχώρια και διεθνή αισιοδοξία για την προοπτική των εταιρικών κερδών αλλά και τη διάθεση ανάληψης ρίσκου από την πλευρά των επενδυτών.

Παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις 19 συνεδριάσεις για το τέλος της χρονιάς οι χρηματιστηριακές εκκρεμότητες που απομένουν δεν είναι αμελητέες. Φορολογικό νομοσχέδιο, «Ηρακλής», ΑΕΠ γ΄ τριμήνου, πώληση ΔΕΠΑ και οτιδήποτε σχετίζεται με το Ελληνικό (άδεια καζίνο, αύξηση κεφαλαίου Lamda) θα κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον σε ένα μήνα όπου το ενδιαφέρον εποχικά μετριάζεται ενόψει των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Επομένως η χρονιά υπό προϋποθέσεις μπορεί να κάνει ένα δυνατό φινάλε, εφόσον πάψουν κάποιες από τις εν λόγω εκκρεμότητες να αποτελούν πηγές αβεβαιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή