Τα θετικά στοιχεία από τις ΗΠΑ στηρίζουν το δολάριο

Τα θετικά στοιχεία από τις ΗΠΑ στηρίζουν το δολάριο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές παραμένουν αβέβαιοι για το εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα καταλήξουν σε μία προκαταρκτική εμπορική συμφωνία στο άμεσο μέλλον. Αδιαφορώντας για τις έντονες αντιδράσεις της Κίνας, ο Αμερικανός πρόεδρος επικύρωσε την εβδομάδα που διανύσαμε τα δύο νομοσχέδια που είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, τα οποία προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την επιβολή κυρώσεων εις βάρος Κινέζων αξιωματούχων που θεωρείται ότι εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές αγαθών που προορίζονται για χρήση της αστυνομίας.

Από την πλευρά της, η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις, απειλώντας ότι θα προχωρήσει σε «αυστηρά αντίποινα», γεγονός που έχει προκαλέσει την ανησυχία των επενδυτών για νέα κλιμάκωση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα κυβερνητικά ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας κατάφεραν να διατηρήσουν μέρος των πρόσφατων κερδών τους. Χαρακτηριστικά, μετά το χαμηλό 1,71% που είδαμε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) κυμαινόταν την Παρασκευή στην περιοχή του 1,76%, παραμένοντας όμως περίπου 20 μ.β. χαμηλότερα από τα υψηλά τριών μηνών που καταγράφηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, παρά τα θετικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ την εβδομάδα που διανύσαμε.

Μεταξύ άλλων, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε απρόσμενα ανοδικά, στο 2,1% αντί για 1,9% που είχε ανακοινωθεί αρχικά έναντι 2,0% και 3,1% το δεύτερο και πρώτο τρίμηνο αντίστοιχα. Τα ενθαρρυντικά στοιχεία των ΗΠΑ έχουν, σύμφωνα με την εκτίμηση της αγοράς, περιορίσει την πιθανότητα νέας μείωσης των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα τους αμέσως επόμενους μήνες, θεωρώντας ότι, εκτός απροόπτου, το πιθανότερο σενάριο είναι η διατήρηση αμετάβλητων επιτοκίων.

Το γεγονός αυτό ευνόησε το δολάριο με τον δείκτη της αξίας του σε σχέση με ένα καλάθι νομισμάτων των έξι σημαντικότερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ (DXY) να παραμένει σε θετική πορεία και να κυμαίνεται κοντά στα υψηλά (98,447) που είδαμε στα μέσα Νοεμβρίου. Ως αποτέλεσμα, η ισοτιμία ευρώ/δολ. βρέθηκε την Τετάρτη σε χαμηλό δύο εβδομάδων 1,0990 πριν ανακάμψει λίγο υψηλότερα από την περιοχή του 1,1000 τις επόμενες ημέρες, παραμένοντας όμως 0,2% χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, μη καταφέρνοντας να επωφεληθεί από τα ισχυρότερα των αναμενομένων στοιχεία πληθωρισμού της Ευρωζώνης για τον μήνα Νοέμβριο.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή