Τουρκία: Νέα κόμματα από Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν

Τουρκία: Νέα κόμματα από Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από αρκετούς μήνες προβληματισμού και παρασκηνιακών ζυμώσεων, δύο από τους στενότερους, μέχρι πρότινος, συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζονται να δημιουργήσουν νέους πολιτικούς σχηματισμούς στον ευρύτερο συντηρητικό χώρο, επιχειρώντας να αμφισβητήσουν την ηγεμονία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, εμπνευστής της «νεοοθωμανικής» στροφής στην τουρκική εξωτερική πολιτική και πρωθυπουργός από το 2014 μέχρι το 2016, θα ιδρύσει νέο κόμμα τον Δεκέμβριο, αφού καταθέσει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως εκμυστηρεύθηκε στο πρακτορείο Reuters πηγή η οποία εμπλέκεται στις σχετικές διεργασίες. Στα 60 του χρόνια σήμερα, ο Νταβούτογλου αποστασιοποιήθηκε από τον Ερντογάν αφότου αντικαταστάθηκε στην πρωθυπουργία και ανακοίνωσε δημόσια την παραίτησή του από το ΑΚΡ τον περασμένο Σεπτέμβριο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα εσωτερικής συζήτησης στο κυβερνών κόμμα. Ο πρώην πρωθυπουργός επικεντρώνει την κριτική του στη διαχείριση της οικονομίας από τη σημερινή κυβέρνηση και στην υπονόμευση θεμελιωδών ελευθεριών τα τελευταία χρόνια, ενώ υπόσχεται την κατάργηση του υπερσυγκεντρωτικού προεδρικού συστήματος και την απόδοση του καθοριστικού ρόλου στο Κοινοβούλιο.

Με τις διαπιστώσεις του Νταβούτογλου συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατζάν. Ωστόσο, οι προσπάθειες τρίτων να φέρουν σε συνεννόηση τους δύο πολιτικούς δεν καρποφόρησαν, λόγω συγκρουόμενων φιλοδοξιών, και ο Μπαμπατζάν είναι αποφασισμένος να ιδρύσει το δικό του κόμμα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk. Στην εν λόγω συνέντευξη, ο Μπαμπατζάν υποσχέθηκε να βγάλει τη χώρα από το «σκοτεινό τούνελ» όπου βρίσκεται και να αποκαταστήσει τη διεθνή αξιοπιστία της.

«Τσάρος» της τουρκικής οικονομίας στα χρόνια της πιο δυναμικής της ανάπτυξης, ο 52χρονος πολιτικός φιλοδοξεί να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη και χρηματοδότηση από ισχυρούς παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή