Ενα ντέρμπι εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου

Ενα ντέρμπι εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και πενήντα χρόνια τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ, ειδικά αυτά στην Τούμπα, είχαν πάντα ένα ξεχωριστό, πικάντικο, χρώμα, ακόμα κι αν δεν έκριναν κάτι σπουδαίο βαθμολογικά. Η γεύση γίνεται πολύ πιο καυτή τώρα που οι μεταξύ τους αναμετρήσεις είναι πολύ καθοριστικές για τη μάχη του τίτλου, σαν ένα μπρα ντε φερ που κρίνει κάτι πολύ μεγαλύτερο από το κέρδος των τριών βαθμών για τον νικητή.

Η κόντρα του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ είναι πολυεπίπεδη τα τελευταία χρόνια και ξεπερνά ξεκάθαρα τα όρια του αγωνιστικού χώρου. Εχει εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι εξουσίας στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, γι’ αυτό η σκόνη που σηκώνει θολώνει τον ουρανό πολύ πριν και πολύ μετά το παιχνίδι.

Εφέτος, οι «ερυθρόλευκοι» ανέβασαν τους τόνους πολύ πριν από τη σέντρα με τις επιστολές τους σε ΕΠΟ, FIFA και UEFA, ενώ ο πρωταθλητής απάντησε εμμέσως πλην σαφώς με το αίτημά του να γίνει αντιντόπινγκ κοντρόλ στο ντέρμπι, με τα έξοδα πληρωμένα από τον ίδιο… Χθες, πάντως, στα προπονητικά κέντρα του Ρέντη και της Νέας Μεσημβρίας βρέθηκαν αιφνιδιαστικά κλιμάκια του ΕΣΚΑΝ και διενήργησαν ελέγχους.

Το αυριανό ντέρμπι, λοιπόν, στο «Γ. Καραϊσκάκης» είναι αδιαμφισβήτητα το πιο σημαντικό παιχνίδι της 12ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ, το πιο κομβικό του πρωταθλήματος μέχρι τώρα και το πιο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος του 2019. Το γιατί το αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς: οι δύο μονομάχοι είναι ισόβαθμοι στην κορυφή της βαθμολογίας, δεν έχουν γνωρίσει την ήττα έως τώρα στο πρωτάθλημα και ο συνολικός απολογισμός τους είναι οκτώ νίκες και τρεις ισοπαλίες.

Για να αποκτήσει πλεονέκτημα, ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να νικήσει μια ομάδα που μετρά ένα σερί 46 αήττητων αγώνων και για να το πετύχει, πρέπει να ξεπεράσει τη (σωματική και ψυχολογική) κούραση που γέννησε το παιχνίδι του με την Τότεναμ. Ο ΠΑΟΚ έχει την πολυτέλεια να παίξει για δύο αποτελέσματα, αλλά ως πρωταθλητής δεν μπορεί να έχει πρώτο στόχο την ισοπαλία. Ο νικητής θα αποκτήσει πλεονέκτημα, όχι όμως τόσο καθοριστικό όσο θα ήταν εάν δεν υπήρχαν οι 10 αγωνιστικές των πλέι οφ. Γι’ αυτό και η νίκη θα είναι μεγαλύτερη στη μάχη των εντυπώσεων, παρά της βαθμολογίας.

Στη σκιά του φαληρικού ντέρμπι, το μενού της 12η αγωνιστικής προσφέρει και ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι στο Ηράκλειο, όπου ο 4ος ΟΦΗ υποδέχεται την 3η ΑΕΚ. Και οι δύο μετρούν δύο συνεχόμενα άσχημα αποτελέσματα και ψάχνονται να πιαστούν από κάπου για να μην τριτώσει το… κακό και τους πάρει η κάτω βόλτα. Η πίεση για την ΑΕΚ είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί έχει μείνει πολύ πίσω από την κορυφή και είναι σε φάση αλλαγών.

Το σημερινό πρόγραμμα έχει και άλλα δύο πολύ σημαντικά παιχνίδια: ο Πανιώνιος και ο Παναιτωλικός, οι δύο ουραγοί της βαθμολογίας, θα δώσουν μάχη για την επιβίωσης, ενώ το τοπικό ντέρμπι Βόλος – Λάρισα έχει τη δική του τοπική ιδιαιτερότητα.

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται αύριο τον Αστέρα Τρίπολης με στόχο να ξαναρχίσει την αντεπίθεση για μία θέση στα πλέι οφ. Μίνι ντέρμπι με ορίζοντα τα πλέι οφ είναι και το παιχνίδι Ξάνθη – Ατρόμητος (οι γηπεδούχοι μετρούν πέντε ήττες και μία ισοπαλία στα τελευταία έξι παιχνίδια τους), ενώ τον ίδιο στόχο έχει και ο Αρης απέναντι στην πολύ φορμαρισμένη Λαμία.

Συνοπτικά το πρόγραμμα (12η αγωνιστική): ΣΑΒΒΑΤΟ: 17.15 Πανιώνιος – Παναιτωλικός (Novasports 1), 17.15 Λάρισα – Βόλος (Novasports 3), 19.30 ΟΦΗ – AEΚ (Novasports 2). ΚΥΡΙΑΚΗ: 15.00 Παναθηναϊκός -Αστέρας Τρ. (Novasports 1), 17.15 Ξάνθη – Ατρόμητος (EΡT), 17.15 Αρης – Λαμία (Novasports 2), 19.30 Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ (Novasports 1).

Η βαθμολογία (11 αγώνες): Ολυμπιακός 27, ΠΑΟΚ 27, ΑΕΚ 18, ΟΦΗ 16, Αρης 16, Ξάνθη 16, Λάρισα 15, Ατρόμητος 14, Λαμία 13, Παναθηναϊκός 13, Βόλος 13, Αστέρας Τρ. 11, Παναιτωλικός 4, Πανιώνιος 3.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή