«Τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση της Λιβύης

«Τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση της Λιβύης

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο μετά την υπογραφή «μνημονίου κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, με το οποίο οι δύο χώρες επιχείρησαν να οριοθετήσουν παράνομα θαλάσσιες ζώνες. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα για να του εκφράσει την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις και ταυτόχρονα να του στείλει τελεσίγραφο πως αν δεν κοινοποιήσει έως την Πέμπτη στην ελληνική πλευρά το περιεχόμενο του μνημονίου που υπέγραψαν Τρίπολη και Αγκυρα, θα αντιμετωπιστεί ως ανεπιθύμητο πρόσωπο και θα απελαθεί. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, καλείται εσπευσμένα στην Αθήνα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης από τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής, για να δώσει εξηγήσεις.  

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως μετά τις ενέργειες του κ. Δένδια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί σε διαβήματα προς την Τρίπολη και την Αγκυρα. Οι διπλωματικές ενέργειες δεν σταματούν εδώ, καθώς την επόμενη εβδομάδα ο υπ. Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του σημαντικών χωρών με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων τόσο του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ.

Την ίδια ώρα, και η Κυπριακή Δημοκρατία αντέδρασε έντονα στη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, με την οποία φαίνεται να επιχειρείται η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Χθες, το ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «παράβαση κάθε έννοιας δικαίου» τη διμερή συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης, σημειώνοντας πως «τέτοια οριοθέτηση, αν γινόταν, θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς θα παραγνώριζε τα νόμιμα δικαιώματα άλλων παράκτιων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και θα ήταν αντίθετη με την αναγνωρισμένη αρχή της σύμβασης του δικαίου της θάλασσας και του εθιμικού δικαίου για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».

Η κυπριακή διπλωματία επισημαίνει πως το μνημόνιο κατανόησης δεν παράγει καθ’ οιονδήποτε τρόπο οποιαδήποτε «έννομα αποτελέσματα» που να επηρεάζουν τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλων παράκτιων κρατών. «Με τη διαστρέβλωση των κανόνων του δικαίου της θάλασσας και με την παραχάραξη της γεωγραφίας, η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει νομικά ερείσματα στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Η Λευκωσία δεν άφησε ασχολίαστες και τις επίσημες αξιώσεις της Αγκυρας για επέκταση των θαλασσίων ζωνών της, όπως αποτυπώθηκαν μέσω της επιστολής προς τον ΟΗΕ από τον μόνιμο Τούρκο αντιπρόσωπο Φεριντούν Σινιρλίογλου. «Το ίδιο ασφαλώς ισχύει», υπογραμμίζει η Λευκωσία, «και για τις θέσεις της Τουρκίας, όπως αυτές διαλαμβάνονται στην πρόσφατη επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Εθνη προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία κατατέθηκαν συντεταγμένες για τη θαλάσσια περιοχή δυτικά και βόρεια της Κύπρου, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, καταστρατηγώντας τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της».

Η αναφορά καταλήγει λέγοντας πως το κυπριακό ΥΠΕΞ «απορρίπτει στην ολότητά τους τις τουρκικές θέσεις και αβάσιμες διεκδικήσεις και θα απαντήσει καταλλήλως διά επίσημης επιστολής προς τα Ηνωμένα Εθνη». Την ίδια ώρα, ο Τύπος της γειτονικής χώρας υποδέχθηκε με διθυραμβικά σχόλια τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη. Η «Γενί Σαφάκ» υποστηρίζει πως «τώρα ξεκινάει το παιχνίδι στη Μεσόγειο». Και ο υπόλοιπος Τύπος κινείται στους ίδιους πανηγυρικούς τόνους: «Χαλάσαμε τα σχέδια της πετρελαϊκής συμμαχίας. Η Τουρκία εμπόδισε τα σχέδια της λεηλασίας που είχαν ετοιμάσει οι Ελληνες με σύμμαχό τους την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ», λέει η αντιπολιτευτική «Σοζτζού». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή