Το Κονκλάβιο (01/12/19)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση μέσω ΟΗΕ

Οτι η Τουρκία επιδιώκει παγίως να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αποτελεί μυστικό. Δεν κρύβεται, άλλωστε. Υπό αυτή την έννοια, δεν αιφνιδιάστηκε κανένας στην κυβέρνηση από τη νέα επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, και την κατάθεση συντεταγμένων των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας (όπως αυτή τις βλέπει…).  Εμείς, πάντως, παραμένουμε ψύχραιμοι. Θυμίζω, άλλωστε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φημίζεται για το «κρύο αίμα» του – συγκριτικό πλεονέκτημα σε συνθήκες κρίσης. Πληροφορούμαι ότι απαντήσεις θα δοθούν μέσω των ίδιων διαύλων – λέμε με ΟΗΕ. Και νομικά τεκμηριωμένα μέσω επιστολής. Μια τέτοια επιστολή αποτελεί τεκμήριο και θέλει προσοχή· δεν γράφεται μέσα σε λίγες μέρες.

Σύσκεψη για την Τουρκία

Θυμίζω, άλλωστε, ότι ανάμεσα στην τουρκική επιστολή της περασμένης εβδομάδας και στην αντίστοιχη προηγούμενη, μεσολάβησαν έξι ολόκληροι μήνες. Πληροφορούμαι, δε, ότι σχετική εκτενής συζήτηση έγινε το πρωί της Τετάρτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, σε σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη. Σε αυτήν μετείχαν ο Νίκος Δένδιας και ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ. Παρούσα ήταν και η ειδική νομική σύμβουλος του υπουργείου Μαρία Τελαλιάν.

Ακέφαλη Λιβύη

Μένω στα εξωτερικά, που έχουν πολύ «ψωμί» αυτές τις μέρες. Από την Τουρκία σάς ταξιδεύω στη Λιβύη, όπου μεταφέρεται το ενδιαφέρον, λόγω του μνημονίου συναντίληψης που συμπεριλαμβάνει και την ανακήρυξη θαλασσίων ζωνών (κάποια στιγμή στο μέλλον). Αυτή την κρίσιμη ώρα, η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη είναι ακέφαλη. Αυτό επειδή η αρχικά προορισθείσα για εκεί αρνήθηκε τη μετακίνηση για λόγους ασφαλείας. Στην πορεία, αρνήθηκε για τους ίδιους λόγους και διορισμό στη Νότιο Αφρική. Μήπως να έμενε για πάντα στην κεντρική υπηρεσία;

Ερχονται οι βουλευτές…

Θυμάστε που σας έλεγα για τη συζήτηση που υπήρχε στο εσωτερικό της Ν.Δ. περί αξιοποίησης βουλευτών σε τομείς του κόμματος, προκειμένου να παρακολουθούν τους υπουργούς αλλά ταυτόχρονα να είναι και χρήσιμοι στον κομματικό μηχανισμό, ως επίσημοι διαμεσολαβητές με την κοινωνία; Εχω την εντύπωση ότι τα πράγματα είναι ώριμα, ώστε σε κρίσιμους τομείς, όπως, ας πούμε, του μεταναστευτικού/προσφυγικού, να αναλάβουν συγκεκριμένοι βουλευτές. Ως προς το πρώτο, ακούω ότι θα αναλάβει βουλευτής, μέχρι πρότινος αυτοδιοικητικός, με μεγάλη εμπειρία. Βουλευτής, αλλά νέος, ακούω ότι θα αναλάβει και τον τομέα διεθνών σχέσεων. Για να δούμε…

Με το σπαθί μας

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η γιγαντιαία για τα δεδομένα της χώρας συνεισφορά της Ελλάδας (αλληλεγγύης) στο ΝΑΤΟ –άνω του 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες εντός της Συμμαχίας– έχει και τα καλά της: όπως το ότι η Ελλάδα και δη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι από τους λίγους αρχηγούς κρατών –επτά στο σύνολό τους– που θα παρακαθήσει στο γεύμα που παραθέτει ο Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο προς τιμήν των «αλληλέγγυων». Σημειώνω ότι οι άλλες χώρες που θα εκπροσωπηθούν είναι η Αγγλία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Εσθονία και η Λετονία. Οχι, η Τουρκία δεν είναι καλεσμένη. Προφανώς ξοδεύει άνω του 2% του ΑΕΠ της, αλλά όχι εντός του ΝΑΤΟ. 

Το καλό προφίλ

Σας ενημέρωσα τις προάλλες για την ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος που φιλοξένησε τους προσωπικούς φωτογράφους του Κυριάκου Μητσοτάκη (Δημήτρης Παπαμήτσος) και του Αλέξη Τσίπρα (Αντρέα Μπονέτι, φωτ.) και τις ιστορίες τους.

Δεν σας μετέφερα σατανική λεπτομέρεια που αφορά το… καλό προφίλ του κάθε πρωθυπουργού. Ο Παπαμήτσος, ας πούμε, εξομολογήθηκε ότι το καλό του Μητσοτάκη είναι «όπως κοιτάμε, από αριστερά». «Δηλαδή το δεξί», απάντησε ο Μπονέτι. «Εμάς το άλλο», πρόσθεσε, προκαλώντας γέλιο στην αίθουσα. 

Γερμανικό breakfast

Από αεροπλάνο σε αεροπλάνο ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος την Παρασκευή μίλησε σε νέους στη Θεσσαλονίκη, ενώ σήμερα μιλάει στο συνέδριο της Ν.Δ. Αύριο κάνει την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. Νωρίς το πρωί, μαθαίνω ότι θα έχει πρόγευμα με τον Χορστ Ζεεχόφερ.

Προφανώς για την περίφημη γερμανική δέσμη ιδεών για την αναμόρφωση του ευρωπαϊκού πλαισίου ασύλου (ιδέες, πάντως, έχουν καταθέσει και οι Γάλλοι). Την Πέμπτη, ο Σχοινάς έρχεται επισήμως στην Αθήνα μαζί με τη Σουηδή επίτροπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή