Το αβέβαιο μέλλον του κατηγορούμενου Νετανιάχου

Το αβέβαιο μέλλον του κατηγορούμενου Νετανιάχου

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβέβαιο είναι το μέλλον του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, γνωστού και ως «Μπίμπι», ο οποίος παρότι έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ, απέτυχε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική στήριξη και απειλείται από τρεις διώξεις για δωροδοκία, απάτη και κατάχρηση εξουσίας. Είναι γνωστό σε όλους, όμως, ότι ο Νετανιάχου θα κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί στην πρωθυπουργία, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας The Guardian, Σάιμον Τίζνταλ. Η επιλογή του Νετανιάχου να χρησιμοποιήσει ανοικτά ρατσιστική, διχαστική γλώσσα και να επιβάλει στο Λικούντ ακροδεξιά γραμμή έχει ήδη καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στην ισραηλινή δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, η προσωπική του συμμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ειρήνευσης με τους Παλαιστινίους, ενώ η πολεμοχαρής τακτική και ρητορική του μεταμόρφωσε το Ισραήλ σε περιφερειακό Γολιάθ και πηγή αναταραχής στη Μέση Ανατολή. Το κατηγορητήριο που τον βαρύνει επέτρεψε στον πρωθυπουργό να μιλήσει για «απόπειρα πραξικοπήματος». Παρά τις προσπάθειές του, όμως, ο Νετανιάχου δεν μοιάζει να συγκίνησε τη βάση και τους μηχανισμούς του Λικούντ, με τη διαδήλωση οπαδών του την Τρίτη να είναι πολύ μικρότερη από ό,τι ο ίδιος θα ήθελε.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του «Μπίμπι» είναι ότι παρά το διχαστικό του λόγο και την εμπλοκή του με τη Δικαιοσύνη, παραμένει ο μόνος υποψήφιος με σαφή πολιτική πλατφόρμα, κάτι που δεν ισχύει για τους αντιπάλους του. Η φήμη της περασμένης εβδομάδας ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντζ και το άχρωμο κόμμα του, «Μπλε και Ασπρο», βρίσκονταν σε συζητήσεις με στόχο σύναψη συμμαχίας με την Κοινή Λίστα Αραβικών Κομμάτων, προκάλεσε εκδηλώσεις μίσους από την εθνικιστική μερίδα της ισραηλινής κοινής γνώμης και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Νετανιάχου αποκάλεσε τότε την Κοινή Λίστα «πέμπτη φάλαγγα που στηρίζει την τρομοκρατία», χαρακτηρίζοντας κάθε συμμαχία με τα αραβικά κόμματα «προδοσία».

Η αγανάκτηση του Γκαντζ στην άρνηση του Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση με το κόμμα του θα ήταν πιο αληθοφανής και θα συγκινούσε τους ψηφοφόρους εάν ο απόστρατος στρατηγός δεν υιοθετούσε μεγάλο μέρος των πολιτικών πρωτοβουλιών του Λικούντ. Οπως και ο Νετανιάχου, ο Γκαντζ προωθεί σκληρή γραμμή για τη Γάζα και τα Κατεχόμενα, ενώ επαίνεσε τις ΗΠΑ για την αναγνώριση της νομιμότητας των εβραϊκών εποικισμών. Η παταγώδης αποτυχία της ισραηλινής Αριστεράς να εκπονήσει σαφή, ξεχωριστή προοδευτική προοπτική ευνόησε τον Νετανιάχου και τα ακραία εθνικιστικά κόμματα της Κνέσετ. Από τη μεριά του, ο Γκαντζ έχει συνεργαστεί στενά με τον «Μπίμπι» σε πολλές πρωτοβουλίες μεγάλης συμβολικής αξίας, όπως την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και την αποδοχή της προσάρτησης των Υψωμάτων του Γκολάν.

Οι αρνητικές συνέπειες του άξονα Τραμπ – Νετανιάχου και της σκληροπυρηνικής τους πολιτικής επηρεάζουν ολοένα και περισσότερες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Οι εγκεκριμένες από τις ΗΠΑ ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο ιρανικές ή υποστηριζόμενες από το Ιράν σιιτικές πολιτοφυλακές σε Συρία, Λίβανο και Ιράκ έχουν καταστεί ρουτίνα. Ο Νετανιάχου μετέτρεψε έτσι το Ισραήλ σε υπεργολάβο των πολέμων, που ο Τραμπ αρνείται να διεξάγει μόνος, σπρώχνοντας το Ισραήλ πιο κοντά σε καθεστώτα, όπως τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Εμιράτα.

Τίποτα δεν είναι πια ασφαλές εξαιτίας της μέχρις εσχάτων προσπάθειας του «Μπίμπι» να επιβιώσει πολιτικά. Η κυβερνητική κρίση παραμένει άλυτη, οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι αρχίζουν να οργανώνονται και το Λικούντ βρίσκεται στα πρόθυρα της εξέγερσης. Υπό μία έννοια, όμως, η θητεία του Νετανιάχου έχει ήδη λήξει, επισημαίνει ο Σάιμον Τίζνταλ, καθώς το κύριο πρόβλημα δεν είναι πια ο Νετανιάχου, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ θα μπορέσει να ξεπεράσει το βαθύ ιδεολογικό και κοινωνικό ρήγμα που αποτελεί την κληρονομιά του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Οι διώξεις

Ο Νετανιάχου γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που αντιμετωπίζει διώξεις για διαφθορά. Η πρώτη υπόθεση αφορά δώρα αξίας 300.000 δολαρίων που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός έναντι πολιτικών εξυπηρετήσεων. Μεταξύ των δώρων ξεχωρίζουν κοσμήματα και κιβώτια σαμπάνιας από τον μεγιστάνα του Χόλιγουντ Αρνον Μίλχαν και τον Αυστραλό επιχειρηματία Τζέιμς Πάκερ. Η δεύτερη υπόθεση αφορά συμφωνία του Μπίμπι με τον ιδιοκτήτη ημερήσιας εφημερίδας για «βελτιωμένη» κάλυψη του Λικούντ. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε σε αντάλλαγμα να νομοθετήσει έτσι ώστε να καθυστερήσει την επέκταση ανταγωνιστικού φύλλου. Η τρίτη δικαστική προσφυγή αφορά κατηγορίες δωροδοκίας και παράβαση καθήκοντος. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Νετανιάχου συνεννοήθηκε με τον μεγαλομέτοχο της τηλεπικοινωνιακής Bezeq για να εξασφαλίσει προνομιακή μεταχείριση από δημοφιλή ειδησεογραφική ιστοσελίδα ιδιοκτησίας της Bezeq. Σε αντάλλαγμα, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η εταιρεία τηλεπικοινωνιών θα εξασφάλιζε ρυθμιστικές «ευκολίες» αξίας 500 εκατ. δολαρίων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή