Γκουτέρες: Η Ανθρωπότητα να σταματήσει τον «πόλεμο εναντίον της φύσης»

Γκουτέρες: Η Ανθρωπότητα να σταματήσει τον «πόλεμο εναντίον της φύσης»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ανθρωπότητα πρέπει να θέσει τέρμα στον «πόλεμο που διεξάγει εναντίον της φύσης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σήμερα, παραμονή της έναρξης της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP25) στη Μαδρίτη, παραθέτοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής απορρύθμισης.

«Εδώ και δεκαετίες, το ανθρώπινο είδος βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον του πλανήτη και ο πλανήτης ανταποδίδει το χτύπημα. Πρέπει να θέσουμε τέρμα στον πόλεμο που διεξάγουμε εναντίον της φύσης και η επιστήμη μάς λέει ότι μπορούμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου.

Κατήγγειλε τις «εντελώς ανεπαρκείς» δεσμεύσεις της διεθνούς κοινότητας για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας αυτή την εβδομάδα, είπε πως, όπως αναμενόταν, το 2019 θα αναδειχθεί ένα από τα πιο ζεστά έτη.

«Τα πέντε τελευταία χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ», είπε, παραθέτοντας έναν τρομακτικό κατάλογο των υπολοίπων, όλο και πιο «φονικών», αποτελεσμάτων της υπερθέρμανσης: άνοδος της στάθμης των ωκεανών, λιώσιμο του θόλου των παγετώνων, ξηρασίες…

«Εν ολίγοις, η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα, είμαστε αντιμέτωποι τώρα με μια κλιματική κρίση. Το σημείο μη επιστροφής δεν είναι πλέον μακριά στον ορίζοντα, είναι ορατό και πλησιάζει ολοταχώς», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Διαβεβαίωσε, παρ΄όλ΄αυτά, ότι εξακολουθεί να «ελπίζει» κυρίως χάρη στην κινητοποίηση των νέων, των πολιτών γενικά και των πόλεων ή των επιχειρήσεων.

'Όμως «αυτό που εξακολουθεί να λείπει, είναι η πολιτική βούληση: η πολιτική βούληση να δώσουμε μια τιμή στον άνθρακα, η πολιτική βούληση να σταματήσουμε την επιδότηση της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, η πολιτική βούληση να σταματήσουμε να κατασκευάζουμε σταθμούς ενέργειας από άνθρακα από το 2020, η πολιτική βούληση να περάσουμε από μια φορολόγηση των εισοδημάτων σε μια φορολόγηση του άνθρακα», επέμεινε ο Γκουτέρες.

Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στις μεγάλες οικονομίες: «Οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές (διοξειδίου του άνθρακα) παγκοσμίως δεν κάνουν αυτό που τους αναλογεί, και χωρίς αυτές, ο στόχος μας δεν μπορεί να επιτευχθεί».

Οι χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 και θα συμμετάσχουν στις εργασίες της συνόδου στη Μαδρίτη από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου, δέχονται πιέσεις από παντού να επισπεύσουν τα μέτρα για μια πιο ταχεία μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και ελπίζουν ακόμη ότι θα μπορέσουν να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στους +2 βαθμούς Κελσίου, αν όχι στον +1,5 βαθμό, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή