ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στον Γαστρονόμο Δεκεμβρίου

Χριστούγεννα 2019 - Επτά μενού εμπειρίες

Μικρά νόστιμα επεισόδια ευωχίας σκηνοθετήσαμε σε αυτό το τεύχος, με πρόσχημα το τραπέζι των Χριστουγέννων. Επτά γιορτινά μενού, καθένα από τα οποία ένας ολόκληρος κόσμος με τη δική του ξεχωριστή ατμόσφαιρα, αισθητική, ύφος.

Γεύμα στην παλιά Αθήνα

Ένα μεσημέρι Χριστουγέννων, σε ένα μεγαλοαστικό σπίτι στην Αθήνα των αρχών του 20ού αιώνα. Μια φωτογραφία ασπρόμαυρη, που ζωντανεύει στο Μέγαρο Υπατία. Και τι θα φάνε οι εκλεκτοί συνδαιτυμόνες; Την απάντηση μας δίνει η Καλλιρρόη Παρρέν, η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος, φεμινίστρια και εκδότρια της «Εφημερίδας των Κυριών» (1887-1917), η οποία δεν παρέλειπε να τροφοδοτεί τις αναγνώστριές της με συνταγές και μαγειρικές συμβουλές. Το χριστουγεννιάτικο μενού αλά Παρρέν είναι ο καθρέφτης της αστικής κοινωνίας της εποχής. Και με τη δημιουργική επιμέλεια του σεφ Αστέριου Κουστούδη παραμένει διαχρονικό.


 

 Πιο funky δεν γίνεται

Εκκεντρική, αλλόκοτη, ιδιότυπη, παιχνιδιάρικη. Με μία λέξη: funky. Κάπως έτσι θα χαρακτηρίζαμε τη μαγειρική της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και του Νίκου Ρούσσου του πολυβραβευμένου εστιατορίου Funky Gourmet. Και ενώ είναι υψηλής ακριβείας και απολύτως μοντέρνα, μπορεί την ίδια στιγμή να ξυπνήσει τρυφερές παιδικές μνήμες, να μας ταξιδέψει σε ένα παραδοσιακό τραπέζωμα σε μια ελληνική εξοχή. Έτσι είναι και το μενού που ετοίμασαν για μας, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία μας.Απολαύστε το και «κλέψτε» τα πολύτιμα μυστικά τους, που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε τη μαγειρική.


 

Άγρια αρχοντιά

Χριστούγεννα στην ακριτική Αετομηλίτσα, στις πλαγιές του Γράμμου, λίγα χρόνια πριν: εγκάρδια φιλοξενία από φίλους καλούς, λιτό, αρχοντικό και συναρπαστικά νόστιμο γιορτινό τραπέζι με αγριογούρουνο και ρουστίκ ηπειρώτικες συνταγές, φτιαγμένες από άξια χέρια, ντόπια, δυνατά κρασιά. Πώς να μη μείνει αξέχαστη αυτή η αυθεντική εμπειρία στον σεφ Χριστόφορο Πέσκια; Αυτή μας μεταφέρει με το μενού που εμπνεύστηκε από εκείνη την εξαίσια βραδιά και μας καλεί να τη μοιραστούμε μέσα από τα ξεχωριστά πιάτα του.


Τα τετράδια της γιαγιάς Αβέρωφ

Τα ιστορικά συνταγολόγια μιας αρχοντικής οικοδέσποινας γίνονται αφορμή για ένα μεγαλοπρεπές ευρωπαϊκό δείπνο με ταπεινά, αλλά έξοχα ηπειρώτικα υλικά.


 

Με την αύρα της Εύης

Με την πολύχρωμη, εύθυμη και απόλυτα καταλυτική αύρα της αείμνηστης Εύης Βουτσινά να φωτίζει ένα ένα τα πιάτα τους, η ομάδα των τεσσάρων σεφ του εστιατορίου Cookoovaya εμπνέεται από τις διδαχές της «λαογράφου της ελληνικής γαστρονομίας» και συνθέτει ένα μενού στιβαρό, πλήρες και δομημένο πάνω στη σοφία του «γιατί», η οποία καθοδηγούσε κάθε βήμα της Εύης.


Σπονδή στη γαλλική φινέτσα

Μια τελετή απόλαυσης έστησε ο σεφ Arnaud Bignon, αρχιμάστορας της Σπονδής, του διάστερου γαλλικού εστιατορίου της Αθήνας. Με αίσθηση των υλικών, των συνδυασμών, της αλληλουχίας των πιάτων, κατέστρωσε ένα μενού υποδειγματικό: απλούστατο και ισορροπημένο, φινετσάτο πλην όμως ρωμαλέο και με νοστιμιά απολαυστικά ευχερή. Όπως ίσως μόνο οι Γάλλοι ξέρουν.


Καλεσμένοι στης Νένας

Η Νένα Ισμυρνόγλου δεν δεξιώνεται συχνά στο σπίτι της, αλλά, αν αποφάσιζε να οργανώσει φέτος ένα γιορτινό τραπέζι, θα καλούσε την κόρη της και τους καλύτερούς της φίλους που θεωρεί οικογένειά της, και θα μαγείρευε τις αγαπημένες τους συνταγές. Αυτές τις πολύχρωμες, ευωδιαστές, γεμάτες φαντασία συνταγές, τις γεμάτες δυνατά συναισθήματα για όσους αγαπά και θέλει να περιποιείται.


 

Η τέχνη του επιδορπίου

Όχι, το δείπνο δεν τελειώνει στο κύριο πιάτο, ούτε στο πλατό τυριών. Η κατακλείδα πρέπει να είναι το γλυκό, αλλά ένα γλυκό μετρημένο, ισορροπημένο, σε μερίδα μικρή και πιάτο μεγάλο, ισότιμο με του φαγητού. Τέτοια είναι τα επιδόρπια που ακολουθούν, κομψά και φινετσάτα, βασισμένα στα φρούτα ή στο τυρί, ένα ευχάριστο σχόλιο στο στόμα.

Αυτή την Κυριακή 8/12 με την Καθημερινή της Κυριακής

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ