Ωδή στις γαρίδες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σούπα σαν βόλτα σε χειμωνιάτικο δάσος: κρέμα κολοκύθας με κάστανο, αρωματισμένη με κακάο και τρούφα. Το τορτέλι που συμπληρώνει το πιάτο φαίνεται ταιριαστό με τη γαιώδη νοστιμιά του. Η ζύμη ναι, η γέμιση από ψιλοκομμένες ρωμαλέες γάμπαρες Αμβρακικού όμως τη διακόπτει, τη διασκεδάζει με τον τσιτωμένο θαλασσινό της χαρακτήρα. Το στόμα, σαστισμένο, παρατηρεί. Η κόντρα στο τέλος σε κερδίζει.

Από τα ζεστά στα δροσερά: καρπάτσιο γαρίδας μαριναρισμένο σε χαμομήλι και λεμόνι. Σερβίρεται με γύρη, τσιπς λαχανικών και χόρτων, μυρωδικά, ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά και μια σαμπαγιόν, ήτοι μια κρασάτη κρέμα, εμπλουτισμένη με ζουμί γαρίδας. Λεπτό πιάτο με λεπτεπίλεπτα αρώματα, για το οποίο χρησιμοποιούν τις ολόγλυκες γαρίδες από την Κοιλάδα Αργολίδας. Εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη και τόσο ευγενικά επεξεργασμένη. Τα τσιπς ίσως περισσεύουν.

Τετρανόστιμες γαρίδες Πλαταμώνα στη σχάρα, σαρκώδεις, μαστιχωτές και μαζί ζουμάτες, με έναν καπνιστό υπαινιγμό από το κατά τόπους καψάλισμά τους, συνοδεία ενός άριστου χειμωνιάτικου φρικασέ: τρυφερές αγκινάρες, οι πρώτες του χειμώνα (τώρα ξεκινά δειλά δειλά η εποχή της αγκινάρας), μια πιρουνιά χόρτα εποχικά, ζεματιστά, τραγανά, με την ολόγλυκη ρίζα τους καλοκαθαρισμένη, τρυφερά μανιτάρια, βουτυράτα κάστανα, λουσμένο το όλον με ένα φίνο, κρεμώδες αυγολέμονο. Ένα πιάτο-κέντημα, μια bold άνω τελεία κλασικότητας στην τρέχουσα ροή της μοδάτης αθηναϊκής γαστρονομίας.

Η κούρα νοστιμιάς έλαβε χώρα στο Roof Garden του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία. Και αυτά είναι τρία από τα πέντε πιάτα ενός ειδικού μενού που «τρέχει» πλάι στην κύρια κάρτα του εστιατορίου, με κύριο συστατικό τις ελληνικές γαρίδες. Το μενού αυτό θα σερβίρεται μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Τα «μπράβο» στον σεφ Δημήτρη Μπούτσαλη που το επιμελείται και στον γενικό κουμανταδόρο των γαστρονομικών πράξεων του γκλοριόζου ξενοδοχείου, Αστέριο Κουστούδη. ■

GB Roof Garden Restaurant and Bar, Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, πλατεία Συντάγματος, Τ/210-33.30.766. Τα πιάτα σερβίρονται μεσημέρι-βράδυ. Κόστος πιάτων: 22-38 €.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή