Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης σε 50 χώρες εξαιτίας των υψηλών τιμών τροφίμων

Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης σε 50 χώρες εξαιτίας των υψηλών τιμών τροφίμων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων δεν εγκυμονεί μεν τον κίνδυνο μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης, αλλά μπορεί να οδηγήσει στη λιμοκτονία πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η προειδοποίηση προέρχεται από την επενδυτική τράπεζα Nomura, που επισημαίνει πως μπορεί να πληγούν 50 χώρες, εκ των οποίων οι 46 είναι αναδυόμενες οικονομίες. Πρόκειται εν ολίγοις για χώρες ο πληθυσμός των οποίων δαπανά μεγάλο μέρος του εισοδήματός του για τη διατροφή, τη στέγη και γενικώς τις ανάγκες της επιβίωσης. Οπως τονίζει η εν λόγω επενδυτική τράπεζα, «οι χώρες που βάλλονται περισσότερο όταν αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων αντιπροσωπεύουν μεν μικρό τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά πολύ μεγαλύτερη μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού». Σύμφωνα με στοιχεία της Nomura, οι 50 πιο ευάλωτες χώρες αντιπροσωπεύουν μόλις το 26,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά όσον αφορά τον πληθυσμό το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 59,1%. Και οι χώρες αυτές στην πλειονότητά τους είναι αναδυόμενες οικονομίες. Σύμφωνα με τη Nomura, οι πιο ευάλωτες χώρες, οι πληθυσμοί των οποίων κινδυνεύουν να πεινάσουν εξαιτίας της ακρίβειας των τροφίμων, είναι η Λιβύη, το Τατζικιστάν, το Μαυροβούνιο, η Συρία και η Αλγερία.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), στη Λιβύη οι εισαγωγές τροφίμων αντιπροσωπεύουν το 9,1% του ΑΕΠ της. Το 22% των νοικοκυριών της βορειοαφρικανικής χώρας ασχολείται με τη γεωργία ή την κτηνοτροφία. Το ποσοστό αυτό σχεδόν στην ολότητά του καταναλώνει τα προϊόντα που παράγει. Οπως τονίζει η FAO, πάντως, μια αύξηση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα θα διασφάλιζε τη διατροφή των Λιβύων και θα τους προστάτευε από  μελλοντικές κρίσεις. Σύμφωνα, άλλωστε, με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, αρκετά σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλές άλλες χώρες, στην πλειονότητά τους αναδυόμενες οικονομίες. Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αύξηση των τιμών των τροφίμων ήταν, πάντως, ετερόκλητοι. 

Στην Κίνα, για παράδειγμα, η πανώλη των χοίρων υπαγόρευσε τη μαζική σφαγή τους και οδήγησε στην αύξηση των τιμών του χοιρινού κρέατος. Αναμένεται, έτσι, ο πληθωρισμός να φτάσει στο 5% με 6% τον Ιανουάριο. Στην Ινδία, όπου τα περασμένα χρόνια είχαν εκδηλωθεί ταραχές όταν εκτινάχθηκαν οι τιμές των κρεμμυδιών, οι τιμές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 26% τον τελευταίο χρόνο. Στην Τουρκία, οι τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν κατά 30% το πρώτο τρίμηνο του έτους εξαιτίας μεγάλης πτώσης της τουρκικής λίρας και, παρά την ανάκαμψη του νομίσματος, παρέμειναν αυξημένες κατά 15% το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Και, βέβαια, στην Αφρική, η ξηρασία που έπληξε ορισμένες περιοχές οδήγησε τις τιμές των τροφίμων στα ύψη. Στη χειρότερη μοίρα όλων η Ζιμπάμπουε, όπου οι τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν φέτος κατά 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή