Διάσκεψη ΟΗΕ: «Ας μη θάβουμε το κεφάλι μας στην άμμο»

Διάσκεψη ΟΗΕ: «Ας μη θάβουμε το κεφάλι μας στην άμμο»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. «Θέλουμε να μας θυμούνται ως τη γενιά που έθαψε το κεφάλι της στην άμμο, σαν τη στρουθοκάμηλο;». Το ερώτημα αυτό απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στους ηγέτες 50 χωρών κατά την έναρξη της 25ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, χθες στη Μαδρίτη. «Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με άνοδο 3,4 έως 3,9 βαθμών Kελσίου μέχρι τα τέλη του αιώνα. Η μόνη εναλλακτική είναι να δράσουν γρήγορα όλα τα κράτη», υπογράμμισε ο Γκουτέρες. Η ίδια η διεξαγωγή της συνόδου απαίτησε ταχεία διακρατική συνεργασία, καθώς η διοργανώτρια Χιλή δήλωσε αδυναμία μόλις πριν από ένα μήνα, με αποτέλεσμα η Μαδρίτη να σπεύσει να αναλάβει τα ηνία. Η σύνοδος άνοιξε με την ομιλία εκπροσώπου της νέας γενιάς, καθώς και δεκάδων ηγετών, οι οποίοι έθιξαν διαφορετικές πτυχές της κλιματικής κρίσης. «Είναι ώρα να περάσουμε από τα λόγια στα έργα», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, αναφερόμενος στην ξεχωριστή ιστορική ευθύνη της Ευρώπης. Επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής ήταν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, η οποία σημείωσε πως οι ΗΠΑ παραμένουν εντός της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, αφού η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ περί αμερικανικής απόσυρσης θα ισχύσει σε ένα χρόνο.

Στη Μαδρίτη αναμένεται να προσδιοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού, κυρίως σε ό,τι αφορά τους μηχανισμούς αγοραπωλησίας ρύπων. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να μπουν οι βάσεις για μια νέα, πιο φιλόδοξη συμφωνία ή για πολύ πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας. Το γιατί θύμισε στους παρευρισκόμενους ηγέτες ο γ.γ. του ΟΗΕ. «Μέχρι τώρα, οι προσπάθειές μας ήταν εντελώς ανεπαρκείς. Οι δεσμεύσεις του Παρισιού συνεχίζουν να μας πηγαίνουν σε έναν πλανήτη τρεις βαθμούς θερμότερο, αλλά πολλές χώρες δεν τηρούν ούτε αυτές τις δεσμεύσεις», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Είναι ώρα να σταματήσουμε τις εξορύξεις και να εκμεταλλευθούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις φυσικές λύσεις», προσέθεσε.

Από το βήμα της διάσκεψης, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα συντάσσεται πλήρως με τον στόχο του περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή