Πράσινο φως αύριο από το Eurogroup για ANFAs και SMPs

Πράσινο φως αύριο από το Eurogroup για ANFAs και SMPs

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το πρώτο πράσινο φως θα δώσει το Eurogroup της Τετάρτης για την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), σύμφωνα με υψηλόβαθμo Ευρωπαίο αξιωματούχο που ενημέρωσε χθες τους δημοσιογράφους.

Τα 767 εκατομμύρια ευρώ, το ποσό των ANFAs και SMPs που θα επιστραφεί στην Ελλάδα, θα εκταμιευθούν το επόμενο έτος, αφού πρώτα εγκριθεί από κάποια Κοινοβούλια και κυρίως την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Το 2020, επίσης, αναμένεται να διεξαχθεί η όποια συζήτηση για αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και θα αφορά τα επόμενα ANFAs και SMPs που είναι προγραμματισμένα να εκταμιευθούν τον Ιούνιο. Η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Euroworking Group έθεσε το θέμα αλλαγής χρήσης των χρημάτων αυτών και αντί να αποπληρώνουν το χρέος όπως έχει συμφωνηθεί, να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στη χώρα. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος έμμεσης μείωσης του χρέους.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να θέσει το θέμα αυτό, αλλά το Eurogroup της Τετάρτης δεν θα εξετάσει το ελληνικό αίτημα. Οπως ξεκαθάρισε, η ίδια η δανειακή συμφωνία της Ελλάδας δίνει τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης αλλά θα χρειαστούν, όπως είπε, πολλές ακόμα τεχνικές συζητήσεις προετοιμασίας για το θέμα.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία θα κρίνουν το κατά πόσον θα μπορούσε να αλλάξει η χρήση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Το αποτέλεσμα του περασμένου Σαββάτου όσον αφορά την ηγεσία των Σοσιαλιστών της Γερμανίας, αλλάζει τα δεδομένα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς δεν θα παραμείνει στην προεδρία του κόμματος, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση συνεργασίας να τίθεται σε κίνδυνο και να μην αποτελεί πλέον έκπληξη η διεξαγωγή εκτάκτων εκλογών στην Γερμανία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Αν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στη Γερμανία, τότε οποιοδήποτε ελληνικό αίτημα θα μπει για άλλη μία φορά στον «πάγο».

Οσον αφορά τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε προς το παρόν ότι δεν έχει διεξαχθεί καμία συζήτηση επί του θέματος.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε την τέταρτη έκθεση της Ελλάδας θετική, καθώς οι συμφωνημένοι στόχοι παραμένουν σεβαστοί από τη χώρα. «Δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση στο Eurogroup, αλλά το Euroworking group της προηγούμενης εβδομάδας ήταν θετικό», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή