Αύξηση κονδυλίων ζητούν τα ΑΕΙ

Αύξηση κονδυλίων ζητούν τα ΑΕΙ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε έμμεση μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από το 2021; Το ερώτημα αυτό τίθεται μετά την εξαγγελία της υπουργού Νίκης Κεραμέως στη Σύνοδο Πρυτάνεων το περασμένο Σάββατο για απόδοση του 20% της κρατικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ από το 2021 ως «πριμ παραγωγικότητας». Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει αύξηση της χρηματοδότησης, διότι με το υπάρχον ύψος της, τα ΑΕΙ οριακά καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Για το ίδιο θέμα, η κ. Κεραμέως συγκέντρωσε τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, όπως παρουσίασε κατ’ αποκλειστικότητα η «Κ» το Σάββατο στην ιστοσελίδα της (http://ow.ly/LUAO50xpt1n) από το 2021 και μετά το 20% του τακτικού προϋπολογισμού των ΑΕΙ θα δίνεται με βάση τις επιδόσεις τους σε συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα ορίσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (π.χ. εξωστρέφεια).

Η Σύνοδος Πρυτάνεων, όμως, τόνισε ότι «η άμεση αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από τον κρατικό προϋπολογισμό καθίσταται επιτακτική. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι η χρηματοδότηση των ΑΕΙ από τον τακτικό προϋπολογισμό το 2019, ακόμα και μετά την πρόσθετη επιχορήγηση, παραμένει μειωμένη κατά 45% σε σχέση με το 2012. Για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, η τακτική χρηματοδότηση για το 2020 πρέπει να είναι αυξημένη τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με το 2019».

Αλλωστε, προ ολίγων εβδομάδων δόθηκε στα ΑΕΙ πρόσθετη επιχορήγηση επτά εκατομμυρίων ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2019. Το ποσό δόθηκε για κάλυψη λειτουργικών δαπανών όπως η ΔΕΗ. «Εάν το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να χορηγεί κονδύλια στα ΑΕΙ με βάση τις επιδόσεις σε συγκεκριμένα κριτήρια, οφείλει προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ για την κατά 100% κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών και μετά να έχει ένα ποσό που θα το δίνει ως πριμ στα ΑΕΙ που θα πιάνουν συγκεκριμένους στόχους. Υπό το πλαίσιο αυτό, η κατανομή 80%-20% της τακτικής χρηματοδότησης δεν νοείται», ανέφερε στην «Κ» πρύτανης.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι εξαγγελίες της κ. Κεραμέως προκάλεσαν την αντίδραση του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας την εξαγγελία του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία ένα μέρος της κρατικής χρηματοδότησης (20%) θα συνδέεται με την αξιολόγηση των πανεπιστημίων αλλά και των πανεπιστημιακών, ο τομεάρχης Παιδείας κ. Νίκος Φίλης προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της κρατικής επιχορήγησης, ιδίως εις βάρος των περιφερειακών πανεπιστημίων. Διερωτήθηκε επίσης πώς θα κάνουν αξιολόγηση των πανεπιστημιακών επιτροπές εκτός πανεπιστημίου, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει, σε πλήγμα για το αυτοδιοίκητό τους. Στο ίδιο πλαίσιο, αντέδρασε και ο τέως υπουργός κ. Νίκος Γαβρόγλου.

Πρόταση για τους Ελληνες του εξωτερικού

Την ένταξη των Ελλήνων του εξωτερικού στην εθνική ζωή ζητεί η Ενωση Ομότιμων Καθηγητών ΑΕΙ. «Η ένταξη των 6,5 εκατομμυρίων των Ελλήνων του εξωτερικού στην εθνική ζωή είναι η μεγάλη ιστορικής σημασίας πρόσκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν κράτος και κοινωνία της χώρας στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης. Προϋποθέτει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της Ομογένειας με ό,τι είναι αυτονόητο και εφικτό και έχει ζητηθεί κατά καιρούς από αυτήν όπως:

• Η ακριβής και υπεύθυνη απογραφή των απανταχού Ελλήνων με τα συναφή στοιχεία.

• Η ανασυγκρότηση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

• Η ίδρυση υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού με έδρα επίσης τη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με την ίδρυση ραδιοτηλεοπτικού σταθμού στην ίδια πόλη.

• Η ίδρυση Ειδικής Υπηρεσίας Αποδήμων στην έδρα κάθε Περιφέρειας ή νομού ή στους δήμους με εθνοτοπικές κοινότητες σε ξένες χώρες», λέει σε κείμενό της η Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή