Γλίτωσαν φόρους 100 δισ. δολ. έξι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ

Γλίτωσαν φόρους 100 δισ. δολ. έξι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι έξι μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες Amazon, Google, Facebook, Apple, Microsoft και Netflix κατηγορούνται από την ομάδα προώθησης της διαφάνειας Fair Tax Mark για επιθετική φοροαποφυγή ύψους 100 δισ. δολαρίων τη δεκαετία 2010-2019. Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι έξι αμερικανικές εταιρείες απέφυγαν να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούσαν, μεταφέροντας έσοδα και κέρδη σε φορολογικούς παραδείσους ή σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Με βάση τους υπολογισμούς της οργάνωσης Fair Tax Mark, το χάσμα μεταξύ του ύψους του φόρου που οι ίδιες οι εταιρείες υπολόγιζαν να πληρώσουν (βάσει του «πραγματικού» φορολογικού συντελεστή) και του ύψους του φόρου που τελικά κατέβαλαν ανέρχεται αθροιστικά το διάστημα 2010-2019 σε 100 δισ. δολάρια. Η διαφορά μεταξύ του φόρου που θα κατέβαλλαν εάν υπολογιζόταν ο ονομαστικός φορολογικός συντελεστής και αυτού που κατέβαλαν στην πραγματικότητα ανέρχεται σε 155,3 δισ. δολάρια. Η οργάνωση εκτιμάει πως το μεγαλύτερο μέρος της φοροαποφυγής έγινε εκτός ΗΠΑ, κυρίως μέσω Βερμούδων, Ιρλανδίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας. Το ύψος του πραγματικού φορολογικού συντελεστή στο εξωτερικό διαμορφώθηκε μόλις στο 8,4% κατά μέσον όρο για τις έξι εταιρείες. Ολες οι εταιρείες αμφισβήτησαν τα στοιχεία της Fair Tax Mark και υποστήριξαν ότι κατέβαλαν τον φόρο που τους αναλογούσε.

Στην έκθεση υπολογίζεται ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής με τον οποίον φορολογήθηκε κάθε εταιρεία, ενώ η οργάνωση στέκεται ιδιαίτερα στην περίπτωση της Amazon. Οι Apple και Microsoft, αν και είχαν επίσης χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, κατέβαλαν τους περισσότερους φόρους από τις υπόλοιπες εταιρείες. Η Amazon πλήρωσε φόρο ύψους 3,4 δισ. δολαρίων το διάστημα 2010-2019 επί εσόδων ύψους 960,5 δισ. δολαρίων και κερδών ύψους 26,8 δισ. δολαρίων. Πράγμα που σημαίνει πως για την εταιρεία του Τζεφ Μπέζος, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής διαμορφώθηκε μόλις στο 12,7% ενώ μέχρι και το 2017 ο ονομαστικός φορολογικός συντελεστής στις ΗΠΑ ήταν 35%. H Amazon απάντησε ότι όσα αναφέρονται στην έκθεση «είναι λανθασμένα», πως ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής της εταιρείας το διάστημα 2010-2018 ήταν 24% και ότι το περιθώριο κέρδους της εταιρείας είναι χαμηλό και «έχει ως αποτέλεσμα φυσιολογικά χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή».

Η Facebook του Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατέβαλε φόρους μόλις 7,7 δισ. επί εσόδων 173,1 δισ. δολαρίων και κερδών 75,5 δισ. δολαρίων. Γεγονός που σημαίνει ότι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για την εταιρεία του Ζούκερμπεργκ, ο οποίος έχει προσωπική περιουσία 77 δισ. δολ., διαμορφώθηκε μόλις στο 10,2%.

Για την Google ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής διαμορφώθηκε μόλις στο 15,8% το διάστημα 2010-2019, σύμφωνα με την έκθεση της Fair Tax Mark. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής της αυτή τη δεκαετία ήταν 23%. Ιδιος με της Google ήταν και ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής της Netflix.

Τους περισσότερους φόρους και τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή αυτή τη δεκαετία είχε η Apple. Επί εσόδων 1.888 δισ. δολαρίων και κερδών 548,7 δισ. δολαρίων η εταιρεία κατέβαλε φόρο ύψους 93,8 δισ. δολαρίων, με τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή της να διαμορφώνεται στο 17,1%.

Η δε Microsoft του Μπιλ Γκέιτς, επί εσόδων 882,5 δισ. δολαρίων και κερδών 278,5 δισ. δολαρίων, κατέβαλε φόρο ύψους 46,9 δισ. δολαρίων, με επίσης σχετικά χαμηλό πραγματικό φορολογικό συντελεστή 16,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή