Στο ΝΑΤΟ οι τουρκικές διεκδικήσεις

Στο ΝΑΤΟ οι τουρκικές διεκδικήσεις

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και της απεξάρτησης από τον λιγνίτη έθεσε χθες –ενώπιον των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. που μετέχουν στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Μαδρίτη– το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την Τουρκία ότι με τις ενέργειές της στην Ανατ. Μεσόγειο «υπονομεύει τη συνολική προσπάθεια».

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα των τουρκικών ενεργειών και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και κυρίως στο γεύμα που θα έχει αύριο με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ θεωρείται πιθανή, παρότι δεν έχει «κλειδώσει» οριστικά και συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, θεωρείται μάλλον απίθανο σε αυτή τη φάση να προγραμματιστεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Το Μαξίμου προφανώς δεν επιδιώκει να δραματοποιήσει περαιτέρω την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά. Και επιπλέον, πρακτικά, όπως εξηγούσε κυβερνητικός παράγων, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ενημερώθηκαν ήδη χθες από τον υπ. Εξωτερικών Νίκο Δένδια, κατόπιν εντολής του Κυρ. Μητσοτάκη, οπότε, όπως εξηγούσαν, δεν θεωρούν ότι ένα Συμβούλιο Αρχηγών θα είχε κάτι να προσθέσει σε αυτή τη φάση. «Μακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο.

Επομένως, αποτελεί προϋπόθεση η Ε.Ε. να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και στις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικού αερίου», σημείωσε ο πρωθυπουργός, θέτοντας το ενεργειακό πλαίσιο, για να υπογραμμίσει ότι «οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια».

Λίγες ώρες πριν, παρέμβαση για τις τουρκικές ενέργειες έκανε και κλείνοντας το 13ο συνέδριο της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην καταδίκη της «προκλητικής συμπεριφοράς» της Τουρκίας από την ηγεσία του ΕΛΚ στο συνέδριο της Ν.Δ. «Οπως γυρίσαμε εμείς την πλάτη στις εμπρηστικές αναφορές στην τελετή για τον αγωγό ΤΑΝΑΡ, έτσι και η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην παραβίαση των διεθνών κανόνων», σημείωσε. Και προανήγγειλε ότι αντίστοιχη καταδίκη θα ζητήσει και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της.

Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας, που ουδέποτε επιδίωκε ούτε επιδιώκει την ένταση στην περιοχή μας» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

Το ζήτημα θα θέσει ο πρωθυπουργός στις επαφές τις οποίες θα έχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και κυρίως στο γεύμα που θα έχει αύριο με τον Ντ. Τραμπ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα είναι ένας από τους οκτώ αρχηγούς κυβερνήσεων που θα παρακαθήσουν στο γεύμα το οποίο παραθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος για τους εκπροσώπους των χωρών που δίνουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους για τις αμυντικές δαπάνες της Συμμαχίας.

Πιθανή, αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί και θα βρίσκεται στον αέρα έως την τελευταία στιγμή, θεωρείται και συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν.

Ανακοίνωση της επίσκεψης από Λευκό Οίκο

Την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου, όπως έγραψε η «Κ», ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη θα διακηρύξει «τους ισχυρούς οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς και τους δεσμούς ασφαλείας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, έναν σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ». Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι ο κ. Τραμπ και ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσουν τρόπους προώθησης των μακροχρόνιων στρατηγικών συμφερόντων των δύο χωρών για την ενίσχυση της σταθερότητας, της ευημερίας και της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στην Αν. Μεσόγειο, ενώ βάζει στην ατζέντα ζητήματα όπως η ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών (ειδικά το 5G) και η προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή